Архів
П’ятниця,
9 липня 2021 року

№ 50 (19898)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Розкажу про хорошу сім’ю

Медичний стаж — 200 років

Віктор ЗЕЛЕНЮК.

Вінницька область.

На фото автора: Наталя, Сергій і Марія Мельники.

Без зайвого перебільшення, Сергій Павлович і Марія Річардівна Мельники — найпопулярніші лікарі КНП «Барська міська лікарня» на Вінниччині. Для них медицина не тільки професія, а й поклик душі. Це — професіонали своєї справи, яких цінують пацієнти і поважають колеги. А робота у складі ковідних бригад підняла відмітку на шкалі їхніх професійних і людських якостей іще вище.

ПОДРУЖЖЯ Мельників — представники відомої в колишньому Барському районі медичної династії, що нараховує понад 200 років загального сімейного трудового стажу. На момент зміни посад Сергій Павлович завідував неврологічним відділенням, а Марія Річардівна працювала районним кардіологом. Кінець серпня минулого року поділив їхню професійну діяльність на «до» і «після» важливого кроку в житті.

Ніколи раніше вони не могли й думки припустити, що стануть одночасно лікарями-інфекціоністами. Коли лікарня в Барі почала приймати хворих на коронавірус як опорний медичний заклад, їм запропонували увійти до складу сформованих бригад із надання допомоги.

— З глибоким усвідомленням усієї складності ситуації ми прийняли цей виклик і ні на хвилину не затримались на роздоріжжі вибору. Бо хто, як не ми? — розповідає 61-річний Сергій Мельник. — Я був найстаршим за віком серед колег, одним із найперших зробив крок назустріч невідомості. Це зараз можна спокійно згадувати про ті спресовані у стальну пружину дні, будь-який із них міг стати останнім… Сказати, що страх не володів нашими думками, буде шита білими нитками неправда. Як і кожній людині, нам властиве це відчуття, але Господь Бог надіслав сили пригасити його, та не позбутися зовсім. Стереглися, з обережністю, виважено робили кожен крок, а втім, десь проклюнулася шпаринка, і в листопаді минулого року дружина Марія підхопила вірус… Лікувалася місяць, а коли видужала — знову повернулася в стрій.

Сергій та Марія Мельники перебували у різних ковідних бригадах. Траплялося, що й днями не зустрічалися ні на роботі, ані вдома, спілкувалися телефоном. Особливо морально пекельним був початок першої хвилі пандемії. Людей тримав у лещатах відчай од безсилості перед хворобою, наслідки якої ніхто не міг спрогнозувати. Але медиків не вразила інша, не менш небезпечна, недуга — паніка. Вони самі стояли стійко і надихали на це пацієнтів, бо моральна підтримка — це теж ліки…

— Пандемія набирала таких шалених темпів, що голова часом ішла обертом, — продовжує Сергій Павлович. — Навантаження було дуже велике. На одного чергового лікаря припадало по 30 і більше пацієнтів. Усі палати відділень ущільнили до максимуму, і в коридорах теж лежали люди. Рідко, але траплялися випадки, коли запущених хворих привозили до лікарні в агонуючому стані і від коронавірусних ускладнень вони помирали дорогою до реанімації. Але й за таких ситуацій ми не опускали рук, не мали морального й професійного права так вчинити. І це нас усіх врятувало!

— Наберуся сміливості стверджувати, що на сьогодні найстрашніше ми вже пережили, але не дозволяємо собі розслаблюватися, — каже головний лікар КНП «Барська міська лікарня» Олександр Костенко. — Попри високий ризик зараження на роботі колектив гідно вийшов із вірусного протистояння, в яке вступив майже повним складом. Спочатку у нас було чотири ковідні бригади, а під кінець — шість. До речі, за свою роботу люди отримували належну плату. Це піднімало настрій і налаштовувало на позитивні результати. В особі Сергія Павловича і Марії Річардівни я сердечно вдячний за самовіддану старанність усім працівникам нашого колективу.

До всього цього хочу додати, що поряд із батьками у складі ковідних бригад сумлінно трудилася і дочка Мельників Ольга Риндюк, яка працює в обласному інсультному відділенні під керівництвом заслуженого лікаря України Ольги Григорівни Височанської. А сестра Сергія Павловича Наталя Павлівна уже багато років завідує фізіотерапевтичним відділенням нашої лікарні. Одним словом, порядна сім’я справжніх лікарів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зима може бути важкою
Читати
Більшість проти
Читати
Видобуток сповільнився
Читати
У мінідекрет — родичам
Читати
Ощадбанк готують до продажу
Читати
Не наїздишся
Читати
Наш — найстійкіший
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове