Архів
П’ятниця,
9 липня 2021 року

№ 50 (19898)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Далеке — близьке

Повернення у рідне місто

Анастасія
САЖНЄВА-ДМИТРИЧЕНКО.

Вісім років тому, згідно з рішенням міськради та розпорядженням тодішнього харківського голови Геннадія Кернеса, на будинку на вулиці Римарській, 22, в середмісті Харкова,
в якому колись мешкав видатний учений Юрій Шевельов, кувалдою знищили меморіальну дошку на його честь. І от нарешті столиця Слобожанщини знову повертає пам’ять про свого уславленого земляка.

ВИЩЕЗГАДАНА будівля, одна із найкрасивіших у Харкові, була зведена 1916 року. Її називають «Саламандрою» — за назвою страхового тресту, що замовив її будівництво. Віднедавна у квартирі № 46, де мешкав Юрій Шевельов, відкрилася «Харківська літературна резиденція», в якій гостюватимуть письменники, поети, публіцисти.

За словами харківського видавця, ініціатора цього проєкту, Олександра Савчука, за радянських часів помешкання, що належало родині Шевельових, було перетворено на комунальну квартиру. «У книзі спогадів ученого «Я — мене — мені… (і довкруги)», яка була видана у Харкові наприкінці 2017 року, ми розмістили інформацію про план квартири, який випадково знайшли в бібліотеці ім. Короленка, — розповідає О. Савчук. — Але ми не знали, де саме в «Саламандрі» вона була розташована. Один із читачів, професійний архітектор, звернув увагу на цей план і порівняв його з тими, що мають нинішні квартири в будинку, виставлені на продаж. Так він вирахував квартиру Шевельова. Потім почалася історія зі збором коштів… Завдяки меценатам, яких залучив Харківський літмузей, таки вдалося викупити приміщення і відновити квартиру науковця».

Загалом у ній п’ять кімнат. Чотири використовуватимуться для різноманітних культурних заходів — зустрічей, презентацій, семінарів, а одна, найменша, 8-метрова, до якої Шевельов із мамою переселилися після приходу радянської влади, залишатиметься меморіальною (на фото). Там збереглися «рідні» вікна, паркет, їх не мінятимуть на нові. Повна реконструкція кімнати та її наповнення завершиться восени, але сама резиденція вже запрацювала. Першим протягом десяти днів у ній пожив письменник Юрій Андрухович. За його словами, він мав усі умови для роботи, а особлива аура квартири сприяла творчому процесу.

Письменник Сергій Жадан, котрий мешкає у Харкові, сподівається, що нарешті постать видатного славіста не буде «подразником» для політичних спекуляцій. «Добре, що повертається ім’я Шевельова, — наголосив він. — Відновлена квартира — це не просто стіни, а це місце, куди ми запрошуватимемо людей, яких любимо, які для нас дуже важливі і для яких, я дуже сподіваюся, важливий Харків».

Нагадаємо, Юрій Шевельов (Шерех) (1908-2002), славіст-мовознавець, історик української літератури, народився у Харкові в родині етнічних німців. Закінчив Харківський університет, у 1933-1943 роках був його доцентом, викладав у Олеся Гончара. 1944-го виїхав до Німеччини, працював в Українському вільному університеті у Мюнхені. Затим емігрував до США, де викладав славістику у Лундському, Гарвардському, Колубійському університетах. Наукова спадщина вченого становить 17 книжок, близько 900 статей. На основі глибоких досліджень він спростовував офіційну радянську доктрину про існування східнослов’янської єдності, зокрема й про «братню колиску трьох мов: російської, білоруської й української». Шевельов довів, що українська мова почала народжуватися в VII столітті, а закінчила формування у XVI. Ці наукові виклади, а також активна участь у науковому та культурному житті української еміграції зробили ім’я вченого забороненим у СРСР.

Де б не працював Юрій Шевельов, рідний Харків назавжди залишався в серці письменника. Його книги — безцінна енциклопедія харківського життя першої половини ХХ століття, неупереджена розповідь про українську інтелігенцію, студентство, неповторну мистецьку ауру «першої столиці». Його науковий доробок посідає визначне місце в світі. Та, на жаль, у рідному місті ім’я Юрія Шевельова відоме лише обмеженому колу жителів…

На фото: меморіальна кімната у квартирі Юрія Шевельова.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зима може бути важкою
Читати
Більшість проти
Читати
Видобуток сповільнився
Читати
У мінідекрет — родичам
Читати
Ощадбанк готують до продажу
Читати
Не наїздишся
Читати
Наш — найстійкіший
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове