Архів
П’ятниця,
16 липня 2021 року

№ 52 (19900)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Від Афін-1896 до Токіо-2021

Пандемія — головний суперник

Микола МОТОРНИЙ.

Токіо — один із найбільших мегаполісів світу. Його населяють майже 14 мільйонів чоловік.

Талісмани Олімпіади Мірайтова та Сомейті.

Кандидати на столицю Олімпіади-2020 були в Європі, Азії і на Близькому Сході. Це — Мадрид, Токіо і Стамбул. Усі претенденти в минулому подавали заявки на те, щоб бути господарями Олімпійських ігор, а Токіо вже приймав у себе Олімпіаду-1964. До другого туру голосування разом із японською столицею вийшов Стамбул. Токіо набрав більше голосів.

У КРАЇНІ Сонця, що сходить, відбудуться рекордні 33 змагання та 339 подій, що триватимуть на 42 змагальних майданчиках. Попередній бюджет Олімпійських і Паралімпійських ігор розміром 1,64 трильйона єн (14,5 мільярда американських доларів, 1 долар — 110,1 єни) збільшився на 22 відсотки через перенесення Ігор на рік. Витрати поділені на три частини між МОК, центральною владою Японії і урядом Токіо, котрий бере на себе найбільші витрати.

24 липня 2015 року було представлено емблеми літніх Олімпійських і Паралімпійських ігор 2020 року, які розробив японський дизайнер Кендзіро Сано. Однак через місяць оргкомітет відмовився від їх використання: бельгійський дизайнер Олівер Дебі заявив, що два роки тому придумав дуже схожий логотип для театру в Льєжі, і звинуватив Сано в плагіаті.

22 липня 2020-го після голосування серед учнів початкової школи в Японії на найкращі імена талісманів Олімпійських ігор було оголошено, що один називатиметься Мірайтова (майбутнє, вічність), другий — Сомейті (похідне від сорту сакури).

Позмагатися в Токіо планують понад 200 національних олімпійських комітетів. Збірна КНДР відмовилась від участі в Іграх через складну ситуацію із COVID-19.

У лютому 2020 року під час спалаху коронавірусу ВООЗ заявляла, що немає причин для перенесення термінів Олімпіади-2020. Натомість на початку березня організаційний комітет уже розглядав можливість проведення її без глядачів, залишивши лише телевізійну трансляцію змагань. А 24 березня, після наради прем’єра Японії Сіндзо Абе та голови МОК Томаса Баха, МОЗ ухвалив рішення про перенесення Олімпіади-2020 на 2021 рік через пандемію коронавірусу. Незважаючи на зміну дати проведення, XXXII Олімпійським іграм залишили назву Токіо-2020.

Для відкриття головної спортивної феєрії планети майже все готове. Щоправда, закордонним глядачам заборонено в’їжджати до Японії через занепокоєння громадськості щодо коронавірусу. Як повідомив Інститут досліджень Номури, це призведе до економічних збитків у 151 мільярд єн (1,4 мільярда американських доларів). Щодо місцевих глядачів, організатори Олімпійських ігор встановили обмеження: 50 відсотків заповненості глядацьких місць, одночасно змагання можуть відвідати до 10 тисяч людей. Усі вони мають постійно носити маски, їм заборонено голосно говорити або кричати. Також уболівальники повинні займати місця на трибунах у шаховому порядку. Водночас організатори припускають, що якщо ситуація з коронавірусом у Токіо та Японії загалом погіршиться, то олімпійські перегони відбуватимуться із пустими глядацькими трибунами.

Попри те що влада налаштована провести Олімпіаду, населення Японії виступає проти Ігор. Згідно з останніми опитуваннями, 86 відсотків японців переймаються, що ситуація з ковідом у країні погіршиться. Крім того, 40 відсотків вважають, що змагання необхідно проводити без глядачів, а 31 відсоток опитаних переконаний, що їх треба скасувати. Також японська громадськість занепокоєна, що Олімпійські ігри ускладнять роботу медичної системи Японії. Адже їх організатори розраховують робити щодня до 80 тисяч тестів на коронавірус спортсменам, тренерам і спортивним функціонерам. Ігри в Токіо обслуговуватимуть змінні команди з 230 чергових лікарів і 310 медсестер. І так триватиме протягом усієї Олімпіади.

Восьмого липня прем’єр-міністр Японії Йосіхіде Суга оголосив про введення в Токіо режиму надзвичайної ситуації, який триватиме до 22 серпня. Також стало відомо, що церемонії відкриття і закриття Ігор відбудуться без глядачів, але туди допустять VIP-гостей.

У Стародавній Греції на час проведення Олімпійських ігор припинялися всі військові конфлікти й оголошувалося священне перемир’я — екехірія. У новітній історії змагань війни тричі скасовували їх проведення.

Нагадаємо, що через Першу світову війну не відбулися Ігри-1916, які мав приймати Берлін. Німці побудували новий стадіон, і навіть після початку бойових дій у липні 1914 року підготовка деякий час іще тривала. Але потім Олімпіада була скасована. Берлінський стадіон був знесений через два десятиліття, на його місці звели нову арену, на якій відбулись Олімпійські ігри 1936 року.

1940-го Японія мала стати господаркою двох Олімпіад: Токіо — літньої, Саппоро — зимової. Утім, знову на заваді стала Друга світова війна. Наступного разу столиця Японії отримає шанс провести літні змагання 1964 року.

Ще до початку Другої світової війни МОК удруге після 1908-го обрав Лондон господарем літніх Ігор-1944. Криваве протистояння, яке тривало до 1945 року, не дало Іграм жодного шансу. Столиця Великої Британії прийме Олімпіаду 1948-го, а 2012-го вона стане першим містом, яке втретє здобуло право бути її господарем.

2020-го року, вперше за всю 124-літню історію проведення сучасних Олімпійських ігор, причиною перенесення змагань стали не військові конфлікти, а пандемія.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
На найвищому рівні...
Читати
...і регіональному
Читати
Потрібні інженери
Читати
Закон писаний для всіх
Читати
Незваний гість
Читати
Купатися можна не скрізь
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове