Архів
П’ятниця,
16 липня 2021 року

№ 52 (19900)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • У Верховій Раді

Облгазам списали борги

Марина ТІШКОВА.

Липень палить українців гарячим сонцем, і під Верховною Радою теж було гаряче цими днями. Загалом парламентом розглянуто два десятки проєктів законів та постанов, ухвалено 10 законів.

У СЕРЕДУ під палючим сонцем біля парламенту протестували понад тисяча пенсіонерів-силовиків. Їх стримували поліція і Нацгвардія, проте вони все ж прорвали огорожу. Сталася штовханина, охорона парламенту навіть застосувала сльозогінний газ. Чому розгорілися пристрасті? Пенсіонери пояснюють: вони вимагали перерахунку своїх виплат, не скасовувати надбавку «за особливі умови праці». У період з 2014-го по 2016 рік накопичилися пенсійні борги, які виплачували з 2017 року. У червні держава все погасила, відповідно пенсії різко зменшились на 1200-1300 гривень, в декого навіть на 2500 грн. А військовим пенсіонерам узагалі не індексували виплати із 2018-го. Після бурхливої акції протесту гроші знайшлися: уряд установив щомісячну доплату 2000 грн колишнім військовослужбовцям, міліціонерам, поліцейським та іншим особам, кому пенсії призначено до 1 березня 2018 р. Учасникам бойових дій збільшено мінімальний розмір виплат до 3893 грн. Понад 40 тисяч осіб зі статусом УБД, які втратили працездатність, отримають доплати майже 700 гривень.

Найпомітніші у законотворчому ужинку початку пленарного тижня два закони. Перший — про реформу Вищої ради правосуддя (ВРП). Нині це головний орган у системі судової влади країни. Члени ради контролюють призначення і звільнення суддів, захищають їх від неправомірних посягань і притягнення до відповідальності за порушення тощо. Ця замкнена система «для своїх», кажуть у Центрі протидії корупції, призвела до того, що, наприклад, завдяки ВРП майже всі судді, що переслідували активістів Революції гідності, зберегли свої посади. Ухвалений закон, вважають експерти, може стати шансом для здійснення реальної судової реформи. Адже ним змінюється порядок притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності, запроваджується перевірка членів ВРП на доброчесність. Також має відбутися перезавантаження ради за участі міжнародних експертів з Етичної ради — незалежного органу, котрий мають створити. Ці експерти матимуть вирішальний голос, до чого закликали нашу владу міжнародні партнери та Венеційська комісія.

Другий закон, мабуть, можна охарактеризувати приказкою: «Всім, кому я винен, пробачаю». Він має таку назву: «Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу» і ухвалений аж 303 «за». Ним запроваджується реструктуризація багатомільярдних боргів теплопостачальних і теплогенеруючих організацій за спожите паливо (кажуть, у цьому винне населення, котре платить недисципліновано, та складна економічна ситуація — словом, нічого нового). Буде проведено взаєморозрахунки із залученням коштів із держбюджету, списано пені, штрафні та фінансові санкції, нараховані на заборгованість (за умови погашення тіла боргу). Експерти кажуть: Д. Фірташ задоволено потирає руки. Адже левову частку облгазів — 21 — контролює саме він. Загалом їм «пробачили» 24 мільярди гривень. Утім, облгазам спишуть також борги за «теплові коефіцієнти». Ризикнемо припустити, що таким чином для людей може спроститися перехід до іншого газопостачальника (облгази не погрожуватимуть виставити рахунок, як це часто мало місце донині).

Пленарного четверга завершилася багаторічна кар’єра А. Авакова як міністра внутрішніх справ. Він обіймав цю посаду з лютого 2014 року. «Пережив» трьох прем’єрів (А. Яценюка, В. Гройсмана та О. Гончарука), керував при двох президентах. Найбільше запам’ятався реформою поліції, котра, на жаль, швидко загальмувалася (і вже «нові» правоохоронці заплямували себе гучними справами — убивство 5-річного Кирила Тлявова, події в Кагарлику), розбудовою Нацгвардії, резонансною «справою Шеремета», у яку вплутали військову медсестру Я. Дугарь, дитячого хірурга і волонтера Ю. Кузьменко та музиканта і військового А. Антоненка. «Маю честь», — написав А. Аваков напередодні у заяві про відставку, і парламент 15 липня підтримав її 291 «за». У «Слузі народу» кажуть, що це було абсолютно добровільне бажання, і припускають: він залишиться у владі, можливо, на іншій посаді. Дехто з експертів висловлює думку, що, ймовірно, А. Аваков хоче поборотися за посаду мера Харкова, де восени мають відбутися вибори міського голови. Хоч би як там було, такий вправний у політичній боротьбі та інтригах діяч, як Арсен Аваков, гадаємо, собі на збиток нічого робити не буде, отже, не пропаде.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
На найвищому рівні...
Читати
...і регіональному
Читати
Потрібні інженери
Читати
Закон писаний для всіх
Читати
Незваний гість
Читати
Купатися можна не скрізь
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове