Архів
П’ятниця,
16 липня 2021 року

№ 52 (19900)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник

Наша пошта

Добірку підготувала Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей

Подорожуймо Україною

Оксана КРАВЧУК.

Кіровоградська область.

Фото авторки.

УЧНІ 6-го та 7-го класів Несватківської філії КЗ «Олександрівське НВО №2» разом із вчителями та батьками побували у Національному заповіднику «Батьківщина Тараса Шевченка», де зустрілись із праправнуком Кобзаря по брату Йосипу — Миколою Лисенком.

Результатом понад 30-річної наполегливої праці Миколи Павловича стала складена ним схема родоводу. Наповненість і розміри цієї схеми вражають. Її довжина 4,5 метра, висота — 1,60. На основі досліджень Микола Лисенко написав кілька книжок, одна з яких — «Коріння Шевченкового роду». Також ми побували біля пам’ятки природи, якою опікується Микола Павлович, «Кущі калини», де малий Тарас шукав собі прихисток. Віддали шану батькам Тараса Шевченка — Григорію Івановичу та Катерині Якимівні, провідавши їхні могили у селі Шевченкове. Побачили школу, в якій навчався майбутній Пророк української нації, — це хата дяка, яку звели аж у 1782-му. Микола Павлович показав нам і розповів про дуб, який посадили родичі на честь 100-річчя Тараса Шевченка 1914 року. А поряд за старезним дубом тягнеться і маленький дубочок, посаджений нащадками Тараса вже 2014-го — до 200-річчя від дня народження Кобзаря.

У селі Будище відвідали колишній маєток пана Енгельгардта, де служив малий Тарас. А перепочинок і відновлення сил ми знайшли під одним із тисячолітніх дубів, в дуплі якого, за переказами, ховав свої вірші та малюнки Тарас Григорович. Якби це дерево вміло говорити, скільки цікавого і незвіданого ще про Тараса Шевченка ми від нього почули б!

Такою ж захоплюючою була екскурсія й у Моринцях — селі, де народився поет. А ще мали чудову нагоду побувати на майстер-класі місцевого гончаря Костянтина, який, розповідаючи про своє ремесло, вміло вплітав у розповідь давні загадки, легенди та приказки про гончарство.

Естафету нашого туристичного маршруту завершило місто Стеблів із цікавою екскурсією про ще одного класика української культури — Івана Нечуя-Левицького — у літературно-меморіальному музеї. Втомлені дорогою, але сповнені неймовірних вражень від побаченого і почутого за цей день, ми раді та щасливі поверталися додому.

Висловлюю щиру вдячність за цікаві екскурсії головному зберігачу фондів музею Ользі Іванівні Дмитренко, молодшому науковому співробітникові Станіславу Володимировичу Суржку, праправнуку Тараса Шевченка Миколі Павловичу Лисенкові, директору літературно-меморіального музею Івана Нечуя-Левицького Андрію Сергійовичу Хаврусю та всім батькам і вчителям, які допомогли в організації цієї поїздки. Подорожуйте Україною разом із дітьми! Вона в нас така багата на різні цікаві та визначні місця, які варто відвідати. А ще обов’язково завітайте до Шевченкового краю, у Національний заповідник «Батьківщина Тараса Шевченка».

Версія для друку          До списку статтей

Озовіться, друзі

Василь ЩЕРБАК.

м. Київ.

МИНАЄ 50 років відтоді, як випускники Київського кооперативного технікуму групи №т-12 роз’їхались працювати за направленнями по всій Україні. Мені цікаво, як склались їхні подальші долі. Буду радий почути голоси своїх одногрупників. Мій телефон: 067-774-23-59.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове