Архів
Вівторок,
8 червня 2021 року

№ 42 (19891)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Окупований Крим

Брязкають якірними ланцюгами

Підготував
Василь ПІДДУБНЯК.

У НЕДІЛЮ, 30 травня, до Чорного моря увійшов великий десантний корабель Північного флоту Російської Федерації «Олександр Отраковський». Насторожує те, що це корабель Північного флоту, але після вояжу в Сирію, де Росія веде військові дії на боці режиму Асада, він повернувся не в акваторію Північного Льодовитого океану, а у Чорне море до українських берегів.

«Олександр Отраковський» — це великий десантний корабель, призначений для висадки десанту на морський берег в умовах протидії берегової охорони. Він може взяти на борт одночасно до 10 танків і 340 людей. Функції у цього корабля явно не оборонні, тому його присутність поза місцем постійної дислокації викликає питання.

Поїти загарбників Україна не буде

ДНІПРОВСЬКА вода піде на Крим лише після деокупації тимчасово окупованих територій, сказав постійний представник Президента в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич у програмі «Сьогодні. Головне».

«Як показують ті дослідження, що ми мали станом на 2014 рік (а ми зібрали аналітику з усіх профільних державних органів), своєї власної води у Криму для потреб цивільного населення вистачає навіть без дніпровської води, без Північно-Кримського каналу. Проблема в тому, що Російська Федерація як держава-окупант перемістила, можливо, з пів мільйона своїх громадян після початку тимчасової окупації. Так само Російська Федерація перемістила туди велику кількість своїх збройних сил, так званих правоохоронців, почала будувати там інфраструктурні об’єкти: так званий Керченський міст, так звану трасу «Таврида» і, відповідно, певні питання з водою виникають. Але виникають вони лише з вини держави-окупанта. І саме держава-окупант повинна ці питання вирішувати, вона повинна забезпечувати постачання всіх ресурсів на тимчасово окупованій території», — вважає Антон Кориневич.

Проблема залишається

НЕЗВАЖАЮЧИ на опади, запаси води у кримських водоймищах продовжують скорочуватися. Про це йдеться в щомісячному моніторингу так званого кримського гідрометцентру.

Так, за місяць запаси водосховищ зменшилися на 6,5 млн кубометрів. Водночас приплив води становив лише 4 млн кубометрів для водосховищ півострова і 2 млн — для Чорноріченського водосховища, яке живить Севастополь. Загалом у кримських резервуарах води майже на 6 млн кубометрів менше, ніж роком раніше. Повідомляється, що в басейнах річок, які живлять кримські водосховища, у травні випало від 7 до 35% опадів. У горах іще менше: на Ай-Петрі тільки 24% норми, на Ангарському перевалі — 22.

Ціни набирають висоту

В КРИМУ очікують на новий стрибок цін — через курортний сезон. Підконтрольний Кремлю глава Криму Сергій Аксьонов заявив про це на засіданні антимонопольної служби, інформують Крим.Реалії української служби Радіо Свобода.

Втім, ціни на півострові постійно ростуть і без туристів. За даними Кримстату, чергове подорожчання зафіксовано у квітні — найбільше підвищилась ціна на овочі та фрукти, наприклад, на буряки — на 32, огірки — 14 відсотків. Дорожчими за місяць стали і яйця, м’ясо, крупи. З кінця минулого року в дефіциті цукор та соняшникова олія, на них уведено регулювання верхньої планки ціни. Російські та підконтрольні Кремлю кримські чиновники обіцяли кримчанам, що вартість продуктів знизиться із запуском Керченського мосту. Але цього так і не відбулося.

Узаконення інтервенції вилізе боком

ПЕРША заступниця міністра закордонних справ України (МЗС) Еміне Джеппар заявила, що, Україна введе санкції проти Білорусі, якщо хоч один літак білоруської авіакомпанії опиниться на території Криму. Про це повідомляє Укрінформ.

«Ми зафіксували для себе висловлювання пана Лукашенка щодо звернення до Росії й Путіна з можливим відкриттям авіарейсів в окупований Крим. Ми будемо діяти миттєво проти будь-яких спроб легітимізувати окупацію Криму Росією, проти будь-яких спроб нав’язати контакти з так званими ЛНР або ДНР. І якщо хоч один літак білоруської авіакомпанії опиниться на території окупованого Криму, санкції будуть неминучі з усіма наслідками», — наголосила представниця уряду.

Гноєсховища на морських пляжах

ВОДОРОСТІ, що гниють на пляжах приморського села Міжводне у Чорноморському районі Криму, відлякали туристів. Справа в тому, що берег від водоростей прибрали, але не утилізували, а згребли і відправили їх назад до моря. Такий «спосіб прибирання» пляжів призводить до того, що водорості починають гнити в акваторії, і це викликає вторинне забруднення довкілля.

Доречно відзначити, що на кримському узбережжі щорічно спостерігається велике скупчення саме зелених водоростей. Пік їх розвитку припадає на кінець травня — червень. Після відмирання зелена маса часто накопичується на березі. Крім того, надходження в акваторію значних обсягів не­очищених або слабоочищених стічних вод викликає надмірний розвиток водоростей, такі спалахи спостерігаються регулярно біля берегів окупованого Криму.

За відмову від служби — вирок

У ТРАВНІ Кримська правозахисна група зафіксувала 13 нових кримінальних «справ» і 6 нових вироків за відмову кримчан від служби в армії РФ, інформує у Фейсбуці Кримська правозахисна група.

Як наголошується в травневому Моніторинговому огляді порушення прав людини в Криму, загалом на кінець квітня КПГ зафіксувала 218 кримінальних справ за ухилення від служби в ЗС РФ, які передані на розгляд в «суди» Криму. У 199 з них вже винесено вирок, іще 19 перебувають на стадії розгляду.

Покарали пікетувальника

ЖИТЕЛЬ Сімферополя Формальов оштрафований окупантами за одиночний пікет. Чоловік вийшов під будівлю управління слідчого комітету Росії в Сімферополі у День захисту дітей із плакатом: «СК Криму покриває злочини проти дитини». Таким чином вимагав порушення кримінальної справи проти тренера спортивної школи Сімферополя, де три роки тому під час тренування з боксу дістав серйозні травми його прийомний син.

Формальова затримали і склали протокол про адміністративне правопорушення за ч. 1-ю ст. 20.6.1 КОАП РФ (Невиконання правил поведінки при надзвичайній ситуації або загрозі її виникнення). Стаття призводить до штрафу в розмірі від 15 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Експерт Кримської правозахисної групи Олександр Сєдов вважає, що подібні дії окупаційної влади — грубе порушення свободи зібрань.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Обіцяють підвищення
Читати
Великий розпродаж в’язниць
Читати
Контроль за перевантаженнями посилиться
Читати
Прибрали невгодного
Читати
Планова меддопомога відновлюється
Читати
В депутатах
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове