Архів
П’ятниця,
2 липня 2021 року

№ 48 (19896)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:ЛипеньНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Подія

«Щедрик» єднає

Віктор ЗЕЛЕНЮК.

Вінницька область.

ПОНАД 60 вокальних і хорових колективів області взяли участь у встановленні рекорду України з наймасовішого виконання твору Миколи Леонтовича «Щедрик». Для цього три з половиною тисячі митців зібралися на території палацу Потоцького у місті Тульчин, де свого часу жив і працював композитор.

Вінниччина — регіон, який безпосередньо пов’язаний з ім’ям видатного земляка, а його «Щедрик» лунає на всіх континентах, як різдвяна мелодія, що має понад 100 варіантів виконання різними мовами.

Відомо, що уперше «Щедрик» виконав хор Київського університету 1916 року, коли композитор працював у Києві, де керував хоровими колективами і викладав у музично-драматичній школі Миколи Лисенка. 5 жовтня 1922-го український хор дав прем’єрний концерт у концертній залі Нью-Йорка Carnegie Hall.

Наймасовіше виконання «Щедрика» Леонтовича і встановлення рекорду зафіксував представник «Книги рекордів України» Володимир Козюк, засвідчивши його відповідним дипломом. Встановлення рекорду відбулось у рамках культурно-мистецької програми «Ти у мене єдина», приуроченої 30-річчю Незалежності України.

Торік цей твір Миколи Леонтовича було визнано культурною візитівкою і брендом Вінниччини, а тепер організатори заходу сподіваються, що рекордне виконання сприятиме внесенню «Щедрика» до списку ЮНЕСКО, як шедевр нематеріальної спадщини людства.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
На обіцянки не вистачає ресурсів
Читати
Насправді прожитковий?
Читати
Пів тисячі найрозумніших
Читати
Живемо нерадісно і недовго
Читати
Електрика не подорожчає. Поки що
Читати
Угробили річку
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове