Архів
П’ятниця,
16 липня 2021 року

№ 52 (19900)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • З літопису наших днів

Ліс годує

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

На Чернігівському Поліссі в розпалі сезон чорниць. Заготівельна ціна різна. Так, у глибинці за кілограм ягід заготівельники правлять 40-50, ближче до колишніх райцентрів — 55-60 гривень. Цьогорічні ягоди густі та великі. В одних лісах вони закінчуються, в інших тільки починають родити. Відтак сезон триватиме до середини серпня.

НАЙБЛИЖЧІ місяць-півтора заледве не кожен день для 72-річної мешканки містечка Сновськ Ольги Георгіївни Гаврилець та її 74-річної подруги Марії Петрівни (на фото автора) розпочинається о четвертій ранку. Жінки прокидаються, беруть відра і прямують велосипедами до лісу. Там кущиться зеленими килимами чорниця.

Ольга Георгіївна — колишній державний службовець, працювала в юстиції, заробивши три тисячі пенсії. Каже, грошей не вистачає на прожиття, а ліс дає можливість заробити хоча б на комуналку. Раніше вона могла легко набрати відро-друге чорниць, нині жінці важко. Травмована рука дає про себе знати.

«Ну скільки я з поламаною рукою можу назбирати? — скаржиться Ольга Георгіївна. — Але все одно їду до лісу. Рухатись та щось робити краще, ніж дома сидіти. Цей рік багатий на врожай. Погано тільки те, що після дощів ягоди розм’якли, тому збирати їх треба обережно».

Врожай лісових вітамінів залежить від багатьох факторів. Найбільше ж на нього впливають достатня кількість опадів і відсутність приморозків у період цвітіння. Цьогоріч погодні умови були сприятливі.

Ольга Георгіївна чорниці збирає руками. Каже, що так їй легше. До того ж не треба, як після скребачки, перебирати ягоди від листя. А от її подруга Марія Петрівна прийшла до лісу з ручним «агрегатом» (на фото). Така річ — поширена в цій місцевості. Купити її можна в магазині за 50-60 гривень. Механізм скребачки побудований таким чином, що ягоди з куща збираються у спеціальний контейнер і не випадають назовні. Працюється зручно і швидко, але ціна на «неочищені» чорниці в заготівельників на п’ять гривень нижча: зокрема тут ягоди, зібрані вручну, приймають по 60 гривень, скребачкою — дають 55.

Всі заготівельники місцеві, а от перекупники зібрані в лісах Чернігівського Полісся чорниці везуть або в південні регіони області — Прилуки, Ічня, Срібне, — або ж на Київ.

Пенсіонерка Ірина Кузнецова за тиждень на чорницях заробляє свою місячну пенсію — дві з половиною тисячі гривень. Праця нелегка, але що зробиш — треба йти в ліс, доки є ягода.

«В середньому збираю за день відро ягід, — говорить жінка. — В грошах це приблизно 360 гривень. Оце назбирала з онучкою на відпочинок на морі, завтра відбуваємо. А як повернуся, поїду в Єлінські ліси — там чорниці тільки починаються».

Збирачі ягід хвалять їх за корисні властивості. Кажуть, вони дуже корисні для зору і взагалі за кількістю вітамінів їм не знайти рівних. Ягоди можна перетирати з цукром і залишати в такому вигляді на зиму, а з листя заварювати чай.

Чорниця — не єдина «годівниця» для місцевих. Багато хто з поліщуків заробляє ще й на грибах. Приймають лисички та білі. Пів століття тому заледве не вся округа отримувала дохід із різних грибів — від білих до маслюків. У сусідній Кучинівці існувала грибоварня. Відварені гриби закатували в бочки і продавали.

Що тут сказати? Мешканцям Чернігівського Полісся, безсумнівно, надзвичайно пощастило. Маючи під боком такий гарний густий ліс, людина нелінива не буде голодна. Дари природи — це стабільна прибавка до пенсії, принаймні краща за копійчані надбавки українських урядовців.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
На найвищому рівні...
Читати
...і регіональному
Читати
Потрібні інженери
Читати
Закон писаний для всіх
Читати
Незваний гість
Читати
Купатися можна не скрізь
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове