Архів
П’ятниця,
11 червня 2021 року

№ 43 (19892)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Від Афін-1896 до Токіо-2021

Перше олімпійське «золото» незалежної України

Микола МОТОРНИЙ.

Олімпійський стадіон Барселони створений у античному стилі і розташований в мальовничій місцині.

Остання третина минулого століття хоч і обійшлася без світових воєн, але була вельми неспокійним часом в історії розвитку нашої цивілізації. Це позначилося і на історії Олімпійських ігор: теракт, бойкоти... XXV літні Ігри-1992 нарешті минули спокійно, в дусі ідеї олімпізму.

СТОЛИЦЕЮ 25-го спортивного фестивалю планети могли б стати шість міст — стільки заявок було подано до МОК. П’ять із них розташовані в європейських країнах, а весь інший світ представляв австралійський Брисбен. В трьох турах голосування безумовним переможцем виявилася Барселона.

Це друге за кількістю населення місто Іспанії, столиця провінції Каталонія. Історія міста налічує понад два тисячоліття — за однією з легенд, за 400 років до виникнення Риму його заснував герой давньогрецьких міфів Геракл. Барселона розташована за 120 кілометрів од Піренейських гір, на березі Середземного моря. Це обумовлює м’який клімат із середньою температурою 25 градусів у липні і серпні — традиційних місяцях проведення Олімпійських ігор.

Основні олімпійські об’єкти побудували на пагорбі Монжуїк, де на площі 200 гектарів розкинулися знамениті сади Барселони. На південному схилі цього пагорба були розміщені Олімпійський стадіон і Палац спорту. Олімпійське село збудували з нуля в приморській частині столиці Каталонії, і після закінчення Ігор воно стало новим міським житловим районом. Талісман Ігор — симпатичний песик на ім’я Кобі.

Це була перша за 20 років Олімпіада, яку не бойкотувала жодна держава. У ній взяло участь понад дев’ять тисяч атлетів зі 169 країн, які з 32 видів спорту розіграли 257 комплектів нагород. Вдалими були старти спортсменів 12 держав колишнього Радянського Союзу, які виступили об’єднаною командою, — вони завоювали 112 нагород, більше, ніж будь-хто інший. Білоруський гімнаст Віталій Щербо тільки за один день змагань виборов чотири золоті медалі, а всього на барселонській Олімпіаді він ставав шестиразовим чемпіоном.

Українські спортсмени також виступали у складі об’єднаної команди. Олімпійськими чемпіонами стали: Сергій Бебешко, Юрій Гаврилов (гандбол), Ольга Бризгіна (легка атлетика, біг — 4х400м), Вадим Гутцайт (фехтування, шабля, командні змагання), Тетяна Гуцу, Тетяна Лисенко, Рустам Шаріпов, Ігор Коробчинський, Григорій Місютін (спортивна гімнастика), Людмила Джигалова (легка атлетика — біг, естафета 4х400 м), Олена Жирко, Марина Ткаченко (баскетбол), Олег Кучеренко (греко-римська боротьба, до 48 кг), Георгій Погосов (фехтування, командні змагання), Олександра Тимошенко (художня гімнастика).

Американське місто Атланта з 19 липня по 4 серпня приймало літню Олімпіаду-1996. За два роки до цього МОК ухвалив рішення про чергування літніх і зимових Олімпійських ігор у парні роки. Для нас ці змагання історичні — вперше самостійною командою дебютувала збірна олімпійців України. Всього на іграх були представлені 197 країн. З них 24 дебютували на літніх Іграх, серед них 11 колишніх радянських республік, які стали незалежними державами: Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Грузія, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Таджикистан, Туркменістан, Україна, Узбекистан. Чехія і Словаччина брали участь окремими командами на літніх Іграх уперше після розпаду Чехословаччини. Було розіграно 271 комплект медалей із 26 видів спорту. У липні 1996-го на честь Олімпіади в Україні випустили дві марки і поштовий блок.

Олімпійський вогонь в Атланті запалив легендарний американський боксер Мухаммед Алі, який тоді дуже серйозно хворів, руки його майже не слухалися. Однак боксер зробив зусилля над собою і на декілька секунд зумів перемогти таку серйозну суперницю, як хвороба Паркінсона.

Олімпіада-1996 якось відразу не задалася. Ні, якщо говорити про спортивну складову, то все було дуже гідно. Але питань щодо організації змагань виникало багато. Незадоволені були офіційні особи, спортсмени, журналісти. Було відчуття, що в спробах отримати фінансовий зиск організатори взагалі не думали про безпеку. Дорожній рух було організовано просто катастрофічно: затори, незручні та незрозумілі під’їзди до спортивних об’єктів. Волонтери були переважно некомпетентні, техніка регулярно давала збої.

Про це, напевно, можна було б забути, але події 27 липня не дозволили цього зробити. В Олімпійському парку просто серед людського натовпу вибухнула бомба.

Підсумок — двоє загиблих і понад 100 поранених. Виявилося, що вибуховий пристрій було вмонтовано в шматок металевої труби. Організатори Олімпіади в Атланті вирішили не припиняти спортивні змагання, максимально посиливши при цьому заходи безпеки.

Знайти справжнього злочинця вдалося лише через рік. Після того як він зробив ще кілька схожих терактів. Ним виявився Ерік Роберт Рудольф. Він зізнався в скоєному, пояснивши свої дії політичними мотивами, і був засуджений довічно без права на дострокове звільнення.

В Атланті-1996 наша збірна потрапила до першої десятки медального заліку: 9-те місце і 23 медалі — це найкращий результат за всі виступи України на Олімпіадах. На третій змагальний день першу медаль для України на літній Олімпіаді здобув борець греко-римського стилю Андрій Калашников у ваговій категорії до 52 кг. Кваліфікацію він пройшов важко. У першій сутичці програв вірмену Армену Назаряну 0:10, але завдяки виходу кривдника у фінал Андрій зміг поборотись у втішних сутичках. У «бронзовому» фіналі наш борець впевнено переміг росіянина Самвела Даніеляна, здобувши для України історичну медаль.

Цього дня Україна не обмежилась однією медаллю у греко-римській боротьбі — на вищу сходинку п’єдесталу піднявся маріуполець В’ячеслав Олійник (на фото). Його золота медаль у ваговій категорії до 90 кг стала першою нагородою найвищого ґатунку незалежної України на літніх Олімпіадах.

Олімпійськими чемпіонами стали: Інеса Кравець (легка атлетика, потрійний стрибок), Володимир Кличко (бокс), Рустам Шаріпов, Лілія Подкопаєва (спортивна гімнастика), Катерина Серебрянська (художня гімнастика), Тимур Таймазов (важка атлетика), В’ячеслав Олійник (греко-римська боротьба), Євген Браславець та Ігор Матвієнко (вітрильний спорт).

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Тарифи тільки ростуть
Читати
I то гроші
Читати
Не в лідерах, але серед найуспішніших
Читати
Документи доведеться почекати
Читати
Нелегальна зброя калічить
Читати
Карантин планують послабити
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове