Архів
Вівторок,
8 червня 2021 року

№ 42 (19891)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Новини АПК

Черешневі жнива стартували

Устина Гречанюк.

ЧЕРЕЗ нинішню холодну весну сезон черешні помітно затримався. Навіть на ринках черешневої столиці України, як називають запорізький Мелітополь, перші ягоди раннього сорту Майка масово з’явились лише нині. Кілограм черешні тут можна придбати за 100 грн — на кілька десяток дорожче, ніж торік.

За словами продавців, травневі грози з градом побили чимало плодів. Ягоди будуть, але не в такій кількості, як, наприклад, торішнього сезону. Тож обвальне зниження ціни на них навряд чи станеться.

А де ж своя городина?

ВІТЧИЗНЯНИЙ ринок заполонили імпортні овочі. Так, постачання з-за кордону помідорів та огірків зросли більш як удвічі.

«В Україні огірки і помідори в основному вирощуються в господарствах населення, частка промислового виробництва незначна. До того ж не дуже розповсюджене вирощування овочів в теплицях в холодні місяці, оскільки затрати на енергоносії для обігріву самих теплиць не дозволяють вирощувати конкурентоспроможну по ціні продукцію. Економічно доцільніше імпортувати помідори та огірки із Туреччини, яка має більш сприятливий клімат для вирощування овочів у теплицях. Саме на цю країну припало 79% імпортних поставок помідорів та 83% огірків торік», — так пояснюють ситуацію в Українському клубі аграрного бізнесу.

Добрив більше, але все одно мало

ЗА даними Державної служби статистики, торік на 19% зросли обсяги використання сільськогосподарськими підприємствами мінеральних добрив. Науковці називають це позитивною тенденцією.

Утім, рівень їх використання в Україні залишається значно меншим за науково обґрунтовані норми і колишні показники. Так, 1990 року в Україні мінеральних добрив загалом вносилось удвічі, а фосфорних і калійних —утричі більше, ніж зараз.

Мінеральні добрива Україна переважно імпортує. Основні постачальники — Білорусь, Марокко, Литва та Польща. У нас практично відсутні розроблені поклади сировини для виробництва фосфорних і калійних гранул родючості, тому внутрішнє їх виробництво, яке працює на імпортній сировині, покриває не більш як 15% поточних потреб ринку. У цій ситуації аграрії занепокоєні нічим не виправданими спробами ввести обмеження обсягів імпорту мінеральних добрив у нашу державу.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Обіцяють підвищення
Читати
Великий розпродаж в’язниць
Читати
Контроль за перевантаженнями посилиться
Читати
Прибрали невгодного
Читати
Планова меддопомога відновлюється
Читати
В депутатах
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове