Архів
П’ятниця,
16 липня 2021 року

№ 52 (19900)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник

Наша пошта

Добірку підготувала Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей

Ні честі, ні совісті

Олександра СЕВЕРИНА.

с. Петродолинське

Одеського району

Одеської області.

ЯК НАЗВАТИ людей, які замість дій гуманних, безкорисливих шукають на чужому горі особисту вигоду, ще й обкрадають підопічних, диктуючи свої умови?

Моя сусідка Ганна Петрівна Малахова опікувалася змалечку онукою Вікторією, яка росла з вадами розумового розвитку. А тепер уже 33-річна онука доглядає свою хворобливу 90-літню бабусю. Тримає козу, курей, працює у церковному господарстві, що розташоване поруч. Підставляють своє плече цій сім’ї і небайдужі сусіди. Та основний дохід Малахових складається все-таки з бабусиної пенсії. Хоча мала б і онука-інвалід за медичним висновком отримувати державну соціальну допомогу, але чомусь ні в кого руки не дійшли довести справу до логічного кінця.

Аж ось за це взялася місцева волонтерка Оксана Мостова. І досить швидко спромоглася оформити довідку МСЕК про встановлення Вікторії Малаховій другої групи з правом на відповідну соціальну допомогу. Щоправда, зазначену довідку залишила в себе. Зробила також усе, щоб і пенсію бабусі, і соціальні виплати її онуки перевести з пошти на банківські картки, аби, як пояснила сама, їх у хаті не поцупив хтось чужий.

Коли ж у звичний день поштарка не принесла бабці Ганні пенсію, та забила на сполох, ще не усвідомивши, для чого її возили до райцентру в банк і схиляли розписатися «де треба». Без жалю і болю я не змогла сприймати сльози ошуканої жінки і тут же зателефонувала до Оксани Мостової. «Де довідка про інвалідність? — рішуче запитала я. — Де пін-код до банківської карти?» На що та у відповідь заявила, що за оформлення інвалідності та соціальної допомоги вони їй винні 10 тисяч(!) гривень і, поки не розрахуються за надані послуги, документів не побачать. Я продовжувала наполягати, мовляв, ні прав, ані підстав вчиняти такі дії вона не має. Натомість почула, що лізу не в свої справи і пішла б я туди, куди Макар телят не ганяв. Відтоді на мої дзвінки Мостова більше не відповідала.

Сільський староста Олександр Глушенко, якому я розповіла про сумну історію своїх сусідів, був і здивований, і обурений. Адже особисто сам, як і решта небайдужих односельців, допомагав Малаховим і, звичайно, ні про яку компенсацію за те благодійництво не могло і мови бути. Тож у цій ганебній ситуації староста села пообіцяв принципово розібратися.

Сумно! Сумно, аж за край...

Версія для друку          До списку статтей

Озовіться, друзі

Василь ЩЕРБАК.

м. Київ.

МИНАЄ 50 років відтоді, як випускники Київського кооперативного технікуму групи №т-12 роз’їхались працювати за направленнями по всій Україні. Мені цікаво, як склались їхні подальші долі. Буду радий почути голоси своїх одногрупників. Мій телефон: 067-774-23-59.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове