Архів
П’ятниця,
9 липня 2021 року

№ 50 (19898)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Про це говорять

«Дельта» поруч

Руслана ЗІНЧЕНКО.

Протягом останніх тижнів в Україні кількість нових інфікованих коронавірусом залишається низькою. Дехто вже полегшено зітхнув, сподіваючись, що епідемію ми пережили. На жаль, лікарі вважають, що це тимчасове затишшя. Світом шириться новий, дуже агресивний штам вірусу COVID-19 «B.1.617», якому дали назву «Дельта». Оскільки вперше його виявили у грудні 2020 року на території Індії, його також іменують «індійським».

ШТАМ зафіксовано вже у понад 92 країнах світу. Найбільше він лютує в Індії, Росії, Португалії та Великій Британії. Підтверджено, що дістався вже й України. Його привезли 66-річна жінка та її 16-річна донька, які нещодавно прибули з РФ. Ці два офіційно зареєстровані випадки захворювання на «B.1.617» в Україні були виявлені завдяки тому, що інфекціоністка Ольга Голубовська самотужки відвезла зразки підозрілих пацієнток до лабораторії Інституту молекулярної біології та генетики. Тож не виключено, що заражених «Дельтою» більше, але вітчизняні лабораторії наразі не мають тест-систем для її виявлення. Непокоїть епідеміологиню і те, що оскільки нових випадків захворювання на коронавірус значно поменшало, то під цю «перемогу» в нас можуть зменшити фінансування інфекційних стаціонарів. І це тоді, коли треба бути готовими у будь-який момент оперативно розгорнути нові відділення для лікування пацієнтів зі складним перебігом хвороби внаслідок зараження «Дельтою».

За прогнозами фахівців, відносно безпечний період для України закінчиться наприкінці літа. У вересні кількість хворих, заражених новим штамом, може почати масово зростати. До нас він, вважають епідеміологи, здебільшого потраплятиме з Росії, де щодня фіксують антирекорди з числа інфікованих і померлих (більш ніж 24 000 та 600 відповідно).

«Зараження «Дельтою» поширюється блискавично, важкість перебігу хвороби через цей штам зростає в 2,6 разу, — каже докторка медичних наук експертка ВООЗ з реагування на біологічні загрози Наталія Виноград. — Пацієнти у півтора разу частіше потребують госпіталізації у відділення інтенсивної терапії».

Чи захистить вакцинація від ураження новим штамом? Українські епідеміологи одностайні: всі наявні в Україні вакцини (Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, CoviShield, CoronaVac) є ефективними і проти індійського штаму. Гарантія від зараження може бути нижчою, ніж від попередніх «уханського» та «британського», але щеплення у більш ніж 90  відсотків має полегшити перебіг хвороби та вбереже від летального кінця.

Навколо вакцини CoronaVac від китайського виробника Sinovac, яка є наразі найдоступнішою в Україні, точиться найбільше суперечок. Бо її клінічні випробування в Бразилії, Індонезії та Туреччині показали різні результати: ефективність варіюється від 50 до 90%. Але всі вони також підтверджують практично на 100% захист від коронавірусних ускладнень. «CoronaVac інактивована (убита) вірусна вакцина. Це класична, надійна, давно відпрацьована технологія. Крім профілю безпеки, я бачу перевагу і в потенційній ефективності, — говорить завідувач лабораторії імунореабілітології Інституту мікробіології та імунології ім. І. Мечникова НАМН України Андрій Волянський. — Простими словами, у цієї вакцини найменше побічних ефектів і багато шансів спрацювати і проти нових варіантів коронавірусу». Щодо першого, то авторка цих рядків, діставши вже обидві дози, може підтвердити: жодної побічної реакції.

До речі, читачам буде цікаво дізнатися про експеримент, втілений у Бразилії. В цій країні, яка за кількістю смертей від COVID-19 посідає друге місце у світі, за числом захворілих (понад 16,5 мільйона) — третє, переважно застосовується CoronaVac. З лютого по квітень 2021 року Інститут Бутантан (біомедичний дослідний центр у Сан-Пауло) спільно з місцевою владою 45-тисячного міста Серрана переконав заради дослідження все його доросле населення щепитися китайським препаратом. Після цього в Серрані чисельність випадків симптоматичної коронавірусної інфекції зменшилась на 80%, госпіталізацій через коронавірусні ускладнення — на 86%, смертність — на 95%.

Водночас більшість фахівців категоричні в тому, що щеплення від COVID-19 має бути абсолютно добровільним. Насамперед тому, що однозначної відповіді на запитання, чи не матиме вакцинація якихось побічних ефектів для організму в майбутньому, нема. Протистояння «вакцина — людина — вірус» іде, як кажуть, у режимі «реального часу». Кожний має сам вирішити, чим переймається більше: ускладненнями від ковіду сьогодні чи імовірними від щеплення в майбутньому. Але, незалежно від цього вибору, життєво важливо продовжувати виконувати елементарні речі: носити маски у громадських місцях, дотримуватися соціальної дистанції, часто, особливо після відвідання магазину тощо, мити руки, обмежувати контакти. Про це дуже просять медики, які із жахом згадують пікові навантаження у квітні цього року і з великою тривогою чекають осені…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зима може бути важкою
Читати
Більшість проти
Читати
Видобуток сповільнився
Читати
У мінідекрет — родичам
Читати
Ощадбанк готують до продажу
Читати
Не наїздишся
Читати
Наш — найстійкіший
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове