Архів
П’ятниця,
11 червня 2021 року

№ 43 (19892)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей

Солодкий аромат саду

Ігор ТАБІНСЬКИЙ.

Волинська область.

ШЛЯХИ Господні несповідимі. Цю біблійну фразу Раїса Гнатюк нині згадує час від часу. Вона, корінна вінничанка, яка виросла на п’ятому поверсі, ніколи не думала не гадала, що колись господарюватиме в селі. У Вінниці працювала бухгалтером. Вийшла заміж, народила двійко діточок. Здавалося б, життя склалось якнайкраще. Та коли діти підросли, воно дало тріщину.

Коли у відчаї їхала на заробітки в Чехію, ще не знала, що стріне там Льоню Гнатюка, столяра-паркетника, якого недоля теж погнала з рідного Колодяжного, що у Ковельському районі, заробити собі на кусень хліба. Із заробітків вони поверталися вже разом — на малу батьківщину Гнатюка. Купили недобудовану хату і, довівши її до ладу, стали міркувати над плануванням саду. Льоня мріяв про вишневий, розповідає Рая, вона — про персиковий. Терези на користь другого схилив товариш Сергій Шевчук, в якого господар розжився саджанцями.

Відтоді пішло-поїхало. Сьогодні сад родини Гнатюків налічує понад 450 деревець персика різних сортів. Річ Мей, Гарбінгер, Кондор, Королівський заповіт, інжирний Володимир. Протягом сезону вони збирають більш як 7 тонн продукції, яку реалізовують на ринках Луцька, за замовленням у різних організаціях. Сорти у Гнатюків підібрані так, що достигають почергово. Є ранні. Той же Гарбінгер — канадський ранній. Він достигає на початку липня. Плоди з насиченим рум’янцем масою аж до 300 грамів, а аромат — солодкий-солодкий.

— Інакше, якби всі дозрівали в одну пору, — зауважує Леонід, — ніхто б їм ради не дав.

— Проте навіть при такій розкладці, — додає Раїса, — не уникнути відходів, які часом сягають тонни.

Втім, Леонід із Раєю вже знайшли вихід — купують 200-літровий соковитискач. Точніше, підказали це зробити замовники запашних фруктів.

Та й донька Гнатюків, третьокласниця Маринка, персиковий сік дуже полюбляє. Так само, як і яблучний. Леонід біля хати заклав ще й молодий яблуневий сад, який цього року рясно зацвів. А ось це деревце, біля якого сфотографована сім’я садівників, дівчинка посадила власноруч.

На фото автора: сім’я Гнатюків у власному квітучому саду.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове