Архів
П’ятниця,
9 липня 2021 року

№ 50 (19898)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Жасмин

Оксана СКИТАЛІНСЬКА,

дієтолог.

ЦЯ ВИТОНЧЕНА рослина із запашними квітами має багато лікувальних властивостей, якими успішно користуються народна медицина і косметологія. Квітки й листя жасмину багаті на флавоноїди, містять корисний алкалоїд жасминін, ефірні олії, урсулову, саліцилову, бензойну, мурашину кислоти. Завдяки цим компонентам рослина справляє протизапальну та антибактеріальну дії. Крім того, препарати на основі жасмину мають ранозагойні, жарознижувальні, заспокійливі та знеболювальні властивості.

У народній медицині настої і відвари з листя жасмину найчастіше призначають при застуді, кашлі та задишці. А відваром квітів полегшують стан хворого при хронічному бронхіті та бронхіальній астмі. Завдяки корисному хімічному складу препарати на основі рослини позитивно впливають на дихальні шляхи, виявляють помітну жарознижувальну дію, усувають дискомфорт при перебігу легеневих хвороб і прискорюють одужання. Помічено також сприятливий вплив жасмину при туберкульозі.

Його широко застосовують при захворюваннях печінки та шлунково-кишкового тракту. При внутрішньому прийомі препаратів на основі цієї рослини значно поліпшується стан хворого на гепатит і цироз печінки. Завдяки спазмолітичним та знеболювальним властивостям засоби з жасмину заспокоюють шлунковий і кишковий біль. Відваром листя успішно лікують коліти, дизентерію, порушення роботи травної системи.

Раджу використовувати ароматний жасмин жінкам для зменшення післяпологової депресії та у разі хвороб матки. Також відзначена його користь при захворюваннях передміхурової залози. Засоби з цієї рослини здатні посилити потенцію.

Використовують жасмин і як косметичний засіб. Препарати на його основі здатні поліпшувати та омолоджувати шкіру, м’яко відбілювати, усувати сухість і подразнення. Відваром або настоєм протирають обличчя для зволоження, заспокоєння подразнень на шкірі. Олію жасмину можна використовувати для відновлення еластичності шкіри, усунення слідів від розтягнень і шрамів, у разі алергічних висипань, запалення.

У народній медицині цією рослиною також лікують мозолі, виразки, екземи, дерматози та інші шкірні захворювання. Ефективними вважаються лікувальні ванни і компреси з її компонентів.

Жасмин є потужним природним антидепресантом, з його допомогою можна зміцнити нервову систему. Рослина помічна при безсонні та апатії, зменшує головний біль, усуває відчуття тривоги, занепокоєння та страху, посилює чуттєвість і статевий потяг, надає впевненості в собі, стабілізує нервовий стан. У цих випадках найчастіше застосовують ефірну олію або олійний екстракт, який можна приготувати в домашніх умовах. З допомогою жасминової олії нерідко долають депресію та дратівливість.

Квітки жасмину часто додають у чай або готують із ними прохолодні напої. Жасминовий чай вирізняється своїм неперевершеним смаком і багатим умістом вітамінів, що робить його дуже корисним. Такий чай знімає втому, підвищує працездатність організму, а приємний аромат стимулює функції головного мозку. Крім того, він здатний очистити печінку і кров, поліпшити зір і настрій, зігріти холодної пори. А  ще зелений чай із жасмином допоможе у боротьбі із зайвою вагою. Отже, жасминовий чай — це ефективна профілактична фітотерапія. Однак при цьому важливо знати, що його не варто пити у великих кількостях та на голодний шлунок, оскільки він стимулює виділення шлункового соку. Також не рекомендую пити його перед сном, адже потім, імовірно, буде важко заснути.

Наведу кілька рецептів при лікуванні жасмином певних хвороб.

Настій при високій температурі. Чайну ложку подрібненого листя жасмину залити склянкою окропу, настояти під кришкою годину, процідити і віджати. Приймати по столовій ложці 3-4 рази на день за 15 хвилин до їди.

Чай загальнозміцнювальний. Дві чайні ложки сухих квітів жасмину та дві чайні ложки чорного чаю залити чотирма склянками окропу, дати настоятися 4-5 хвилин. Такий чай знімає втому, підвищує працездатність організму. Пити його ліпше вранці.

Відвар при бронхіті та бронхіальній астмі. Столову ложку подрібненого сухого цвіту жасмину залити склянкою води, довести до кипіння на слабкому вогні та прокип’ятити протягом 5 хвилин. Настояти годину та процідити. Приймати по 1-2 столові ложки тричі на день до їди.

Настоянка для зовнішнього застосування при шкірних захворюваннях. 100 грамів квіток жасмину залити 100 мл 70-процентного спирту, настояти 7 днів у темному прохолодному місці, процідити. Розвести чайну ложку готової настоянки у 100 мл холодної кип’яченої води, змочити ватний тампон і протирати уражені ділянки шкіри.

Засіб для лікування ран та опіків. Обшпарити окропом подрібнений цвіт жасмину, злегка остудити, помістити на марлю, накласти на уражену шкіру, зверху прикрити шматком целофану та зафіксувати бинтом. Змінювати пов’язку двічі на день.

Засіб для обвітреної шкіри рук. Змішати у пляшці жасмин, троянду і липу в співвідношенні 1:1:1, залити кукурудзяною олією та настояти протягом 30 днів. Отриманим засобом змащувати шкіру рук.

Засіб од мозолів. Листя жасмину подрібнити і прикладати на ділянку мозоля протягом 3-4 днів.

Олійний засіб при паралічі, захворюваннях дихальних шляхів, судомах, мігрені, запаленні сідничного нерва. 100 грамів квіток жасмину висипати у скляну ємність, залити 2,5 л натуральної рослинної олії, щільно закрити і поставити на сонце на 40 днів. Струшувати кожен день. Готовою жасминовою олією змащувати тіло раз на день. Можна застосовувати під час масажу. Зберігати засіб у прохолодному темному місці.

Маска для обличчя. Листя жасмину залити окропом у співвідношенні 1:4 і дати настоятися 30 хвилин. Готовий настій процідити, змішати зі столовою ложкою крохмалю і чайною ложкою вершків. Прикласти отриману масу між двома шарами марлі на обличчя на 20 хвилин. Після процедури вмитись теплою водою.

Лікувальна ванна при безсонні, стресі. Змішати столову ложку квіток жасмину з 2 столовими ложками лаванди, залити літром окропу, настояти під кришкою 30 хвилин, процідити і віджати. Отриманий настій вилити у ванну. Приймати такі ванни по 15 хвилин через день. Курс лікування — до поліпшення стану.

Є й деякі протипоказання. Це індивідуальна непереносимість, вагітність, період лактації, захворювання серцево-судинної системи, підвищений артеріальний тиск, захворювання нирок, загострення шлунково-кишкових хвороб, виразка, гастрит.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зима може бути важкою
Читати
Більшість проти
Читати
Видобуток сповільнився
Читати
У мінідекрет — родичам
Читати
Ощадбанк готують до продажу
Читати
Не наїздишся
Читати
Наш — найстійкіший
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове