Архів
П’ятниця,
11 червня 2021 року

№ 43 (19892)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Київщина

Знову масово гине риба

Олег ГРИГОРЕНКО.

НА річці Недра у Броварському районі на ділянці між селами Лехнівка і Недра за один день різко змінився колір водойми — вона стала брунатно-коричнева. А наступного ранку на її поверхню масово спливла загибла риба. Місцеві жителі повідомили про біду на гарячу лінію Київського рибоохоронного патруля. Туди відразу прибули працівники обласного Держрибагентства. Взяли проби води, щоб встановити причину мору. У них були виявлені дуже токсичні хімічні сполуки. Певно, якщо правоохоронці дуже захочуть, то знайдуть винуватців. А може, ще й покарають. Існує стаття Кримінального кодексу, яка передбачає за забруднення водойм, що спричинили загибель тварин, до 5 років тюремного ув’язнення. Хоча… Насправді кинути на роки за ґрати за злочин проти природи поки що лише погрожують. Злочинці ж обходяться зазвичай штрафами.

Служба працевлаштування їде у село

РЕГІОНАЛЬНІ центри зайнятості почали практикувати виїзні прийоми безробітних — мешканців сіл і селищ краю. Зокрема, днями представники Іванківської районної філії обласного центру зайнятості навідалися у Поліську ОТГ, спочатку до жителів селища Красятичі, а потім і в село Володарка. Хочеться сподіватися, що такі консультативні семінари допоможуть краянам зорієнтуватися на ринку праці, зрештою, оцінити свої шанси на працевлаштування за тим чи іншим фахом. А хтось, що важливо, замислиться і про запропоноване безоплатне професійне перенавчання у рамках державної програми.

Од відчуження до відродження

ПІД час форуму «Україна 30. Екологія», який відбувся у Києві, була анонсована розрахована на три роки програма розвитку зони відчуження довкола Чорнобильської АЕС. Вона передбачатиме розвиток територій, зміни в інфраструктурі, створення її внутрішньої та міжнародної інвестиційної привабливості. Зокрема, йдеться і про перетворення її на туристичну місцину як для українців, так і для іноземних громадян. Як відомо, за останні три роки Чорнобиль почали відвідувати у 16 разів більше туристів. А нещодавно поблизу міста запрацювала сонячна електростанція.

«Винні» пільговики?

ТЕМА вартості проїзду у громадському транспорті є болючою як для перевізників, надавачів послуги, так і пасажирів. Зокрема, перші скаржаться, що нинішня вартість проїзного квитка не окуповує навіть собівартості поїздки. Але чи не найбільше нарікань у них викликають пільговики, за перевезення яких транспортники не отримують достатньої компенсації ні з держбюджету, ні з місцевих скарбниць, як це передбачено законами. Ба більше, перевізники пригрозили: якщо з владою не вдасться домовитись про підвищення тарифу, то восени вони вдадуться до всеукраїнського страйку.

Відомо, що у столиці приватні перевізники-маршрутники вимагають подорожчання проїзду з нинішніх 8-10 гривень до 25. Міський голова Віталій Кличко заявив, що вартість проїзду таки доведеться підняти, але не настільки. Ціну найімовірнішого зростання поки що називає обережно: від 15 до 18 гривень. Але доживімо до осені.

Покаявся, а потім передумав

СТАЛО відомо про несподіваний поворот у резонансній справі про збитих курсанток столичної військової медакадемії. Нагадаємо, 25 серпня на території військової частини на вулиці Зоологічній у Києві п’яний у дим офіцер Володимир Холодний на авто збив, а точніше, буквально втиснув бампером у сходи трьох курсанток Військово-медичної академії. Двом довелося ампутувати по нозі, третя теж дістала важке каліцтво на все життя.

Увесь цей час тривав суд над підозрюваним майором. Але якщо спочатку Володимир Холодний повністю визнавав свою вину, то зараз передумав і став затягувати судовий процес. Таким чином, припускають адвокати потерпілих, намагається виграти час, щоби все ж якось домовитись із потерпілими про мирову.

Тим часом одна з дівчат із ампутованою ногою, Олександра Гуй, яка родом із Кіровоградщини, досі перебуває на лікуванні у Німеччині. Їй рятують другу ногу. За її словами, Холодний дав їй та іншим скаліченим ним курсанткам по 10 тисяч гривень. Це, треба так думати, щоб вони на цю суму полікувалися, попротезувалися і пробачили йому.

«Може, Холодний і думає, що наші емоції з часом заспокояться і нам буде простіше прийняти вирок суду, яким би він не був. Але тільки як, скажіть, нам забути пережите жахіття? Наслідки аварії з роками нікуди не дінуться», — так сказала ще одна потерпіла на ім’я Галина.

Не перевелися судді-«колядувальники»

ВИЩИЙ антикорупційний суд засудив до шести років позбавлення волі суддю Броварського міськрайонного суду Ганну Білик, якій інкримінували отримання однієї тисячі євро хабара. Водночас її позбавлено права займати посади строком на 3 роки і конфісковано автомобіль та земельну ділянку у Броварах.

У січні 2017 року Державна фіскальна служба виявила, що приватне підприємство без офіційного дозволу здійснює торгівлю пальним. Тоді був складений протокол про адміністративне правопорушення, а 13,5 тонни дизпального вилучили. У травні того ж року адмінпротокол потрапив на розгляд до судді Ганни Білик. Вона закрила провадження «у зв’язку із закінченням строків накладення стягнення». Проте так і не вирішила питання щодо вилученого дизпального. Представник підприємства звернувся до судді Білик за роз’ясненням, і та повідомила, що за тисячу євро готова винести «потрібне» рішення. Підприємець вислухав суддю, удав, що погодився, а сам пішов у правоохоронні органи. 14 червня 2017 року суддю Білик затримали в приміщенні міськрайонного суду, а «наколядовану» тисячу євро вилучили безпосередньо в кабінеті.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Тарифи тільки ростуть
Читати
I то гроші
Читати
Не в лідерах, але серед найуспішніших
Читати
Документи доведеться почекати
Читати
Нелегальна зброя калічить
Читати
Карантин планують послабити
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове