Архів
П’ятниця,
11 червня 2021 року

№ 43 (19892)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Маю двох бабусь — по батьківській та материнській лінії. Вони майже одного віку. Одну звати Антоніна Петрівна, другу — Тетяна Іванівна. Обидві отримують пенсії за віком, призначені за Законом «Про пенсійне забезпечення», до запровадження Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Мають приблизно однакові показники тривалості страхового стажу й заробітку. Внаслідок перерахунку 65-річним, з огляду на підвищення розміру мінімальної заробітної плати з 1 січня 2021 року, пенсії збільшилися в обох однаково, на 400 гривень. А от унаслідок індексації з 1 березня Антоніна Петрівна отримала підвищення на 100 грн, а розмір пенсії Тетяни Іванівни не змінився. Чому? Можливо, сталася помилка?»

Інна МОЛОТОК.

м. Бобринець Кіровоградської області.

 

ПЕРЕДУСІМ хочу нагадати, що розмір пенсії за віком обчислюється за формулою, визначеною в статті 27-й Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058), з урахуванням індивідуальних показників особи, зокрема тривалості страхового стажу і коефіцієнта заробітку, та показника середньої заробітної плати по країні, з якої сплачено страхові внески.

Водночас для пенсіонерів, які мають повний страховий стаж, Законом 1058 встановлено певні гарантії. Відповідно до частини першої статті 28-ї цього Закону, мінімальний розмір пенсії за віком за наявності в жінок 30 років страхового стажу, у чоловіків 35 років встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність, визначеного законом (на 1 грудня 2020 року це 1769,00 грн).

Згідно з частиною другою статті 28-ї Закону 1058, для осіб, що досягли віку 65 років, мінімальний розмір пенсії за віком за наявності в жінок 30 років страхового стажу, у чоловіків 35 років встановлюється в розмірі 40 відсотків мінімальної заробітної плати, визначеної законом про Державний бюджет України на відповідний рік (із 1 січня 2021 року це 2400 грн (6000х40%, де 6000 грн — мінімальна заробітна плата.

Відповідно частиною третьою статті 42-ї Закону 1058 передбачено, що у разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність, а також у разі збільшення розміру мінімальної зарплати відбувається підвищення розміру пенсії, обчисленого відповідно до статті 29-ї цього Закону (крім працівників-пенсіонерів).

Проведення щорічного перерахунку раніше призначених пенсій, так званої індексації, що відбувається у зв’язку зі зростанням середньої заробітної плати, з якої сплачено страхові внески і яку враховують для обчислення розміру пенсії, визначено частиною другою цієї ж статті.

Цього року, згідно з постановою уряду №127 «Про додаткові заходи соціального захисту пенсіонерів у 2021 році» (далі — Постанова 127), індексацію проведено з 1 березня із застосуванням коефіцієнта збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні в розмірі 1,11. Також постановою 127-ю визначено, що якщо розмір підвищення внаслідок такого перерахунку пенсії не досягатиме 100 грн, то до пенсії встановлюватиметься доплата в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру. Таку доплату враховуватимуть під час подальших перерахунків пенсії.

Отже, якщо розмір пенсії після перерахунку залишився попереднім, тобто не підвищився ні на копійку, то зазначена доплата до 100 грн не встановлюється.

Важливо!

Індексації підлягає не весь розмір пенсійної виплати, а заробітна плата, тобто фактично лише основний її розмір, обчислений за формулою, визначеною в статті 27-й Закону 1058, з урахуванням індивідуальних показників стажу і заробітку особи. Внаслідок перерахунку збільшення пенсії в кожного пенсіонера індивідуальне.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Тарифи тільки ростуть
Читати
I то гроші
Читати
Не в лідерах, але серед найуспішніших
Читати
Документи доведеться почекати
Читати
Нелегальна зброя калічить
Читати
Карантин планують послабити
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове