Архів
П’ятниця,
9 липня 2021 року

№ 50 (19898)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Соняшник

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала Олена КОЩЕНКО.


Версія для друку          До списку статтей
  • Відповідає «Соняшник»

Скільки океанів існує на Землі?


ІЩЕ донедавна вчитель географії у школі, відповідаючи на це запитання, звично відповів би учням: «На нашій планеті чотири океани. Це Тихий, Атлантичний, Індійський і Північний Льодовитий». Саме так і написано у підручниках. Але буквально нещодавно авторитетна світова наукова організація — Національне географічне товариство (National Geographic Society) — офіційно визнала ще один — Південний — океан, про що вже є відповідна наукова угода на міжнародному рівні.

Відтак із 8 червня нинішнього року картографи світу мають позначати в атласах ще й п’ятий океан, який виділено зі складу Атлантичного, Індійського і Тихого. Товариство заявило, що з Південним океаном поводитимуться так само, як з іншими чотирма, і його, як й інші океани, вивчатимуть діти у школах. Тому й підручники з географії також зазнають змін.

Отже, Південний океан — єдиний океан, який стикається з трьома іншими і повністю омиває Антарктиду, замість того щоб бути оточеним сушею. Він став четвертим за розміром океаном на Землі, його площа 20 327 тис. кв. км (якщо вважати північною межею 60-й градус південної широти). Найбільша глибина (Південно-Сандвічів жолоб) — 8266 м. Солоність вод становить всього близько 35% внаслідок опріснення їх талими водами айсбергів, велика кількість яких плаває у водах Південного океану і взимку, і влітку.

Водночас Південний є наймолодшим із океанів, оскільки його вік всього 30 мільйонів років. З’явився він унаслідок розділення Південної Америки та Антарктиди. При цьому виникла протока, що дало початок зародженню Антарктичної течії…

Власне, міжнародна гідрографічна організація визнала існування Південного океану ще 1937 року. Проте 1953-го вона скасувала це своє рішення під тиском наукової спільноти, в лавах якої багато років сперечалися, мають води навколо Антарктиди унікальні характеристики чи є продовженням сусідніх океанів. Відтоді на картах світу були відзначені лише чотири океани: Атлантичний, Тихий, Індійський і Північний Льодовитий. І лише Рада з географічних назв США використовувала назву окремого Південного океану з 1999 року, а в лютому 2021-го американське Національне управління океанічних і атмосферних досліджень офіційно визнало Південний окремим океаном.

Версія для друку          До списку статтей

Загадки

Сам чорен, та не ворон. Є роги, та не бик. Шість ніг, та без копит.

***

Куди тільки не повзе, завжди за собою і хату везе.

 

Хитрий квадрат

Яке б слово не розгадати, воно однаково читається що по горизонталі, що по вертикалі.

1.  Віконна занавіска, що відсувається або піднімається.

2.  Циганські родини, які кочують разом.

3.  Те, що заважає, висить тягарем.

4.  Великий широкий ніж; сікач.

5.  Річка у Закавказзі, в центральній частині Вірменського нагір’я.

 

Ребус

 

  • Криптограма

Добери ключі

Цифри треба замінити буквами, щоб утворилися слова, які складуть народне повчальне прислів’я. Слова-підказки — нижче.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове