Архів
П’ятниця,
2 липня 2021 року

№ 48 (19896)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:ЛипеньНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Від Афін-1896 до Токіо-2021

Тридцяте «золото» олімпійців України

Микола МОТОРНИЙ.

ПРИЙНЯТИ Олімпіаду-2012 прагнули дев’ять міст: Гавана, Стамбул, Лейпциг, Лондон, Мадрид, Москва, Нью-Йорк, Париж і Ріо-де-Жанейро. Кандидатуру Лондона було обрано 6 липня 2005 року. Тодішній прем’єр-міністр Великої Британії Тоні Блер особисто представляв заявку своєї країни на сесії МОК. А вже наступного дня після оголошення столиці Ігор у Лондоні стався терористичний акт.

Для гарантування безпеки Олімпійських ігор у Лондоні були прийняті безпрецедентні заходи. У них передбачалося задіяти в цілому 40 000 чоловік, зокрема 13 тисяч поліцейських і 17 тисяч військовослужбовців. Уряд Великої Британії розглянув питання про можливість використання з метою безпеки військової техніки, аж до зенітно-ракетних комплексів «Рапіра». Бюджет безпеки Олімпіади-2012 становив майже 585 мільйонів фунтів стерлінгів. До речі, розробка логотипу змагань обійшлася у 400 000 фунтів стерлінгів.

Організатори Олімпіади-2012 виготовили 2100 медалей діаметром 85 міліметрів, 7 міліметрів завтовшки. Вага однієї нагороди — 375-400 грамів. Це найбільші медалі за історію Ігор. Офіційним гімном Олімпіади в Лондоні стала пісня «Survival» («Виживання») групи «Muse». Вона звучала під час відкриття Олімпіади, а також під час усіх церемоній нагородження спортсменів. Багатьом цей музичний супровід не сподобався. Зокрема, фінський професор фізкультурної соціології Ганну Ітконен з університету Ювяскюля розкритикував текст головного олімпійського твору, в якому, на його думку, нічого не говориться про спортивний дух, який покликаний об’єднувати, але стверджується, що життя — це змагання, в якому виграє той, хто вирішив досягти успіху, хто не прощає і не здається.

Естафета Олімпійського вогню тривала з 19 травня по 27 липня, аж до відкриття Олімпійських ігор. Вона пройшла територією Сполученого Королівства, також були відвідані коронні землі — Джерсі, Гернсі і острів Мен та Республіка Ірландія.

Церемонія відкриття Ігор-2012 відбулася 27 липня на новому, спеціально спорудженому до змагань, 80-тисячному Олімпійському стадіоні. Ігри відкрила королева Великої Британії Єлизавета II.

На олімпійських об’єктах Лондона змагалося понад 10 тисяч атлетів із 204 країн. Українські спортсмени виграли 20 медалей і посіли 14-те загальнокомандне місце (з 204-х) у медальному заліку. Перше дісталося збірній США (104 медалі), друге — Китаю (87 нагород), третє — Великобританії (64 медалі). Збірна Росії, яка виступила краще, ніж чотири роки тому в Пекіні, стала четвертою з 24 золотими медалями, хоча за загальною кількістю нагород у них третій результат — 82.

Найбільше медалей для України виграли боксери, які виявились найкращими на Олімпіаді-2012. Чемпіонами стали Олександр Усик і Василь Ломаченко. Останній виграв другу поспіль Олімпіаду, причому у двох різних вагових категоріях (у Лондоні — 60 кг, в 2008-му у Пекіні — 57 кг). Срібний призер Ігор Денис Берінчик був улюбленцем лондонської публіки за видовищність боїв і виконання на рингу гопака після кожної перемоги. Бронзові нагороди завоювали Олександр Гвоздик і Тарас Шелестюк.

Три медалі виграли представники легкої атлетики, ось тільки такий результат язик не повертається назвати видатним, враховуючи кількість легкоатлетів, що поїхали на Ігри, — понад 70. Несподіваною стала срібна нагорода Олександра П’ятниці серед метальників списа. Від Ольги Саладухи чекали «золота» в потрійному стрибку, але вона була лише третьою. Досить прогнозовано третє місце зайняли українки в естафеті 4х100 метрів.

Знову підтвердили свій високий клас українські фехтувальниці. Яна Шемякіна (на фото) стала олімпійською чемпіонкою в індивідуальних змаганнях шпажисток, а Ольга Харлан до золотої нагороди Пекіна додала бронзову медаль Лондона. За стрілецьку команду довелося віддуватися олімпійській чемпіонці Афін Олені Костевич. Українка, яка невдало виступила чотири роки тому в Пекіні, цього разу виграла дві бронзові медалі зі стрільби із пневматичного пістолета.

Команду важкоатлетів уже під час Олімпіади скосила епідемія травм, і три наші спортсмени не змогли взяти участі у змаганнях. Та без медалей українці не залишилися. Олексій Торохтій став олімпійським чемпіоном у категорії до 105 кг, а Юлія Калина з особистим рекордом виграла бронзову медаль.

Українські гімнасти дуже гідно виступили на Олімпійських іграх і навіть виграли бронзову медаль у командних змаганнях, щоправда, у призерах пробули всього пів години. Японська сторона подала протест, і в результаті після перерахунку очок українці стали четвертими. І все ж в індивідуальних змаганнях Ігор Радивілов зумів піднятися на п’єдестал пошани, ставши третім у змаганнях з опорного стрибка.

На жаль, провальним виявився виступ на Олімпіаді-2012 українських дзюдоїстів і борців греко-римського стилю. Жоден із них не зумів дійти навіть до півфіналу. Близькі до невдачі були і «вільники», але в останній день змагань Валерій Андрейцев несподівано для багатьох виграв срібну медаль у категорії до 96 кг, перемігши по черзі на шляху до фіналу бронзового призера Пекіна та чинного чемпіона світу.

Чудово виступили наші спортсмени у веслуванні на байдарках і каное. Юрій Чебан та Інна Осипенко-Радомська на двох виграли три медалі. Чебан став олімпійським чемпіоном на каное-одиночці, а Осипенко-Радомська завоювала два «срібла» на байдарці (200 і 500 метрів), зібравши таким чином повний комплект олімпійських нагород — «бронза» Афін-2004, «золото» Пекіна-2008 і два «срібла» Лондона-2012. В академічному веслуванні українці також були в лідерах. Першого серпня жіноча парна четвірка з академічного веслування виборола перше за роки незалежності України «золото» з цієї дисципліни. Також цією нагородою було подолано рубіж у 30 золотих медалей і 100 загалом за весь час участі України в літніх Олімпійських іграх.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
На обіцянки не вистачає ресурсів
Читати
Насправді прожитковий?
Читати
Пів тисячі найрозумніших
Читати
Живемо нерадісно і недовго
Читати
Електрика не подорожчає. Поки що
Читати
Угробили річку
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове