Архів
П’ятниця,
28 травня 2021 року

№ 39 (19887)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Я маю доньку, яка у віці семи років травмувалась. Із восьми до 18 років її було визнано дитиною з інвалідністю. Чи маю право на призначення пенсії за віком зі зниженням пенсійного віку як мати дитини з інвалідністю?»

Катерина СТУПАКОВА.

смт Базалія

Теофіпольського району

Хмельницької області.

 

ВІДПОВІДНО до пункту 3-го статті 115-ї Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», право на призначення дострокової пенсії за віком мають матері осіб з інвалідністю з дитинства, які виховали їх до шестирічного віку, після досягнення 50 і за наявності страхового стажу не менш як 15 років. До числа осіб з інвалідністю з дитинства належать також діти з інвалідністю віком до 16 років.

Згідно з пунктом 2.18 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 №22-1, визнання людини особою з інвалідністю з дитинства або дитиною з інвалідністю засвідчується випискою з акта огляду в МСЕК, медичним висновком закладів охорони здоров’я, посвідченням одержувача допомоги, довідкою органу, що призначає допомогу, про період призначення допомоги.

Якщо дитину визнано дитиною з інвалідністю після досягнення 18-річного віку або особою з інвалідністю з дитинства після досягнення 18-річного віку, надається висновок лікарсько-консультаційної комісії про те, що вона мала медичні показання для визнання її дитиною з інвалідністю до досягнення шестирічного віку, та/або висновок МСЕК про можливість настання інвалідності до досягнення особою 18 років (висновок про час настання інвалідності).

Питання призначення вам дострокової пенсії за віком розглядатиметься за умови наявності зазначених документів закладів охорони здоров’я.

 

«Після звільнення з військової служби мені було призначено пенсію за вислугу років відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». Згодом я влаштувався на роботу охоронцем у супермаркет і пропрацював там п’ять років. Чи маю я право на перерахунок пенсії з урахуванням зазначеного стажу роботи?»

Сергій КАРСІКА.

м. Умань

Черкаської області.

 

ЗАКОНОДАВСТВОМ не передбачено проведення перерахунків військових пенсій з урахуванням страхового стажу, набутого після звільнення зі служби. Водночас періоди роботи в цивільних організаціях зараховуються до страхового стажу під час призначення пенсії за віком згідно із Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Право на переведення на пенсію за віком мають особи, які досягли загальновстановленого пенсійного віку та мають необхідний страховий стаж.

Починаючи з 1 січня 2018-го щороку величина страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком, зростає на 1 рік. Особи, які 2021 року досягають пенсійного віку, мають право на призначення пенсії за віком за умови наявності страхового стажу не менш як 28 років.

Ті з осіб, які 2021-го на час досягнення пенсійного віку не матимуть необхідного страхового стажу (28 років), право на пенсію набудуть:

• після досягнення 63 років у період

із 1 січня 2024-го по 31 грудня 2024 року за наявності страхового стажу від 21 до 31 року;

• після досягнення 65 років у період

із 1 січня 2026-го по 31 грудня 2026 року

за наявності страхового стажу

від 15 до 23 років.

При цьому страховий стаж за періоди до 01.01.2004 обчислюється за даними трудової книжки, а з 01.01.2004 — за даними системи персоніфікованого обліку.

 

«Майже 10 років отримую дострокову пенсію як мати дитини з інвалідністю. Після оформлення пенсії не працювала. У вересні 2021-го мені виповнюється 60. Чи матиму я право на призначення пенсії з огляду на досягнення пенсійного віку?»

Лідія ЧИЖИК.

с. Бакирівка

Охтирського району

Сумської області.

 

ПУНКТОМ 3-м статті 115-ї Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» встановлено, що жінки, які народили п’ятьох або більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, матері осіб з інвалідністю з дитинства, які виховали їх до зазначеного віку, мають право на дострокову пенсію за віком після досягнення 50 років та за наявності страхового стажу не менш як 15 років.

Пенсія за віком, зокрема, дострокова, призначається довічно. Перепризначення пенсії з огляду на досягнення загальновстановленого пенсійного віку законодавством не передбачене.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зміна постачальника — безкоштовно
Читати
Земля під обліком. Буде
Читати
Iнструкція до розпродажу
Читати
Виборча епопея ще тягнеться
Читати
Доставлено нову партію вакцин
Читати
Тепер — легально?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове