Архів
П’ятниця,
4 червня 2021 року

№ 41 (19889)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Хороша новина

Вшанували видатного ученого

Тетяна МАРИНКО.

МІЖНАРОДНА астрономічна спілка (IAU) назвала малу планету на честь Івана Пулюя — (226858)Ivanpuluj=2004 TY 13. Про це повідомив провідний науковий співробітник Інституту фізики НАН України доктор фізико-математичних наук Василь Шендеровський. За його словами, цього дня науковці, колектив Тернопільського національного технічного університету ім. Івана Пулюя та жителі села Гримайлів, звідки родом видатний українець, чекали понад три роки. Присвоєння планеті імені фізика стало одним із пунктів заходів із вшанування 175-річчя від дня його народження.

Український учений працював у галузі електротехніки. За створені електричні апарати І. Пулюй отримав 1881 року дипломи на Всесвітній електротехнічній виставці в Парижі, очолював кафедру фізики Німецької вищої технічної школи в Празі. Системно займався фундаментальними дослідженнями природи та властивостей Х-променів і вважається їх першовідкривачем.

Однак вони носять ім’я іншого вченого — німця Вільгельма Кондрада Рентгена, який паралельно також їх досліджував і був більш відомий. На думку деяких науковців, його внесок явно завищений. Рентген надавав значення тільки фактам, а не їх поясненню, навіть певний час заперечував вивчення механізму явищ, у тому числі й нововідкритих променів. Натомість українець досліджував процеси на атомно-молекулярному рівні, сконструював апарат — «лампу Пулюя» — і зробив перше зображення повного людського скелета в Х-променях.

Окрім фізики, науковець опікувався українською культурою. Став співзасновником та активним діячем таємного товариства української молоді «Громада». Тісно співпрацював із Пантелеймоном Кулішем, разом із ним здійснив перший переклад Біблії українською мовою.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Переведення на картки відстрочується
Читати
Чи доживатимуть до тієї пенсії?
Читати
Краще не стало
Читати
Нові призначення
Читати
Аби лише їхали!
Читати
Дуже схоже на піар
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове