Архів
П’ятниця,
9 липня 2021 року

№ 50 (19898)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Неокупований Донбас

Нью-Йорк на мапі України

Михайло ГУБАШ.

На засіданні Верховної Ради 1 липня селище міського типу Новгородське Бахмутського району, що на Донеччині, було перейменовано і дістало нову назву — Нью-Йорк. За це рішення проголосував 301 народний депутат.

ТАКЕ перейменування населеного пункту могло б викликати здивування, а то й непорозуміння, якби не одна деталь: Нью-Йорком поселення називалося з часів свого заснування, тобто з 1892 року. Його засновниками були німці-меноніти (християнський протестантський рух, який сповідує пацифізм і безкорисливу допомогу), яких було запрошено до Росії ще Катериною ІІ.

Селище розташоване на річці Кривий Торець за 10 км од Торецька (колишній Дзержинськ) і за 38 — від Донецька, в ньому проживає понад 10 тис. мешканців. Нью-Йорком воно називалося аж до 1951 року, доки указом Президії Верховної ради УРСР не було перейменоване на Новгородське (Дзержинського району Сталінської області). Причина зрозуміла — у розпал «холодної війни» мати на своїй території населений пункт із назвою великого міста свого стратегічного ворога (та ще й у зв’язці з прізвищами Дзержинського і Сталіна!) в Радянському Союзі вважали недоречним.

Ініціаторами повернення історичної назви виступили самі мешканці селища. Їх підтримали і в цивільно-військовій адміністрації. Відповідний проєкт про перейменування перебував у Верховній Раді ще з 2016 року, але черга до нього дійшла тільки зараз.

На подію відреагувало і посольство США, яке на своїй сторінці у Фейсбуку опублікувало таке привітання: «Вітаємо жителів Нью-Йорка Донецької області з поверненням до історичної назви свого міста!.. Ще одна нагода відзначити наші тісні зв’язки. Ми великі шанувальники вашого нового/старого імені!».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зима може бути важкою
Читати
Більшість проти
Читати
Видобуток сповільнився
Читати
У мінідекрет — родичам
Читати
Ощадбанк готують до продажу
Читати
Не наїздишся
Читати
Наш — найстійкіший
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове