Архів
П’ятниця,
11 червня 2021 року

№ 43 (19892)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Аїр болотний

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.

ЗДАВНА люди знали, що аїр болотний (народні назви — лепеха, татарське зілля) володіє багатьма лікувальними властивостями. Цю рослину дуже часто використовують у народній медицині. Для лікування частих ангін необхідно щодня 5-6 разів просто жувати по маленькому шматочку кореня аїру. І обов’язково тримати в роті 10-15 хвилин. Так лікуватися потрібно шість місяців — після повного курсу ви назавжди забудете про ангіну.

Якщо мучить хронічний тонзиліт, то тут допоможе напар. Узяти дві столові ложки коренів аїру болотного і залити їх 200 мл окропу, закрити кришкою і залишити на водяній бані 30 хвилин. Після цього процідити. Цим напаром полоскати горло: чим більше, тим краще.

При анорексії (втраті апетиту), спастичному болю в кишечнику і шлунку приймають настій кореневищ. Дві чайні ложки коренів залити однією склянкою окропу. Залишити все це в термосі для настоювання. Настій треба пити теплим по 50 мл 3-4 рази на день. Приймати за пів години до прийому їжі.

Від імпотенції помічна настоянка коренів аїру на горілці. Для цього потрібно взяти літр горілки, засипати в неї 100 грамів кореня і залишити на 14 днів для настоювання. Приміщення має бути темне, а температура повітря кімнатна. Пити по 30 мл тричі на день.

Для лікування гонореї, крім основного лікування, ще приймають гарячу ванну з відвару кореня аїру болотного. Його потрібно робити з розрахунку на літр води 30 грамів коренів. Уміст настояти протягом години. Таку ванну приймати щодня.

Щоб поліпшити травлення, корисно попити відвар. 15 грамів кореня залити 500-700 мл води, варити протягом 15 хвилин із накритою кришкою. Вживати цей відвар щодня по три чашки.

Від печії допоможе порошок з кореня аїру. Тричі протягом дня випивати по чайній ложці цього препарату — і печія більше не докучатиме.

Корисна настоянка трави лепехи при епілепсії, істерії, втраті пам’яті. Вона покращує зір і травлення. Її застосовують для лікування діареї. 20 г аїру залити 100 мл горілки, настоювати два тижні в темному місці, процідити і зберігати в скляній тарі. Приймати по 15-30 крапель перед їдою тричі на день.

Від блювоти, нудоти та при розладі кишково-шлункового тракту дрібно нарізану рослину залити 70-процентним спиртом, настояти тиждень у темному місці і пити по 20 крапель тричі на день до їди.

Привести в норму гормональний фон при перехідному клімактеричному періоді допоможе аїр. Перемелений через кавомолку корінь приймати по чайній ложці під час їди.

Відвар коренів. Подрібнене кореневище аїру залити холодною водою, настояти приблизно 7-8 годин, потім прокип’ятити на водяній бані 25-30 хвилин, охолодити і процідити. Вживати засіб рекомендується по склянці двічі на день за пів години до їди.

Цей відвар коренів — прекрасний засіб від зубного болю. Його п’ють або полощуть ним рот. Якщо болить зуб, треба змастити ясна настоянкою — і біль швидко мине. Аїр проникає вглиб хворого зуба і справляє знеболювальну дію на корінь.

Рецепт настоянки. 20 г сухого кореня аїру дрібно нарізати, залити 100 мл горілки, дати настоятися два тижні в темному місці, періодично збовтуючи, потім процідити і тримати в темному прохолодному місці в щільній, що не пропускає сонячні промені, тарі. При зубному болю полоскати рот настоянкою 5-10 хвилин, потім сплюнути. Якщо біль не минає, процедуру рекомендується повторити.

Кореневище аїру розжовують для зміцнення ясен.

З нього шляхом перегонки водяною парою отримують олію. Це густа темно-жовта або коричнева рідина з оригінальним деревним запахом і пряним смаком. Хімічний склад її може бути різний. Пояснюється це тим, що рослини зібрані в різних геокліматичних умовах. Основні діючі речовини олії: лімонен, ліналоол, цисметилизоевгенол, азарон. Олію лепехи застосовують для ароматизації міцних алкогольних напоїв.

За рахунок пряного аромату аїру створюють парфум східного типу. Він ефективно бореться з різними інфекціями, включно зі стафілококами. Олію часто використовують для лікування респіраторних захворювань, особливо кашлю. Її рекомендовано приймати для лікування виразки дванадцятипалої кишки та гастритів зі зниженою кислотністю. Також це чудовий натуральний продукт, що регулює процес обміну речовин. Вона підвищує апетит, стимулює виділення шлункового соку. Це дієвий засіб для профілактики сечокам’яної та жовч­нокам’яної хвороб. Систематичне вживання олії справляє благотворний вплив на стан опорно-рухової системи, сприяє меншій втомлюваності м’язів і зміцнює кісткові тканини. Вже кілька століть її застосовують як природний афродізіак, який підвищує сексуальне бажання і статеву активність.

Відвар із кореня аїру нормалізує сон, покращує роботу мозкових клітин, сприяє загоєнню ран та відновленню шкіри. Ним користуються для зміцнення і зростання волосся.

Рецепт №1. Прокип’ятити 20-30 хвилин у 250 мл води дві столові ложки сухого подрібненого кореня, залишити до повного охолодження, процідити і додати кип’яченої води до початкового об’єму. Відвар застосовують у вигляді примочок і обмивань для лікування ран і виразок.

Рецепт №2. 6 г сировини прокип’ятити в 200 мл води протягом 30 хвилин у закритій посудині, процідити і додати кип’яченої води до початкового об’єму. Приймати тричі на день після їди по 2 столові ложки відвару. Засіб позитивно діє при запаленні легенів.

Рецепт №3. Три чайні ложки подрібненого кореневища залити 400 мл води, кип’ятити у закритому посуді 15 хвилин і пити по пів склянки перед їдою.

Аїр можна використовувати при будь-яких кровотечах, проте категорично не рекомендується гіпотонікам. Не можна вживати при підвищеній кислотності шлункового соку. Якщо ж усе-таки необхідно приймати препарат з аїру, то обов’язково слід додати до його складу рослини, які знижують вироблення соляної кислоти. Не рекомендується він при гострій фазі виразки шлунка. Протипоказаний і вагітним жінкам.

Необхідно пам’ятати, що вживання природних лікарських препаратів повинно бути помірне. Якщо дози прийому аїру збільшити, то це призведе до блювоти.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Тарифи тільки ростуть
Читати
I то гроші
Читати
Не в лідерах, але серед найуспішніших
Читати
Документи доведеться почекати
Читати
Нелегальна зброя калічить
Читати
Карантин планують послабити
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове