Архів
Вівторок,
8 червня 2021 року

№ 42 (19891)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

Обережно: наші діти

Олена БЕГМА.

ПІДЛІТКОВІ самогубства стають дедалі поширенішим явищем в Україні. За інформацією Національної поліції, якщо за весь минулий рік було зафіксовано 123 випадки суїцидів або спроб розпрощатися з життям серед неповнолітніх, то впродовж неповних шести місяців нинішнього їх кількість уже перевищила півтори сотні. Останній подібний випадок мав місце 26 травня у Львові, де через сварку з батьком викинулась із вікна 11-річна дівчинка. Серед найпоширеніших причин, через які діти наважуються на суїцид, уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова назвала сварки з батьками, знущання та цькування у соцмережах та з боку однокласників або інших учасників освітнього процесу, нерозділене кохання, розлучення батьків тощо.

Чергове демографічне спотикання

ЩЕ однією демографічною прикметою дня в нашій державі стало зменшення числа працюючих вагітних українок. Так, за чотири місяці поточного року кількість жінок, які звернулись у Фонд соціального страхування для отримання допомоги у зв’язку з вагітністю і пологами, зменшилося на 7,5%, або на 3810 працівниць порівняно з тим же торішнім періодом. Водночас, за даними ФССУ, єдиною областю, де нині, навпаки, працюючих вагітних жінок побільшало, є Харківщина. Але не набагато — всього на 19 осіб.

Загалом же впродовж перших чотирьох місяців року ФССУ прийняв на фінансування заяви-розрахунки на виплату допомоги по вагітності й пологах для 46 976 жінок на суму майже 1,6 млрд грн.

Дамоклів меч енерготарифів

ІЗ 1 червня в Україні змінилися тарифи на газ, при цьому електрика не подорожчала. Уряд продовжив дію режиму покладання спеціальних зобов’язань на учасників ринку електричної енергії до 30 червня. Тож зараз ціна на цей ресурс для населення фіксована — 1,68 грн за кіловат-годину. Також є чинними і тарифні коефіцієнти для населення, яке має облік споживання електрики за періодами часу. Однак уже з 1 липня вартість електроенергії може зрости. В уряді заявили, що розробляють «ринкову модель функціонування ринку електроенергії» і що підвищення тарифів для населення дасть змогу поліпшити фінансове становище «Енергоатому» та «Гарантованого покупця» (зеленої енергії).

Як зазначають експерти, у владних кабінетах розглядаються різні планки збільшення вартості електроенергії. Згідно з одним сценарієм, з 1 липня тарифи для населення зростуть однаково в усіх регіонах — до 2,22 грн за кВт. Однак ціна збільшуватиметься й надалі, досягнувши 2023 року 3,48 грн за кВт. За іншим сценарієм, тарифи на електроенергію відрізнятимуться в регіонах. Так, у Київській та Дніпропетровській областях їх встановлять на рівні 2,60—2,96 грн за кВт, а в Івано-Франківській та Луганській — на рівні 3,70—4,00 грн за кВт. Який варіант виберуть, поки що невідомо.

Не міграція, а еміграція

НАША газета вже писала про те, що рекрутинг українців-заробітчан до Європи стає все активнішим. Особливо до Польщі. Зараз там достигають овочі та фрукти, проте збирати їх нікому. Тамтешні аграрії вже пропонують нашим співвітчизникам після приїзду безкоштовне щеплення від коронавірусу, причому вакциною на вибір. Але на відповідних пунктах пропуску на кордоні наразі ажіотажу не спостерігається. А все через те, що українці дедалі частіше торують заробітчанські дороги в інших напрямках — до Чехії, Німеччини, у країни Балтії. Там вищі заробітки порівняно з тими, що нині на польських фермах.

Проте річ не тільки у грошах. Українська трудова міграція поступово перетворюється на еміграцію — люди виїжджають на чужину вже з сім’ями, залишаючи Батьківщину назавжди. За офіційними даними, за кордоном працюють понад 3 млн українців, за неофіційними — втричі більше. І кожного року ця цифра зростає щонайменше на пів мільйона. Третина наших співвітчизників залишається там назавжди. Згідно з прогнозом ООН, якщо така динаміка трудової міграції і еміграції зберігатиметься, то до 2050 року в Україні буде не більш як 25 млн населення.

Квартира-«рукавичка» на тисячу осіб

У КИЄВІ процвітає нелегальний бізнес — послуга щодо продажу реєстрації (простіше кажучи, прописки) у квартирах. Вона виявилася настільки популярною, що в одній зі столичних однокімнатних квартир площею 27 квадратних метрів офіційно зареєстровано… 1113 осіб.

Виявляється, легально набути столичної прописки, не живучи в квартирі, не так уже й складно. Знаходиш оголошення про таку послугу, телефонуєш власникові квартири, затим підписуєш із ним фіктивну угоду про оренду. З цим документом можна зареєструватись у Центрі надання адміністративних послуг у будь-якому районі міста.

Така схема затребувана, бо людям часто потрібна столична прописка при прийомі на роботу, особливо якщо за посадою на працівникові лежить матеріальна відповідальність. У деяких компаніях на роботу беруть лише «місцевих». Також столична реєстрація може знадобитися тим, хто хоче влаштувати дитину в дитсадок або престижну школу, де для «іногородніх» не виявиться місця… Словом, за все це готові платити.

Вартість прописки залежить від періоду. Мінімальний термін — на 3 місяці, і в середньому вона обійдеться у 1,5-1,8 тис. грн з людини. А згідно із законом, держоргани не мають права відмовити в реєстрації, навіть якщо в цій квартирі вже «мешкають» сотні чоловік. Отож такий «бізнес», поки не буде скасовано інституту прописки, процвітатиме.

Є за що позбавляти

ТОРІК в Україні батьків 4522 дітей за ухвалою суду було позбавлено батьківських прав, повідомив департамент із питань захисту прав дітей та забезпечення стандартів рівності Мінсоцполітики. Причини, чому це сталося, різні. Найпоширеніші — ухиляння дорослими від виконання своїх батьківських обов’язків, жорстоке поводження з дитиною, коли батьки є хронічними алкоголіками або наркоманами чи вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва, засуджені за вчинення умисного злочину стосовно дитини.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Обіцяють підвищення
Читати
Великий розпродаж в’язниць
Читати
Контроль за перевантаженнями посилиться
Читати
Прибрали невгодного
Читати
Планова меддопомога відновлюється
Читати
В депутатах
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове