Архів
П’ятниця,
2 липня 2021 року

№ 48 (19896)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:ЛипеньНаша пошта
  Версія для друку          На головну

Безробіття — найвище за 20 років

Підготувала

Маргарита СИТНИК.

НА САЙТІ Держстату з’явилися дані про зайнятість населення у І кварталі. Отже, в Україні нараховується 16,6 мільйона осіб працездатного віку, з них працюють лише 14,8 мільйона, решта 1,8 мільйона осіб, тобто кожний дев’ятий, — безробітні.

ДЕРЖАВНА служба статистики констатує, що рівень безробіття серед робочої сили віком 15-70 років сягає 10,5%, серед населення працездатного віку — 10,9%. Навіть у розпал торішньої коронакризи показники становили 8,6 та 10,1%. Востаннє вищі рівні безробіття фіксували аж два десятиліття тому — у 2000-му та 2001-му роках (12,4 та 11,7% відповідно).

Тим часом Кабмін публікує оптимістичні заяви. Зокрема, Мінекономіки повідомило, що кількість зареєстрованих безробітних станом на 24 червня сягнула 354 тисяч осіб, що на 105 тисяч менше порівняно з початком року. В квітні, мовляв, було послаблено карантинні обмеження, відтак економіка відновлюється, а на цьому тлі ситуація на ринку праці поступово стабілізується. Також урядовці похвалилися, що програма стосовно часткового безробіття, антикризові кредити та прямі виплати для бізнесу і працівників, чия діяльність була обмежена через локдауни, зумовили позитивні зміни на ринку праці. За прогнозами, наприкінці року рівень безробіття не перевищуватиме 9,1%, а 2022-го знизиться до 8,5%.

Український союз промисловців і підприємців натомість повідомляє, що 20,3% всіх зайнятих громадян сьогодні працює в тіні. Бізнес потерпає від браку обігових коштів, має величезні — подекуди до 50% — втрати від різних карантинних обмежень тощо. Промисловості теж непереливки: закриття ринків, відсутність системних замовлень у країні спричиняють зупинки і простої у виробництві. Зокрема, 14% зареєстрованих безробітних — саме у переробній промисловості.

На тлі всіх цих труднощів посилюється тенденція до трудової міграції у Польщу, Чехію, Угорщину. За різними даними, нині за кордоном працюють близько 7 мільйонів українців.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
На обіцянки не вистачає ресурсів
Читати
Насправді прожитковий?
Читати
Пів тисячі найрозумніших
Читати
Живемо нерадісно і недовго
Читати
Електрика не подорожчає. Поки що
Читати
Угробили річку
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове