Архів
П’ятниця,
2 липня 2021 року

№ 48 (19896)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:ЛипеньНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Продовження теми

Громада проти холдингу

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Фото автора.

Свердловину, автобусний маршрут та… катафалк обіцяли представники СТОВ «Дружба-Нова» селянам із Берестовця Комарівської громади в обмін на дозвіл побудувати завод із виробництва добрив. Після категоричної відмови аграріям у Хорошому Озері сусідньої Крутівської громади (див. «Сільські вісті» за 6 квітня ц. р., матеріал «Козацьке село повстало проти агрохолдингу») цей проєкт для них у Берестовці став надважливим, і вони цього не приховували.

Питання непокоїть усіх

ПОПРИ будній день на громадські слухання в Берестовець щодо побудови заводу з’їхались люди з усіх семи сіл громади. Відчувається, що «добривне» питання не залишило байдужими навіть тих, хто до цього часу мовчав.

— Я проти! Ви бачили, що в Озерянах робиться? — запитує Віталій Євтушенко, котрий приїхав з іншого кінця села на інвалідному візку. — Там було повноводне озеро, а нині води по коліно. У нас чотири роки сухі колодязі. Постійно качають воду з башти і розвозять по всій області… У Варві їхня контора, туди ж податки платять — хай там і бодяжать свій аміак.

Розпорядження про скликання громадських слухань видав голова громади Віктор Бондаренко. На початку травня під час чергової сесії депутати одноголосно прийняли рішення про відмову в будівництві вузла для виробництва рідких хімічних добрив. Бондаренко тоді утримався. Громадські слухання — це, без перебільшення, останній шанс для агрохолдингу переконати селян.

— Восьмого травня це питання винесли на сесії з голосу. Всі депутати голосували проти будівництва, — повідав депутат Комарівської сільради Роман Головань. — Перед слуханнями представники «Дружби-Нової» приїжджали до нас, організували показ аналогічного вузла у Прилуцькому районі. Все красиво, прибрано, питань ніяких не було. Але ж це небезпечне виробництво. Тим паче, в нас хочуть будувати на території села, що заборонено законодавством. У Хорошому Озері люди висловилися всі, як один, проти, тепер вони шукають місце. Я, як і мої виборці, проти.

Розпал пристрастей

ЩО В АКТОВІЙ залі буде гаряче, говорили написи на стінах будинку культури: «Злодії, поверніть землю», «Де ферми?», «Бондаренко зрадник»… Зрештою обидві сторони — з одного боку місцеві активісти, з іншого — влада та агрохолдинг — звинуватили одне одного в провокаціях. У переддень слухань у Чернігові невідомі розтрощили автівку мешканця Берестовця депутата Ніжинської райради й активного противника будівництва вузла Миколи Шкарупи (на фото праворуч), залишивши записку зі словами «Це тільки початок».

Утім, це не злякало чоловіка, а, навпаки, додало певності. «Ви не можете заборонити людям з інших сіл брати участь у голосуванні», — заявляє він на вході в клуб Віктору Бондаренку (на фото). «У нас є положення, згідно з яким із проблемних питань села голосують тільки його мешканці», — відповідає голова громади. «Конституція важливіша за ваші положення», — категорично говорить депутат. Тим більше, що ймовірне будівництво вузла турбує всю громаду, адже йдеться про вибухонебезпечні склади із селітрою та те, що аграрії збираються вичерпувати водні горизонти.

Заступник директора компанії «Дружба-Нова» Олег Власенко відкидає всі побоювання місцевих жителів і стверджує, що мобільний пункт змішування рідких мінеральних добрив не становить небезпеки для довкілля. За його словами, виготовлення карбамідно-аміачної суміші спрощено являє собою таку технологію: воду доводять до температури 70 градусів і тоді додають карбамід. «Ця установка безпечна для здоров’я людей. При змішуванні карбаміду і води не виділяються ніякі шкідливі речовини», — запевняє Олег Власенко.

Він каже, що пункт, який планує побудувати компанія, працюватиме шість тижнів на рік: три — навесні та три — восени. На день використовуватимуть 24 кубометри води — це близько пів тисячі кубометрів за сезон. Брати її планують не з поверхневих горизонтів, які наповнюють колодязі, а з артезіанської свердловини. «Для установки завжди пробивається окрема свердловина, — твердить представник «Дружби-Нової». — Її бурять мінімум на 150 метрів. І говорити про те, що зменшиться кількість води, сьогодні не доводиться».

«Ви ще пошкодуєте»

РЕЄСТРАЦІЯ учасників громадських слухань відбувається виключно за паспортами. Таку умову поставило керівництво громади. Багатьом це не подобається, оскільки в селах живуть люди, які тут не прописані, але фактично мешкають. У підсумку на слухання зареєструвалися 208 осіб. Як і передбачалось, першим питанням на голосування поставили можливість ухвалення рішення всією громадою, а не одним селом. Більшість — за. Обговорення тривало впродовж трьох годин.

Олега Власенка кілька разів переривали криками «Ганьба!». «Ні!» — почулося гуртове із залу на прохання представника агрокомпанії дозволити розмістити вузол хоча б тимчасово, на півтора-два роки. Мовляв, підприємство вже підшукало місце для нього в іншій частині області, але сьогодні просить пустити в Берестовець на певний період.

Особливе обурення в селян викликала «преференція» надати в обмін на дозвіл машину для здійснення ритуальних послуг. Окрім цього, представник «Дружби-Нової» обіцяв інші «перспективи»: 800 гривень на оранку, автобус розбитими дорогами в напрямку Борзна — Ніжин та свердловину з хорошою питною водою. Останнє неабияк розсмішило присутнього на громадських слуханнях заступника голови облради Дмитра Блауша.

— Бачте, навіть тут вони намагаються на вас економити, — не витримав чиновник. — Приміром, дуже гарно розказують про проблему води. Вона дійсно є, і на рівні області ми ухвалили програму «Питна вода», яка на жаль, не може одразу покрити всі сільради, але наступного року зробимо хоча б по одній свердловині в кожній громаді. Щодо Харківського горизонту, на глибину якого хоче буритись пан Власенко і напувати цією водою людей, — він не є сприятливим. Є Бучацько-Канівський — це 100-120 метрів. І тут вони хочуть на вас заощадити — дати воду, але не ту, яка краща. І останнє запитання до вас, — звертається до представника «Дружби-Нової» Дмитро Блауш. — А скільки у вас із Берестовця людей працює?

— 36 чоловік, — відповідає Власенко.

— Три десятки на 6 тисячах гектарів — це навіть не 200 працівників, а ви говорите про соціальну відповідальність бізнесу… — резюмує пан Дмитро.

В Берестовецькому будинку культури пролунало ще чимало виступів, емоцій і навіть погроз. Наприкінці слухань представник «Дружби-Нової» О. Власенко заявив: «Ви пошкодуєте, що не погодились на ці преференції, але це буде ваш вибір. Це не збори, це якийсь політичний гурток, який я назвав би одним словом — ганьба».

Зрештою все закінчилося рішучим «Ні!» Комарівської громади будівництву вузла з виробництва рідких добрив. За це проголосувало 189 чоловік.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
На обіцянки не вистачає ресурсів
Читати
Насправді прожитковий?
Читати
Пів тисячі найрозумніших
Читати
Живемо нерадісно і недовго
Читати
Електрика не подорожчає. Поки що
Читати
Угробили річку
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове