Архів
Вівторок,
20 липня 2021 року

№ 53 (19901)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Версія для друку          До списку статтей

Мікроелементи для капусти

ЦВІТНА капуста хоч і порівняно недавно оселилась на наших городах, однак впевнено посіла своє місце в асортименті улюблених культур.

Родоначальником усіх видів капусти є дика капуста, що росте на Середземноморському і Атлантичному узбережжях Європи. Всі види, які пішли від цієї капусти, в тому числі цвітна, вологолюбні, не надто вимогливі до тепла. (Оптимальна температура для їх росту 7-20ОС). Не прискіпливі вони і до освітлення. За високих температур (близько 30ОС) у цвітної капусти головка не встигає сформуватися. Вона виростає у вигляді волоті або не формується зовсім. У південних районах, де температура влітку часто перевищує зазначений показник, цвітну капусту садять так, щоб урожай зібрати до весняного тепла або на осінь.

Капуста дуже вологолюбна культура. Цвітна не зав’яже головки, якщо у посушливу погоду припинити полив бодай на тиждень. Але й заболочування вона не витримує.

Досить вимогливий цей вид до родючості землі. На бідних грунтах велика головка не виросте. Для одержання належного результату ділянку під капусту необхідно добре заправити напівперепрілим гноєм або повним мінеральним добривом. При поливі доцільно потроху доливати трав’яного настою або коров’яку, настою пташиного посліду. Необхідне підживлення нітрофоскою. А під час формування головок — аміачною селітрою, калієм і суперфосфатом.

Дуже важливі підживлення такими мікроелементами, як молібден і бор. При їх дефіциті головки будуть розсипатись і передчасно цвісти. Можна застосовувати комплексне добриво, яке містить ці елементи.

Перегодовування азотом шкідливе: головки стають рихлими, в них накопичуватимуться нітрати.

Коли проходить дощ, корисно розтрусити навколо кущів деревний попіл, який, окрім підживлення, відлякує численних шкідників капусти.

Правильно підібрані сорт і термін сівби на розсаду — так щоб зав’язування головки припадало на період з не дуже високими температурами — також будуть запорукою хорошого врожаю.

Регулярний полив рослин без пересихання ґрунту закріпить успіх.

Версія для друку          До списку статтей

ВИРОЩУЮЧИ капусту, іноді створюється враження, що шкідники цієї культури майже непоборні. Проте це не так. І відмовлятися від вирощування традиційного овоча не варто. А ось що варто, так це знати ворога «в обличчя». І вивчити чи принаймні зробити вирізки з газети про сучасні засоби захисту, котрі з високим відсотком імовірності позбавлять капустяну грядку «кровосісів». У матеріалі майбутнього куточка ви знайдете конкретику: назви ворогів білокачанки з характерними ознаками ушкоджень та способи боротьби з ними.

Здавалося б, що може бути простішим за ясла для корови? Було б що покласти в них, зауважить дехто, а куди саме класти, діло десяте. Однак це не так. Адже корми різні — сухі й рідкі, і худоба поїдає їх по-різному. А господареві, щоб не мати проблем із захворюваннями годувальниць, потрібно вчасно і щоб це не становило зайвих труднощів, обслуговувати годівниці й напувалки. Тож поговоримо про ємності для сіна, концентратів та вологих мішанок і які ясла можна зробити своїми руками.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове