Архів
П’ятниця,
16 липня 2021 року

№ 52 (19900)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Наближається час виходу на пенсію. Знаю, що при звільненні роботодавець виплачує вихідну допомогу. А от які податки я маю сплатити із цієї суми і чи нарахують на неї ЄСВ, не знаю. Поясніть, будь ласка».

Олег КИМАК.

с. Березне

Старокостянтинівського

району

Хмельницької області.

 

ВІДПОВІДНО до пункту 167.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), ставка податку на доходи фізичних осіб становить 18 відсотків бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) зокрема, але не тільки у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платникові з огляду на трудові відносини та за цивільно-правовими договорами.

Заробітна плата — це винагорода, обчислена зазвичай у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу. Винагорода містить основну і додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються платникові податку з огляду на відносини трудового найму згідно із законом.

Перелік доходів, які не входять до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, визначено в пункті 165.1 ПКУ. Винятки, передбачені в зазначеному пункті, не поширюються на виплату грошової (вихідної) допомоги під час виходу на пенсію.

Отже, вихідна допомога у зв’язку зі звільненням працівника, зокрема при виході на пенсію, оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків і військовим збором за ставкою 1,5 відсотка на загальних підставах.

Перелік видів виплат, що здійснюються за кошти роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загально-обов’язкове державне соціальне страхування, затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 22.12.2010 №1170 «Про затвердження переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

До зазначеного Переліку внесено також одноразову допомогу працівникам, які виходять на пенсію згідно із законодавством та колективними договорами.

Тобто грошова допомога, виплачена найманому працівникові при виході на пенсію, не є базою для нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

 

«Мені незабаром виповнюється 80. Чи можу я розраховувати на добавку до пенсії 500 гривень, якщо не маю 35 років стажу? Підприємство, на якому працював, ліквідували, нас переселили із Чорнобильської зони, і потім я не міг влаштуватися на роботу. Вийшов на пенсію 1991-го у віці 50 років як чорнобилець».

Олексій НАДУТИЙ.

с. Галіївка

Чуднівського району

Житомирської області.

 

ПОСТАНОВОЮ уряду від 16.09.2020 №849 визначено, що з 1 березня 2021 року особам, яким виповнилося 80 років і більше, у яких щомісячний розмір пенсійних виплат з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації, щомісячної компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших доплат до пенсій, встановлених законодавством, не досягає розміру середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески та яка враховується для обчислення пенсії за 2020 рік, встановлюється щомісячна компенсаційна виплата в розмірі до 500 гривень у межах зазначеного розміру.

Щомісячна компенсаційна виплата особам, які отримують пенсію і досягли 80-річного віку після 1 березня 2021 року, встановлюється і виплачується з дня досягнення ними зазначеного віку.

Якщо після встановлення щомісячної компенсаційної виплати розмір пенсійної виплати з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації, щомісячної компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших доплат до пенсій, встановлених законодавством (окрім пенсій за особливі заслуги перед Україною), у пенсіонерів, які отримують пенсію, призначену відповідно до Закону 1058, з урахуванням страхового стажу, передбаченого абзацом другим пункту 41-го розділу XV «Прикінцеві положення» зазначеного Закону (25 років у чоловіків і 20 — у жінок), не досягає 2600 грн, таким особам надається доплата до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру, яка враховується під час подальших перерахунків пенсії.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
На найвищому рівні...
Читати
...і регіональному
Читати
Потрібні інженери
Читати
Закон писаний для всіх
Читати
Незваний гість
Читати
Купатися можна не скрізь
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове