Архів
Вівторок,
13 липня 2021 року

№ 51 (19899)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Читач — газета

СУХІСТЬ у роті може свідчити про невеликий обсяг вільної рідини в організмі. У цьому разі, найпевніше, не розвинена м’язова тканина, а можливо, й жирова. Бо м’язи та жир є своєрідним «депо» води в організмі, де вона зберігається та видається за гострої потреби. Коли ж «депо» малогабаритне, то там майже нічому зберігатися.

Симптом сухості в роті після обіду також можливий після споживання об’ємної кількості їжі, яка в кишківнику тягне воду з кровоносної системи (що більше з’їли, то більше води потребує організм на травлення). А в кишківнику вода використовується не тільки на травлення, а й на зволоження слизової. Тому ефект сухості в роті може виникати через банальну нестачу води в організмі навіть для перетравлення їжі.

Отож, щоб такий симптом не дошкуляв, щоб води вистачало, раджу харчуватися часто і невеликими порціями. Обов’язково у першій половині дня вживайте білки тваринного походження. Вони утримують воду в кровоносній системі, коли ж їх бракує, організм швидко втрачає рідину. Безумовно, потрібно збільшити вживання перших страв — супів, борщів, між трапезами пийте узвар, компот.

Не нехтуйте цими простими правилами. Сухість у роті після їди — це тривожний дзвіночок із приводу того, що перша стадія зневоднення організму вже відбулася, кров стає густішою, збільшується навантаження на серце, а це призводить до кардіологічних ризиків.

Борис СКАЧКО, терапевт.

 

Сухість у роті — тривожний дзвіночок

«У мене часто після обіду пересушує в роті. Чому так відбувається та про що це свідчить?»

Олена С. Уманський район Черкаської області.

 

Про що попереджає язик?

«У мене на кінчику язика постійно з’являються болючі прищі. Не їм гострого, холодного, кислого, а шлунок болить. Один лікар сказав, що в мене стоматит, інший у цьому засумнівався. Може, хтось зі знавців народної медицини підкаже, що це може бути і як його позбутися».

Валерія К. м. Гнівань Вінницької області.

 

Я ПОРАДИВ БИ насамперед звернутися до гінеколога. Хоча й дивно звучить, але висипання на кінчику язика, на підборідді в жінок може свідчити про гінекологічні проблеми — запальні процеси в органах малого таза. Дивуватися не потрібно: злагоджену роботу організму забезпечує тісний взаємозв’язок його органів. Отже, спочатку переконайтеся, чи немає патології в органах малого таза.

Якщо з цим усе гаразд, зверніться до гастроентеролога, обстежте шлунок, розпочніть оздоровлення травного тракту. Причину висипань виявлять мазки з ротової порожнини на бактеріальний посів. Можливо, прищі провокує стрептокок.

Ротову порожнину можна полоскати олією чайного дерева, яка має протизапальний, протигрибковий ефект. Вона продається в аптеці. На склянку води досить 5 крапель олії. Також корисні ефірні олії лимона й апельсина — 3 крапельки на склянку води. Окрім цього, на язик можна класти на 10-15 хвилин марлеві кульки, змочені олією обліпихи. Полоскати настоянкою прополісу.

Володимир ГУРТОВИЙ, лікар нетрадиційної медицини.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове