Архів
П’ятниця,
9 липня 2021 року

№ 50 (19898)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Від Афін-1896 до Токіо-2021

Не встояв рекорд 2000-річної давності

Микола МОТОРНИЙ.

Ріо-де-Жанейро вражає своїми краєвидами.

Cтолицю Олімпійських ігор-2016 обирали з-поміж чотирьох міст. Крім бразильського Ріо-де-Жанейро, у фіналі за проведення Олімпіади-2016 змагалися Мадрид, Токіо та Чикаго.

МОЖНА довго сперечатися, чому саме Ріо віддали перевагу. Так, місцина, в якій розташоване місто, вважається однією із найгарніших у світі, у серпні (це останній зимовий місяць у Південній півкулі) там комфортна погода. Але ж напружена криміногенна ситуація в цьому місті відома у всьому світі! В олімпійський рік у Ріо зафіксували 48 700 пограбувань, зокрема і спортсменів. Наприклад, у будівлі, де розмістили австралійських велосипедистів, спрацювала пожежна сигналізація. Команда організовано залишила приміщення, а коли повернулася, виявилось, що одяг, гроші й комп’ютери олімпійців винесли злодії, переодягнені в пожежників.

Іще одна гучна і навіть дещо кумедна історія сталася із бельгійським дзюдоїстом Дірком ван Тіхелто. Спортсмен, який виграв «бронзу» на спортивному майданчику, на пляжі «програв» крадіям свій телефон. Місцева поліція ще й арештувала Дірка за спробу вдертися до готельного номера, де, на думку дзюдоїста, перебували грабіжники.

Про технічні та побутові проблеми на спортивних майданчиках і в Олімпійському селищі було відомо ще до початку Олімпіади-2016. У помешканнях деяких спортсменів на момент їхнього заселення не було водопостачання та газу. Чи не найвідомішою стала історія із «зеленим басейном». Напередодні четвертого дня Олімпійських ігор у Ріо вода в басейні для стрибків у воду стала зовсім зеленою. Директор із комунікацій оргкомітету Олімпійських ігор Маріо Андрада пояснив, що це обумовлено високим рівнем лугу. Водночас заступник голови консультативної групи з очищення басейнів Ральф Райлі заявив, що зміна кольору води сталася через брак засобів для дезінфекції у басейні, відтак існує прихована загроза здоров’ю спортсменів.

На Олімпійські ігри приїхали атлети з 186 країн світу. Південний Судан і Косово дебютували на них. 10 спортсменів-утікачів із Сирії, Південного Судану, Конго і Ефіопії — країн, охоплених війною, — вийшли 5 серпня під прапором із п’ятьма кільцями на стадіон у Ріо-де-Жанейро. Вони змагалися з плавання, дзюдо та легкої атлетики. Ця олімпійська збірна не здобула медалей, але перемогла вже хоча б тому, що виборола право участі в Олімпійських іграх. Після закінчення Олімпіади спортсмени з цієї команди залишилися жити і тренуватись за рахунок МОК у центрі підготовки спортсменів у Ріо.

У листопаді 2015 року IAAF відсторонила збірну Росії з легкої атлетики від усіх міжнародних турнірів, зокрема й Олімпіади-2016, після звіту Всесвітнього антидопінгового агентства. Але в останній момент російських спортсменів усе ж допустили до участі в змаганнях. Утім, солідарності та підтримки вони не дочекались. Уболівальники освистували росіян із трибун, колеги відмовлялись вітати з перемогами…

Та хоч спорт і об’єднує, але й від політики не втекти. Олімпіада стала майданчиком, де зустрілися атлети з країн, дипломатичні відносини яких переживають не найкращі часи. Зокрема, грузинський дзюдоїст Лаша Шавдатуашвілі ефектно здолав противника з Росії Дениса Ярцева в поєдинку вагової категорії до 73 кг. Сутичка відбувалася в день річниці початку російської агресії проти Грузії. Після того як Шавдатуашвілі повалив суперника, він показав на грузинський прапор на власному одязі. Таким чином грузинський спортсмен нагадав борцю з Росії про військову агресію Кремля 2008 року.

У загальнокомандному медальному заліку цілковитий тріумф мали США. Олімпійська збірна Сполучених Штатів здобула своїй країні 116 медалей: 43 золоті, 37 срібних і 36 бронзових. Звичайно, можна приписати такий результат кількості учасників, адже збірна США на Олімпіаді-2016 була найчисельніша — 555 спортсменів. До речі, вперше за історію жінок у складі цієї команди було більше, ніж чоловіків, — 292 та 263 відповідно. Це рекорд Олімпійських ігор — стільки жінок на Іграх від однієї країни раніше ще не виступало. Також США стали першою державою, яка виборола 1000 золотих медалей на літніх Олімпійських іграх за всю історію. Історичну медаль принесла жіноча естафетна команда із плавання. Крім того, американський плавець Майкл Фелпс, перемігши в фіналі на дистанції 200 метрів комплексним плаванням, перевершив досягнення античного олімпійця Леоніда Родоського 2000-річної давності. Фелпс здобув 13-ту перемогу в індивідуальних змаганнях на Олімпіадах, античний бігун Леонід Родоський перемагав 12 разів на чотирьох Олімпіадах із 164-го по 152 рік до нашої ери і вважався найтитулованішим олімпійцем за історію.

У Ріо-де-Жанейро Україна посіла 31-ше місце у загально-командному медальному заліку. Українські спортсмени вибороли 11 нагород: 2 золоті, 5 срібних і 4 бронзові. Це був найневдаліший ужинок нашої збірної за всю історію її виступів на літніх Олімпіадах! Золотими медалістами стали гімнаст Олег Верняєв (вправи на брусах) і каноїст Юрій Чебан. В активі Верняєва (на фото) також «срібло» із багатоборства, інші срібні медалі завоювали стрілець із пневматичної гвинтівки Сергій Куліш (дистанція 10 м), збірна шаблісток у складі Ольги Харлан, Олени Кравацької, Аліни Комащук та Олени Вороніної, борець греко-римського стилю Жан Беленюк та Павло Тимощенко із сучасного п’ятиборства. Бронзовими призерами стали шаблістка Ольга Харлан в індивідуальній першості, стрибун у висоту Богдан Бондаренко, веслярі каное-двійки Дмитро Янчук і Тарас Міщук та Ганна Різатдінова в індивідуальному багатоборстві з художньої гімнастики.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зима може бути важкою
Читати
Більшість проти
Читати
Видобуток сповільнився
Читати
У мінідекрет — родичам
Читати
Ощадбанк готують до продажу
Читати
Не наїздишся
Читати
Наш — найстійкіший
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове