Архів
П’ятниця,
11 червня 2021 року

№ 43 (19892)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Актуально

Одним пострілом двох зайців

Михайло ГУБАШ.

Тривають дискусії навколо проєкту так званого закону про олігархів, який 2 червня Володимир Зеленський подав на розгляд Верховної Ради. При цьому одні називають цей документ спробою відновлення справедливості, другі — звичайною піар-акцією чинного Глави держави з метою підвищення власного рейтингу, треті — його банальною політичною боротьбою з імовірними конкурентами і прицілом на свій другий президентський термін.

ПЕРШІ півтора року перебування Зеленського на владному троні особливих проблем для нього не створювали. Якщо хтось нагадував про його передвиборні обіцянки і невиконання їх, відповідь була «залізобетонною», мовляв, минуло замало часу, а ось надалі…

Проте невдоволення людей, які почали втомлюватися в очікуванні обіцяних їм благ, встановлення миру на Донбасі, зменшення тиску комунальних тарифів, галопуючих цін, кінця епохи бідності тощо, наростало.

Закономірно стала падати і популярність Зеленського, що чітко відображалось у соціологічних рейтингах. Водночас почали рости показники політичних опонентів, передусім ОПЗЖ і «Європейської солідарності». Конкуруючи між собою, вони почергово піднімались на друге після «Слуг народу» місце у соціологічних дослідженнях. Те саме стосувалось і рейтингів керманичів цих політсил — Віктора Медведчука і Петра Порошенка. В окремих опитуваннях вони майже впритул наближалися до чинного Глави держави.

З цим треба було щось робити. Попередні «наїзди» на п’ятого президента, відкриття проти нього десятків кримінальних проваджень ні до чого не призвели. Петро Олексійович як стояв глибою у політичному житті країни, так нею і залишається.

Тож на Банковій вирішили вдарити по Медведчуку. Токсичність останнього у суспільстві, пов’язана з його відвертою проросійською позицією, риторикою і діями, була настільки високою, що владі легко вдалося прикрити пов’язані з ним три центральні телеканали, а самого його звинуватити у вчиненні державної зради та замаху на розграбування національних ресурсів на тимчасово окупованій території Криму, відтак відправити під домашній арешт.

Наступним мав упасти Порошенко. Його, як повідомляли ЗМІ, влада хотіла «прив’язати» до гріхів Медведчука, зробити співучасником і, відповідно, кинути за ґрати. Та, вочевидь, укотре не змогла нічого «такого» накопати. І головний конкурент Зеленського продовжував критикувати і його особисто, і дії очолюваної ним влади. Робити це не було важко з огляду на численні негаразди, пов’язані з недолугими чи й шкідливими діями та рішеннями «слуг народу». І ця критика, певна річ, негативно позначалась на рейтингах влади.

Аби таки позбутися напасті в особі попередника, треба було вигадати щось новеньке. Тож і з’явився на публіку законопроєкт про олігархів. Неважко уявити, що, за задумом його авторів і натхненників, все має бути дуже просто. Спершу записати Порошенка до реєстру олігархів, а потім під цим приводом не дати йому змоги брати участь у політичній діяльності або ж — позбавити його активів. В обох випадках основного конкурента на майбутніх виборах буде нейтралізовано, тож Зеленський матиме можливість спокійно піти на другий термін і з упевненістю перемогти.

Принаймні так думають у «Європейській солідарності», очолюваній п’ятим президентом України.

«Вочевидь, з точки зору Зеленського, олігархами є ті, хто не подобається йому особисто, — і, безумовно, Порошенко в цьому списку перебуває на першій позиції. Зеленський намагається будь-яким способом позбутися Порошенка… Цей законопроєкт має на меті захоплення влади шляхом присвоєння Зеленському позаконституційних диктаторських повноважень», — заявили у пресслужбі політсили.

Спрямованість антиолігархічного документа саме проти Порошенка непрямо підтвердив і один із високопоставлених «слуг» — міністр юстиції Денис Малюська. Наприкінці минулого тижня в ефірі одного з центральних телеканалів він заявив: «Партнери пана Коломойського офіційні у Верховній Раді є, і він не один, тому пан Коломойський точно потрапляє. «Європейська солідарність» усвідомлює, що їхній лідер теж автоматично потрапляє в реєстр, і це теж зрозуміло».

Як відомо, «прищучити» Коломойського вже давно настійливо рекомендує наш заокеанський «союзник і партнер». Тож у Зеленського з’явився шанс позбутися двох небажаних персон одним «пострілом» — антиолігархічним законом. При цьому заявив, що у разі підозри на неголосування парламентарів за цей закон він винесе питання про деолігархізацію на всенародний референдум. А чого ж тоді Президент не виносить на референдум таке надважливе для українців питання, як запуск ринку землі?

Чи не подвійні стандарти?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Тарифи тільки ростуть
Читати
I то гроші
Читати
Не в лідерах, але серед найуспішніших
Читати
Документи доведеться почекати
Читати
Нелегальна зброя калічить
Читати
Карантин планують послабити
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове