Архів
П’ятниця,
16 липня 2021 року

№ 52 (19900)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Отакої!

Ще й третя платіжка

Підготувала
Тетяна МАРИНКО.

Як відомо, українці платять за газ двічі: власне за паливо та за його доставку. Однак квитанцій може побільшати на одну. Щоправда, це стосується лише жителів багатоквартирних будинків.

РІЧ ось у чому. Раніше внутрішньобудинкові газові мережі обслуговували облгази (начебто за власний кошт), маючи на них усю технічну документацію. Однак наказом Міненерговугілля від 10 травня 2018 №250 попередній наказ №35, котрий зобов’язував їх цим займатися, було визнано таким, що втратив чинність. А трохи раніше, у грудні 2017-го, ухвалили закон «Про житлово-комунальні послуги», за яким обов’язок із технічного обслуговування (ТО) внутрішньобудинкових систем газопостачання було покладено на оператора газорозподільної мережі (ГРМ).

Однак на практиці внутрішньобудинковими мережами більшість операторів ГРМ не займається. Ці мережі (за окремими винятками) практично залишились «безхазяйними». Облгази вимагають складання «актів розмежування балансової належності» труб між ними та управителями, ОСББ тощо, щоб зняти із себе відповідальність. Але 1 травня цього року набули чинності зміни до законодавства щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг, якими механізм «автоматичного» обслуговування внутрішньобудинкових мереж оператором ГРМ було ліквідовано. Відтак ТО здійснюватиметься на підставі окремого договору між останнім та власниками будинків (утім, це не передбачатиме поточного та капітального ремонту систем). У квитанції — тій самій третій платіжці — зазначатиметься тариф, сума до виплати за місяць, інші відомості про технічне обслуговування. Приходитиме вона не постійно, а лише в разі потреби — наприклад, якщо сталась аварія чи поломка, яку треба було усунути.

Скільки коштуватиме це «задоволення», експерти поки що не наважуються казати. Граничну вартість послуги повинен визначити уряд. Існують припущення, що тариф визначатиметься за принципом, згідно з яким оплачується розподіл газу — залежно від спожитого за попередній рік об’єму. Тобто, можливо, обслуговування внутрішньобудинкових мереж також буде формульною складовою. Адже єдина цифра, до якої можна прив’язатися, — це об’єм спожитого палива.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
На найвищому рівні...
Читати
...і регіональному
Читати
Потрібні інженери
Читати
Закон писаний для всіх
Читати
Незваний гість
Читати
Купатися можна не скрізь
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове