Архів
Вівторок,
20 липня 2021 року

№ 53 (19901)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Версія для друку          До списку статтей

Декоративний елемент зі звичайної бочки

ТАКА ємність є невід’ємним атрибутом кожного сільського подвір’я чи садової ділянки. Добре, якщо вона «ховається» на обійсті десь за кущем чи чагарником. Та частіше стоїть біля будинку під ринвою. Видно її звідусіль, часто облуплену, поіржавілу, негарну…

Спробуємо прикрасити цю металеву, дерев’яну чи пластикову ємність, і тоді не треба буде ховати її від сторонніх очей.

Найпривабливіший вигляд можна надати великій бочці об’ємом 200 л, доклавши трохи праці й хисту. Залежно від матеріалу, з якого виготовлена посудина, і способу нанесення малюнка для роботи потрібні будуть наждачка і щітка по металу; фарби для зовнішніх робіт; розчинник; пензлик; простий олівець або трафарет.

Пластикову бочку підготувати до розмальовування найпростіше. Достатньо ретельно вимити її та просушити.

Перш ніж покривати малюнком металеву бочку, необхідно видалити весь наліт іржі з допомогою наждачки або спеціальної щітки по металу. На наступному етапі поверхню знежирюють — протирають ганчір’ям, змоченим у спиртовому розчині.

На металевій бочці надійною основою служитиме молочно-цементний шар. Зробити його просто. У свіже молоко всипають цемент і розмішують до однорідної маси (за принципом приготування тіста на млинці — спершу густо замішують, потім доливають молока до потрібної густоти). Має бути консистенція крутої сметани. Наносити основу зручно широкою щіткою для побілки дерев.

Цементна основа на металевій бочці тримається добре кілька сезонів як зовні, так і всередині. Іржа не пробивається. Колір — світло-сірий.

Далі робота полягає у виборі основного кольору і фарбуванні бочки з допомогою валика. Дочекайтеся повного висихання основної фарби.

Якщо є бажання розмалювати дерев’яну діжку, її попередньо відмивають від будь-якого нальоту, а після повного висихання покривають лаком.

Визначтеся з малюнком. Важливо, щоб він був великим і пропорційним розміру бочки. Його можна попередньо нанести олівцем на аркуш паперу або крейдою на саму бочку. Якщо ви сумніваєтесь у своїх художніх талантах, скористайтеся трафаретами. Вони продаються у книжкових магазинах або відділах для ремонту. Там же можна знайти матеріали для створення власного трафарету.

Якщо в сім’ї є діти, то зображення казкових героїв органічно доповнить дитячий майданчик, особливо коли розмальовану ємність використовувати як клумбу. Можна поєднати прикраси з ненав’язливими заняттями — нанесіть на бочку різноколірні літери і цифри. Улюблені квіти і орнаменти — досить популярна тема прикраси садових бочок. Розмальована ємність може зображати веселі й пустотливі мордочки тварин. Зірки, квіти та інша рослинність — підходящий варіант отримати привабливо розмальовану ємність.

Оригінальний вигляд має бочка, на якій як декор всі члени сім’ї залишили відбитки долонь.

Для розмальовування найдоцільніше використовувати акрилові фарби. Вони стійкі до атмосферних опадів та інших негативних природних упливів; легко наносяться на поверхню і без зайвого клопоту змиваються з рук; не становлять небезпеки для здоров’я дитини за її участі в розфарбовуванні; розмальована ємність буде яскравою.

Можна скористатися трафаретом власного виготовлення: підбирається відповідне зображення або наноситься свій малюнок. Папір ущільнюється будь-яким зручним способом: наклеюється на картон або покривається скотчем. Як основу для невеликого трафарету допустимо використовувати пластикові ємності. Канцелярським ножем вирізають контури, робити це краще на старому столі.

Прикладіть готовий трафарет до основи — на залізну бочку. Закріпіть його малярським скотчем. Нанесіть контури пензликом або губкою. Зніміть трафарет, не чекаючи висихання фарби, інакше він прилипне. Ретельно очищайте пензлик або губку, якщо плануєте використовувати різні кольори. Наступний колір наносьте, тільки переконавшись, що попередній висох.

Акуратно і оригінально розмальовані бочки радуватимуть очі господарів, сусідів та гостей обійстя.

Версія для друку          До списку статтей

ВИРОЩУЮЧИ капусту, іноді створюється враження, що шкідники цієї культури майже непоборні. Проте це не так. І відмовлятися від вирощування традиційного овоча не варто. А ось що варто, так це знати ворога «в обличчя». І вивчити чи принаймні зробити вирізки з газети про сучасні засоби захисту, котрі з високим відсотком імовірності позбавлять капустяну грядку «кровосісів». У матеріалі майбутнього куточка ви знайдете конкретику: назви ворогів білокачанки з характерними ознаками ушкоджень та способи боротьби з ними.

Здавалося б, що може бути простішим за ясла для корови? Було б що покласти в них, зауважить дехто, а куди саме класти, діло десяте. Однак це не так. Адже корми різні — сухі й рідкі, і худоба поїдає їх по-різному. А господареві, щоб не мати проблем із захворюваннями годувальниць, потрібно вчасно і щоб це не становило зайвих труднощів, обслуговувати годівниці й напувалки. Тож поговоримо про ємності для сіна, концентратів та вологих мішанок і які ясла можна зробити своїми руками.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове