Архів
П’ятниця,
9 липня 2021 року

№ 50 (19898)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Одещина

Хліб не подешевшає

Олександр
ВИНОГРАДІВСЬКИЙ.

ЦЬОГОРІЧ аграріям краю належить провести жнива на площі 1 млн 41,4 тисячі гектарів. Дозріває озима пшениця і тритикале на 570,2 тисячі га, озимий ячмінь — на 265,1 тис. га, жито — 0,9 тис. га, ярий ячмінь — 46,5 тис. га, горох — на 21 000 га, овес — 1,8 тис. га, яра пшениця — 4000 га, ріпак — на 131,9 тис. га. Складність нинішніх жнив — у їх пізньому для регіону початку. Буде важко знайти додаткові комбайни, адже вони потрібні й іншим областям. А залучати треба понад тисячу агрегатів! Відтак власники зернозбиральної техніки не проминуть скористатися попитом і підняти ціни. Тож дешевого хліба, хоч урожай обіцяє бути щедрим, годі очікувати.

Морська торгівля розвивається

ОДНА з найбільших судноплавних компаній у світі, Hapag-Lloyd, яка володіє флотом із 241 сучасного контейнеровоза та забезпечує швидке й надійне сполучення між понад 600 портами на всіх континентах, відкрила представництво в Одесі. У компанії вважають, що Україна є важливим імпортером електроніки, обладнання і споживчих товарів, а також місцем проведення операцій декількох найбільших транснаціональних компаній світу, що відкриває широкі можливості для морських перевізників.

Захисники заслужили

ЗА ПОВІДОМЛЕННЯМ Головного управління Держгеокадастру області, бажання отримати землю на Одещині виявили 13 тисяч 396 учасників Антитерористичної операції та членів їхніх родин. Учасникам АТО вже надано 6 тисяч 565 дозволів на розробку проєктів землеустрою для відведення земель загальною площею 9 тисяч 597,4 гектара, з них для ведення особистого селянського господарства — 4 тисячі 790 (9 тисяч 396,6 га) та для ведення садівництва — 1 тисяча 775 (200,9 га). Безпосередньо у власність захисники вже отримали 3 тисячі 961 земельну ділянку загальною площею 5 тисяч 710,6 гектара.

Відпочинок по-українськи

З ОГЛЯДУ на різні причини більш ніж половина українців узагалі не планує відпустки цього року. З тих, хто все ж хоче відпочити, половина робитиме це в Україні. При цьому 29,8% відпочивальників прагнуть опинитися на пляжі. Одеська область у лідерах серед переваг — поїхати сюди зголосилося близько18%. Решта обирає Карпати та курорти Запорізької, Херсонської й інших областей. Найпоширеніший транспорт під час мандрівок для туристів — власне авто (33,1%), стільки ж — автобусами та маршрутками, і лише кожен п’ятий подорожує залізницею.

Бджолярі об’єднуються

ФЕРМЕРСЬКЕ господарство «Здорова Бджола» (засновник Володимир Патрушев) запропонувало стати центром об’єднань і спільнот бджолярів у межах кількох ОТГ Березівського та Роздільнянського районів. Планується надання таких послуг, як навчання, допомога з професійним сучасним обладнанням, підсівання на пустирях, схилах і невгіддях медоносних трав, створення розсадників дерев-медоносів, координація взаємодії за картами фермерських посівів. Акцент робиться не на оптовій реалізації меду, а на виготовленні іншої, більш прибуткової, продукції бджільництва.

Аптечний фальсифікат

ЗА ДАНИМИ Всесвітньої організації здоров’я, в світі фіксується 10% фальсифікатів лікарських засобів, в Україні — близько 25%, а, за даними обласної держадміністрації, на Одещині й того більше. За словами голови ОДА С. Гриневецького, владі потрібно працювати на випередження. У нас є спецоргани, які повинні боротися з фальсифікатом ліків і поширенням наркотиків, однак на сьогодні немає єдиної координації дій. Ба більше, підроблені ліки продають в аптеках, які працюють із порушенням законодавства. Треба вносити зміни до нормативних актів, а це вже справа столиці.

Курсанти на практиці

У ВИХОВАНЦІВ Військово-морського ліцею імені віцеадмірала В. Безкоровайного триває морська практика на навчальних катерах «Сміла» та «Нова Каховка».

Ліцеїсти вперше вийшли як члени екіпажу. Цьому передували теоретичні заняття з правил поведінки особового складу на кораблі та з боротьби за живучість судна, а також заняття під час факультативу «Морська підготовка». Протягом тижня вони знайомилися із будовою навчального катера, його тактико-технічними характеристиками. Одним із головних завдань під час практики є відпрацювання функціональних обов’язків матроса надводного корабля, а також набуття теоретичних знань та первинних навичок зі штурманської підготовки, використання корабельних плавзасобів, застосування аварійно-рятувального майна.

Пам’ятник переселенцям

ЖИТЕЛІ села Зоря Саратської громади встановили монумент першим переселенцям-болгарам, які майже два століття тому заснували тут населений пункт за старою його назвою Камчик. Композиція пам’ятника символічна: центральною фігурою в ній стала велика брила каменю-дикуна, з якого будували перші будинки в селі. На брилі встановлена гранітна плита з вирізьбленими 46 прізвищами родин, які першими ступили на цю благодатну землю. Вінчає композицію дерев’яний віз — саме на таких переїздили тоді переселенці до Бессарабії.

Вишивані коди етносу

ЦІКАВА виставка «Чарівний світ рушників Одеської області» відкрилася у філії регіонального історико-краєзнавчого музею «Степова Україна».

Тут представлені роботи вихованців центру дитячо-юнацької творчості «Еврика». Юні умільці створили рушники, скопіювавши найхарактерніші для Подільського району візерунки (колишні Кодимський, Савранський і Балтський). Кожен елемент вишивки щось означає. На весільних рушниках, наприклад, часто зображали квітуче дерево життя, а до Великого посту ікони прикрашали неяскравими вишивками — аби не відволікало від духовного очищення. А ось під час епідемій та інших бід зображали людей, що взялися за руки.

Миші винуваті...

ПАМ’ЯТАЄТЕ байку про мишей та горобців, які по пів колгоспного складу виїдали? На щось подібне розраховував і 38-річний житель сусіднього району, який на своїй автівці завітав темної ночі до Татарбунарів і, пошкодивши задню стінку кіоску, поцупив звідти сигарет на суму 100 тисяч гривень. За заявою власника, який вчасно прокинувся, поліцейські швидко встановили особу зловмисника і затримали його неподалік місця події. Викрадений товар у правопорушника вилучили, а автомобіль, в який він завантажив чуже майно, відправили на штрафмайданчик як речовий доказ. За крадіжку з проникненням підозрюваному загрожує від 3 до 6 років в’язниці.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зима може бути важкою
Читати
Більшість проти
Читати
Видобуток сповільнився
Читати
У мінідекрет — родичам
Читати
Ощадбанк готують до продажу
Читати
Не наїздишся
Читати
Наш — найстійкіший
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове