Архів
П’ятниця,
4 червня 2021 року

№ 41 (19889)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Які надбавки до пенсії виплачуються пенсіонерам, які не працюють і мають на своєму утриманні дітей до 18 років?»

Олена НОЗДРЯ.

с. Тарасівка

Жмеринського району

Вінницької області.

 

ЗАКОНОДАВСТВОМ України передбачено, що пенсіонерам, які не працюють і мають на своєму утриманні дітей до 18 років, до пенсії виплачується надбавка на кожного утриманця в розмірі:

150 грн — до пенсій за віком, по інвалідності та за вислугу років, призначених відповідно до законів України «Про пенсійне забезпечення» та «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»;

50 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, — до пенсій за вислугу років та по інвалідності, призначених за нормами Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

При цьому надбавка нараховується на непрацездатних членів сім’ї — дітей до 18 років, на яких не одержують:

пенсію,

державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю,

державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю,

допомогу на дітей одиноким матерям (при встановленні надбавок на утриманців до пенсій «військових» пенсіонерів).

Зазначимо, що за вибором пенсіонера на непрацездатного члена сім’ї — дитину до 18 років може бути призначено або пенсію, або державну соціальну допомогу, або нараховано на цього члена сім’ї надбавку.

З огляду на це, пенсіонерам до пенсії яких встановлено надбавку на дитину до 18 років, потрібно негайно повідомляти пенсійну службу про призначення державної соціальної допомоги органами соціального захисту населення. Це дасть змогу запобігти випадкам подвійного призначення цих виплат і виникненню переплат пенсійних коштів.

Нагадаємо, пенсіонери зобов’язані повідомляти про всі зміни, що впливають на їхнє пенсійне забезпечення. Нарахування пенсій відбувається наперед, наприкінці кожного місяця вже сформовано суми у відомостях на наступний місяць. Про всі обставини, що виникають у людини, органи Пенсійного фонду не можуть знати наперед. Тому пенсіонерам треба уважніше ставитися до своїх обов’язків і знати, що надміру отримані кошти підлягають поверненню.

Важливо. Бувають випадки, коли на ту саму дитину до 18 років здійснюється виплата надбавки до пенсії в органах Пенсійного фонду одній особі й одночасно виплата державної соціальної допомоги в органах соціального захисту населення іншій особі, яка не є пенсіонером. Це також вважається неправомірною подвійною виплатою.

 

«Чому не перерахували цього року щомісячне довічне грошове утримання судді?»

Віктор БАЗЮК.

с. Абазівка

Полтавського району

 

СПРАВДІ, перерахунок довічного грошового утримання суддів 2021 року не здійснювали, адже з 1 січня цього року зарплата суддів, які працюють, не змінилась. У законі про держбюджет зазначено, що показник прожиткового мінімуму, який застосовується для визначення посадового окладу, залишився на рівні 2020 року. Відповідно перерахунок щомісячного довічного грошового утримання суддів у відставці не проводився.

 

«Одержую пенсію за віком у розмірі 1900 гривень. Нещодавно помер мій чоловік. Я хочу перейти на його пенсію. Та чи доцільно мені це робити, якщо він одержував 2600 гривень?»

Олена 24s06.

с. Березівка

Устинівського району

Кіровоградської області.

 

ПЕНСІЯ у зв’язку з втратою годувальника призначається на одного непрацездатного члена сім’ї в розмірі 50 відсотків пенсії за віком померлого годувальника. Однак розмір призначеної пенсії на одного утриманця не може бути менший за прожитковий мінімум для осіб, що втратили працездатність. Нині такий прожитковий мінімум становить 1769 грн, а це менше за вашу пенсію. Проте якщо стаж вашого чоловіка становить 35 і більше років, то пенсія у разі втрати годувальника буде 2200 грн, а це більше за вашу пенсію 1900 грн. У такому разі вам вигідно перейти на пенсію чоловіка. Треба тільки з’ясувати, який стаж він мав, і залежно від того вирішувати питання.

 

«Я мати хлопчика з інвалідністю з дитинства, якого всиновила в 12-річному віці. Чи маю я право на призначення пенсії за віком зі зниженням пенсійного віку?»

Ярина КРИВОШЕЯ.

с. Щасливе

Бориспільського району

Київської області.

 

ЗАКОНОДАВСТВОМ передбачено, що матері осіб з інвалідністю з дитинства, які виховали їх до шестирічного віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення 50 років та за наявності не менш як 15 років страхового стажу. До переліку осіб з інвалідністю з дитинства належать діти з інвалідністю віком до 16 років. Оскільки ви всиновили дитину після досягнення нею шестирічного віку, права на зниження пенсійного віку не маєте.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Переведення на картки відстрочується
Читати
Чи доживатимуть до тієї пенсії?
Читати
Краще не стало
Читати
Нові призначення
Читати
Аби лише їхали!
Читати
Дуже схоже на піар
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове