Архів
Вівторок,
13 липня 2021 року

№ 51 (19899)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Урожай-2021

Під пекучим сонцем і між струменями дощу

Ганна Кліковка.

Запорізька область.

Не той хліб, що в полі, а той, що в коморі. Краще про нинішні жнива, ніж стверджує народна мудрість, і не скажеш. А загалом вдався врожай зернових на полях Запорізької області, гріх Бога гнівити.

ХЛІБОРОБИ, радіючи достатній кількості вологи у ґрунті, плекали надію, що зберуть збіжжя, яке дасть змогу і з пайовиками гідно розрахуватись, і кредити погасити, й на розвиток господарств отримати доволі коштів. Але якщо попередніми роками, нарікаючи на «африканські» температури, просили у Неба бодай одного дощу, то тепер здебільшого благали: досить лити, жнива почались, а в поле не зайти.

Завершуючи день і починаючи новий, директор із виробництва ТОВ «Валена», що в Запорізькому районі, Володимир Козиряцький аналізує метеозведення. Радіє, якщо бачить там «сонечко». Агроном за освітою і покликанням, що віддав полю численні роки невтомної праці, Володимир Іванович пам’ятає різні погодні умови під час збору врожаю. «Але такі дощі у жнива на моєму робочому віку були, коли ще головував у колгоспі й зернові косили у валки, — каже керівник «Валени». — Нині інші технології, та й кліматичні умови різко змінилися. Наша зона стала посушливою, тому ми в Біленькому, втомившись чекати дощів і втрачаючи хліб через весняну та літню посуху, взялися налагоджувати систему зрошення на орендованих на довгий термін землях. І досягли успіхів, придбали дощувальну установку, яка торік нас неабияк виручила. Мали хороший врожай. А цього сезону ми навіть не вмикали дощувалки. Випала чи не половина річної норми опадів. Складно було налагодити стабільну роботу, техніка заходила на поле відповідно до ситуації. Однак серце радіє з того, як розвиваються пізні культури: кукурудза, соняшник».

Володимир Іванович говорить, що за доброї погоди зібрати врожай на 700 гектарах площі для двох велетнів New Holland не становить особливих труднощів. Якщо потрібно, працюватимуть у цілодобовому режимі і за 15 днів ранні зернові впорають.

Як жнивується хліборобам Приазовського району, я поцікавилась у директора агрофірми «Ольвія» Анатолія Тиховода. Ми бачились з Анатолієм Миколайовичем наприкінці березня, коли селян випробовували морози, що «нападали» зненацька, посеред стійкої календарної весни. Наче не так давно це було, а вже пора збирати збіжжя.

Напередодні жнив у Чкаловому приймали гостей на Дні поля: аграрії відвідали демонстраційні ділянки, а селекціонери представили понад 30 сортів озимої м’якої і твердої пшениці, близько десятка сортів озимого ячменю, кількадесят сортів ярого ячменю, яру тверду пшеницю, сорти вівса, яре тритикале та інші культури, над удосконаленням яких працює базове господарство Одеського селекційно-генетичного інституту ТОВ «Агрофірма «Ольвія».

«Жнивуємо важко, — констатує Анатолій Тиховод, — дуже заважали дощі. Проте нам вдалось, як то кажуть, між його струменями попрацювати і викосити вже відсотків 15 площ зернових. Зібрали увесь ячмінь, загалом 500 гектарів, у наших трьох господарствах Приазовського та Якимівського районів. Урожай хороший, від 30 до 60 центнерів із гектара. Десь краще зійшло, добре вийшло із зимівлі. Але є ниви, які буквально за кілька днів до збирання понівечив упродовж лічених хвилин град. Наприклад, на одному з полів очікували не менш ніж 70 центнерів із гектара, а намолотили 50: стихія. Тому, коли у мене цікавляться прогнозами врожайності, я кажу: «Все зберемо, все підрахуємо». Але якщо спокійно, без патетики, то врожай є, ми докладемо всіх зусиль, аби він був зібраний вчасно, без втрат і наповнив засіки».

На полях ТОВ «Агрофірма Ольвія», ТОВ «Агро-Давидівка», ФГ «Агростар-2010» працює приблизно пів сотні людей, шість власних комбайнів, ще шість залучили до жнив. За хорошої днини врожай зберуть у стислі терміни. От лише чи все сприяє хліборобам, щоб вони гідно розпорядилися результатами своєї тяжкої праці?

«Змушені частку збіжжя вже продавати, — каже Анатолій Тиховод, — бо потрібні живі гроші. З початком жнив різко впала ціна на зерно. Приміром, тонна ячменю коштує на півтори тисячі гривень менше, ніж навесні, тоді у нас купували за сім і більше тисяч, зараз — п’ять із половиною. Не інакше, як зернотрейдери, побачивши, що селянин отримає кращий урожай, вже відкладають прибуток собі в кишені».

Жнива тривають повсюдно в області. Планку взято досить високу: в департаменті агропромислового розвитку облдержадміністрації повідомили, що запорізькі аграрії поточного року мають упорати 960 тисяч гектарів ранніх зернових і зернобобових культур. Станом на 6 липня в області скошено 13,4 тисячі гектарів, з яких намолочено 49,4 тисячі тонн зерна за середньої урожайності 36,7 центнера з гектара. Торік на цей час пересічна врожайність становила 28,2 центнера з гектара. За попередніми прогнозами, цього сезону очікується валове виробництво збіжжя на рівні торішніх показників — 2,9 мільйона тонн.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
На заході потоп
Читати
Прибуткових —
Читати
лише третина від загалу
Читати
Новий полігон для ЗСУ
Читати
Вивчаймо власну історію
Читати
Будьте обережні на воді!
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове