Архів
П’ятниця,
16 липня 2021 року

№ 52 (19900)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Візьміть до уваги

Знову плодяться фінансові піраміди

Підготувала

Марина БІЛИК.

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) оновила список сумнівних фінансових проєктів. За її інформацією, сьогодні в Україні їх загалом 64. З переліком можна ознайомитися на сайті комісії в розділі «Захист прав інвесторів».

ДО СПИСКУ додано такі проєкти: AdaGROUP, Forex4you, Fortrade, FINANSA, «Торговий дім Карат», MOSBY GROUP, Mosby Lincoln LC та Sincere Systems. Деякі з них вводять в оману громадян, заявляючи, нібито працюють на ринку цінних паперів, взаємодіють із міжнародними фінансовими інвестиційними компаніями.

Серед таких сумнівних проєктів і досить відомий B2B Jewelry. Його діяльність торік у вересні заблокувала Служба безпеки України, але це роботі не завадило. Проєкт пропонує людям купувати ювелірні вироби та подарункові сертифікати, за якими мають нараховуватися надвисокі відсотки інвестиційного прибутку. Водночас на сертифікаті нема реквізитів особи, що його видала. НКЦПФР пояснює, що B2B Jewelry — це не назва конкретної юридичної особи. Відтак відсутні й чітко визначені відповідальні особи за зобов’язаннями щодо залучених коштів від громадян. Практично всі транзакції в магазинах B2B Jewelry здійснюються готівкою, отже, змоги встановити зв’язки з реальними бенефіціарами, тобто вигодоотримувачами, немає.

Незалежна асоціація банків розповідає, що схема будь-якої фінансової піраміди будується на загальному принципі: вкладникам пропонують перерахувати гроші в актив, товар чи профінансувати розвиток бізнесу, обіцяючи незабаром їх повернути із надзвичайно високим доходом — 400 і більше відсотків. Часто такі проєкти маскують під благодійні фонди, бізнес із товаром-«пустушкою» чи взагалі абстрактний бізнес, який заробляє «з нічого».

Обіцяне повернення коштів інвесторам таки відбувається, але за рахунок грошей нових вкладників, а не реальних доходів від виробництва, торгівлі тощо. Адже справжній бізнес настільки високі прибутки давати не здатний. Частину коштів із обігу організатори піраміди поступово виводять задля своїх потреб. «Прокрутитися» й таки отримати дохід можуть лише перші інвестори, поки піраміда набирає популярності і кількість вкладників зростає. Але обов’язково настає момент, коли нових надходжень починає не вистачати. Відтак виплати припиняються, а організатори схеми зникають. Зазвичай це відбувається протягом 1-3 років.

Висновок тут може бути тільки один: не вірте солодким казкам і не вплутуйтеся в сумнівні проєкти, адже синиця в руках, тобто зароблені чесним шляхом навіть невеликі гроші, таки краще, ніж фінансовий журавель у небі, котрий розтане, як марево.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
На найвищому рівні...
Читати
...і регіональному
Читати
Потрібні інженери
Читати
Закон писаний для всіх
Читати
Незваний гість
Читати
Купатися можна не скрізь
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове