Архів
П’ятниця,
2 липня 2021 року

№ 48 (19896)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:ЛипеньНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Івано-Франківщина

Без заводу не обійтися

Тетяна ПАНАСЮК.

ПРОБЛЕМА зі сміттям є однією із найгостріших в Україні. Прикарпаття не виняток. Понад 2,5 мільйона тонн твердих побутових відходів захоронено сьогодні на Івано-Франківському міському сміттєзвалищі, що у селі Рибне Ямницької сільської територіальної громади.

За словами виконувача обов’язків директора комунального підприємства «Полігон ТПВ» Юрія Мороза, «якщо ці всі тверді побутові відходи завантажити у вагони, то вийде потяг довжиною 758 кілометрів, тобто майже від Сходу до Заходу України». Наразі територія полігона має площу 20,8 гектара. Договір оренди з Ямницькою сільською територіальною громадою, якій належить земля, підписано до 2027 року. Потім із цим можуть виникнути проблеми, бо місцева влада не хоче виділяти ділянки під сміттєзвалище. Вихід із ситуації керівництво КП «Полігон ТПВ» бачить у будівництві заводу із перероблення твердих побутових відходів. Причому робити це слід терміново. «Вже чотири роки ми б’ємося над цим питанням. Уже до четвертого губернатора звертаємось, а віз і нині там. Ну протримаємося ще цих кілька років, а далі що робитимемо?» — бідкається Ю. Мороз.

Готуй сани влітку

ФАХІВЦІ обласного управління Держпродспоживслужби провели перевірку стану шкільних харчоблоків у регіоні і з’ясували, що 28% (169) із них потребують капітального ремонту, а 56% (340) — оновлення. Третині потрібно замінити водопровідно-каналізаційні мережі, у понад 65% — оновити технологічне обладнання. У майже половини харчоблоків не вистачає холодильного устаткування, у стількох же потрібно замінити кухонний і столовий посуд. Закладам зроблено відповідні приписи, вони мають виправити ситуацію до початку нового навчального року.

Поділилися досвідом

ДО КАЛУША завітали представники Опольського повіту Республіки Польща, щоб поділитися досвідом децентралізації. Адже наша реформа багато в чому наслідувала польську. В Україні цей процес перебуває на стадії завершення, однак до кінця не зрозумілі функції та повноваження районних органів влади, їхні відносини із територіальними громадами. На думку Генріка Лякви, старости Опольського повіту, щоб до кінця завершити реформу децентралізації, державі потрібно підтримати районні ради, дати їм більше повноважень. Це, вважає польський колега, має стати певним запобіжником від зловживань і узурпації влади керівництвом ОТГ, допоможе вирішувати більшість спірних питань на місцевому рівні, а не в Києві, звідки важко розібратися у ситуації.

Також польська делегація обговорила можливості співпраці з двома провідними калуськими підприємствами ТОВ «Ґудвеллі Україна» та ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ».

Справи бджолярські

НА ТЕРИТОРІЇ Косівського району відбулася конференція бджолярів. У Тюдові Кутської ОТГ зібралися пасічники зі всього району: говорили про збереження популяції карпатської бджоли, підбивали підсумки дослідження природного стану гірських пасік. Ішлося й про розвиток медового туризму в краї, зокрема про відкриття екологічних стежок, протягом маршруту якими туристи знайомилися б із роботою пасік, дегустували мед, купували продукцію бджолярства. У Косові в науково-просвітницькому центрі Національного природного парку «Гуцульщина» в рамках конференції була відкрита виставка «Від дуплянки до розумного вулика».

Заохочення для розумників

КАЛУСЬКА громада цьогоріч має вже другий максимальний результат ЗНО: 200 балів з історії України здобула випускниця Пійлівського ліцею Уляна Ковалів. Таку ж кількість балів дівчина набрала за підсумками тестування з англійської мови.

Нещодавно Калуська міська рада прийняла рішення про преміювання найкращих випускників місцевих закладів освіти. Тож Уляна отримає премію у розмірі 10 тисяч гривень — по 5 тисяч за кожен максимальний результат.

Туристичні принади

ЖИТЕЛІ села Бережниця Верховинського району на вершині гори Бенджола, на висоті майже 1500 м над рівнем моря, встановили гуцульську гойдалку. Це найвисокогірніша така розвага в Україні — торік високу дерев’яну гойдалку встановили поблизу Космача, на горі Сиглин, на висоті 857 метрів над рівнем моря. Чим привабливі ці об’єкти для туристів? По-перше, з них відкривається чарівний панорамний краєвид, сильно розгойдавшись, можна відчути себе птахом, що ширяє над гірськими вершинами. Це екстремально і дуже красиво. А ще — безкоштовно і без натовпу.

Щоправда, аби добратися до гойдалок, потрібно здолати круті гірські стежини, але хіба почасти не задля цього люди їдуть у Карпати? До того ж дорогою на туристів чекають мініколиби, де можна відпочити і покуштувати традиційні гуцульські страви. А для геть лінивих, за словами голови ГО «Гуцулики» у Верховині Руслана Бойчука, розроблено маршрут, який долається на автомобілях, придатних для гірських доріг і якими керують досвідчені водії.

«Наступність поколінь»

ВИСТАВКУ за такою назвою відкрили в обласному центрі у Музеї мистецтва Прикарпаття. В експозиції представлено близько 80 унікальних творів, виконаних у техніці петриківського розпису на дереві, полотні, картоні та тканині. Авторами експонатів є заслужена майстриня народної творчості України Тетяна Гарькава та її учні — студенти Дніпропетровського мистецько-художнього коледжу і Дніпровського національного університету ім. О. Гончара. На відкритті мистецького заходу останні провели майстер-клас із петриківського розпису, всі охочі мали змогу створити власні мальовані шедеври. Виставка триватиме до кінця липня. Перед Івано-Франківськом вона працювала у Львові, з Прикарпаття поїде до міста Лева. «Назва «Наступність поколінь» символізує спадкоємність творчості. Петриківський розпис — це мистецтво, що передається із покоління в покоління, від учителя до учня, має свій унікальний розвиток та колорит, свої характерні риси і водночас є спільним надбанням українського народу», — наголошують організатори проєкту.

Погодні вибрики

СИНОПТИКИ прогнозують у регіоні протягом першої декади липня сильні зливи. Тож Дністровське басейне управління водних ресурсів попереджає про можливий підйом води у річках Прикарпаття та про загрозу сходу селiв у гірських районах. Утім, погода вже встигла наробити біди. Після дощів у річці Чорний Черемош піднявся рівень води. Через це пошкодилися два пішохідні містки у селі Шибене Зеленської ТГ. Розмило також кілька доріг місцевого значення, тож ускладнився проїзд у деякі віддалені населені пункти.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
На обіцянки не вистачає ресурсів
Читати
Насправді прожитковий?
Читати
Пів тисячі найрозумніших
Читати
Живемо нерадісно і недовго
Читати
Електрика не подорожчає. Поки що
Читати
Угробили річку
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове