Архів
П’ятниця,
2 липня 2021 року

№ 48 (19896)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:ЛипеньНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Актуально

Урегулювати — читай скасувати

Олена КОЩЕНКО.

Пільговики можуть втратити право безплатного проїзду в громадському транспорті.

«ПРО ВНЕСЕННЯ змін до деяких законодавчих актів України щодо пільг із оплати проїзду та деяких інших пільг» — такий погоджений Кабміном законопроєкт під реєстраційним номером 5651 перебуває на розгляді у Верховній Раді. Повідомляється, що його розробили в Міністерстві соціальної політики за окремим дорученням глави Кабміну Дениса Шмигаля.

Документ передовсім передбачає, що уряд більше не регулює відшкодування збитків од пільгового перевезення пасажирів підприємствам громадського транспорту. Відтак останні вже не будуть зобов’язані його забезпечувати. У зв’язку з чим із усіх восьми «транспортних» законів пропонується цілком вилучити статті стосовно пільгових перевезень. Натомість законопроєкт передбачає надання пільг на проїзд громадянам виключно у формі адресної грошової компенсації. Тобто якщо сьогодні в автобусі, маршрутці чи електричці громадяни відповідних категорій можуть показати водієві або контролеру «палітурки», що гарантують пільги, або ж електронного квитка, який видається безоплатно для проїзду в електричці, то в разі ухвалення цього закону вони повинні будуть платити за проїзд на загальних підставах.

Як відомо, законами України встановлено пільги з оплати проїзду в громадському транспорті загалом для майже чотирьох десятків категорій громадян. Серед них пенсіонери за віком; ветерани війни; учасники бойових дій; ветерани органів внутрішніх справ, податкової поліції, пожежної охорони, служби цивільного захисту; «чорнобильці»; жертви нацистських переслідувань; особи з певною інвалідністю; батьки військовослужбовців, які загинули чи померли або зникли безвісти під час проходження військової служби; реабілітовані особи; діти-сироти та діти з багатодітних сімей; постраждалі учасники Революції гідності…

Власне, і без ініційованого Кабміном Шмигаля законопроєкту вже є закон, яким передбачено, що пільги з оплати проїзду можуть надаватись і в грошовій формі (№1774, «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України»). Однак, як сказано у пояснювальній записці до проєкту документа №5651, проблема в тому, що ціла низка інших законів не дає змоги монетизувати пільги окремим категоріям громадян. Тож хочуть, як то кажуть, одним махом усіх побивахом.

Прикметно, що обов’язок надавати пільги громадянам у вигляді грошової компенсації за проїзд у громадському транспорті внутрішнього і міжміського сполучення держава хоче покласти на місцеві громади. «Делегувати органам місцевого самоврядування право самим приймати рішення з виплати такої компенсації, а також визначати порядок і розмір компенсації», — сказано у законопроєкті. Таким чином, якщо документ буде ухвалений, то долю пільговиків вирішуватиме місцева влада.

Про наповненість місцевих скарбниць, надто у нинішні пандемічні й економічно провальні для багатьох часи, радше промовчимо. Хто забезпечить бюджети на місцях достатніми фінансовими ресурсами для повноцінної реалізації такого механізму? Це запитання Кабмін залишає без відповіді. Експерти ж певні: передати монетизацію пільг за проїзд на «відкуп» місцевій владі — це все одно, що їх скасувати.

І без того учасники бойових дій на Сході України сьогодні масово судяться з органами місцевої влади через обмеження пільг на проїзд. Бо відколи почалась пандемія, в одних українських містах їх узагалі тимчасово призупинили, в інших — запровадили «погодинну» дію відповідної переваги.

Тим часом фахівці застерігають і щодо «деяких інших пільг», означених у назві законопроєкту №5651. Наприклад, на оплату комунальних послуг, абонплати за стаціонарний телефон. За запропонованим до розгляду документом пільговики зможуть отримувати «живі» гроші згідно з нормативами, але спершу мають сплатити повну вартість послуг, а потім відповідні суми їм будуть компенсовані. Безкоштовну комуналку прибирають навіть для «осіб, які мають особливі заслуги», — ветеранів війни і праці.

Словом, отака задумка уряду, впроваджувана в рамках його політики урізання якомога більшої кількості пільг населенню в умовах сьогоднішньої галопуючої інфляції, безробіття та гострого дефіциту держбюджету. Нема сумніву, що законопроєкт, хай із несуттєвими поправками, а все ж буде ухвалений.

Цікаво, якою буде наступна урядова законодавча «соціальна ініціатива»?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
На обіцянки не вистачає ресурсів
Читати
Насправді прожитковий?
Читати
Пів тисячі найрозумніших
Читати
Живемо нерадісно і недовго
Читати
Електрика не подорожчає. Поки що
Читати
Угробили річку
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове