Архів
П’ятниця,
28 травня 2021 року

№ 39 (19887)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Одещина

Земля і люди

Олександр
ВИНОГРАДІВСЬКИЙ.

ОДЕЩИНА, як відомо, є найбільшою областю України за територією (33,3 тис. квадратних кілометрів). Протягом останніх 5 років населення тут скоротилося із 2 млн 396 тис. до 2 млн 377 тис. осіб. Народжуваність при цьому зменшилася, смертність суттєво не змінилась. Середня тривалість життя чоловіків — близько 66 років, жінок — 75. Став зростати міграційний приріст краю, але щільність наявного населення все ж стабільно меншає. Наразі вона становить близько 71,4 особи на квадратний кілометр. Для порівняння: пересічно по Україні — 73,3, у Львівській області — 115, Чернігівській — 31 особа на квадратний кілометр.

Вийшли в плюс

ВАРТІСТЬ продукції, реалізованої промисловими підприємствами Одеси 2020 року, —— 34,5 млрд грн, що на 4,4% більше, ніж 2019-го. В місті працюють 650 промислових підприємств. Збільшилися обсяги реалізації харчових продуктів та напоїв. Так, Одеський консервний завод дитячого харчування наростив реалізацію своєї продукції відразу на 16,7%. Високий результат продемонстрували фармацевти: ТОВ «ІНТЕРХІМ» реалізувало продукції на 26,5% більше. Успішно працювали підприємства, пов’язані з оборонною промисловістю: «Телекарт-Прилад» (+10,5%), ТОВ «Виробниче підприємство «Сфера» (+10,4%).

Хочеш миру — вчися воювати

ПРЕДСТАВНИКИ країн — учасниць Sea Breeze-2021 погодили план навчань, які нині об’єднають рекордну їх кількість. 35 держав направлять понад 30 кораблів, 30 літальних апаратів у морському і повітряному компоненті і більш як 1400 сухопутних військовослужбовців. «Sea Breeze» — важливий крок і головний захід, спрямований на досягнення можливостей ВМС працювати повністю за стандартами НАТО», — наголосив командувач ВМС ЗС України контрадмірал Олексій Неїжпапа. Навчання відбудуться влітку у північно-західній частині Чорного моря та в Миколаївській, Херсонській і Одеській областях.

Порти працюють на Україну

ТАНКЕР Star Prime, що зайшов до порту Чорноморськ, доправив 1 тис. 800 тонн бутану. Сировина призначена для підприємства хімічної промисловості «Карпатнафтохім», яке розташоване в місті Калуш Івано-Франківської області. Це вже третє цьогоріч судно зі скрапленим газом, яке зайшло до порту. З урахуванням останньої партії загальна кількість перевантаженого цього року скрапленого газу становить 5 тис. 423 тонни.

Суд затягнувся

У КИЇВСЬКОМУ районному суді Одеси ось уже третій рік триває розгляд кримінальної справи за обвинуваченням колишніх керівників дитячого табору «Вікторія» в розтраті, підробці документів і порушенні правил пожежної безпеки, що призвело до трагедії і смерті трьох дітей у вересні 2017 року. Для проведення комплексної експертизи досі не отримані документи з поліції і Державної архітектурно-будівельної інспекції, тож судовий розгляд практично зупинився 15 місяців тому і перспектив поки що не видно. Суд звинувачує прокуратуру у саботажі та попереджає про серйозні наслідки, якщо остання не почне виконувати своєї роботи.

Козацька пам’ять

СОТНИКІВСЬКЕ кладовище, розташоване в обласному центрі та занесене до Державного реєстру нерухомих пам’яток історії місцевого значення, отримало статус меморіального і взято під державну охорону. Назва його походить від прізвища одного з перших похованих тут козаків Сотниченка. 32 надгробні хрести з каменю визнано унікальними. Їх форма більше ніде не простежується, принаймні в межах збережених старовинних козацьких цвинтарів Півдня України. Написи на могилах дуже постраждали від часу або вандалів. Переважна більшість із них українською, інші церковнослов’янською мовами. Засновано цвинтар набагато раніше від появи сучасної Одеси.

На відпочинок!

ВІД ПОПУЛЯРНОГО курорту Затока до смт Ясіня, що у Закарпатті, курсуватиме автобусний маршрут, який прямуватиме через Київ, Житомир, Рівне, Львів, Івано-Франківськ, Яремчу та Поляницю. В автобусах збільшена відстань між сидіннями, безкоштовний Wi-Fi, є розетки для підзарядки гаджетів у сидіннях і туалет у салоні. З 20 травня рейси 5 разів на тиждень, а з 14 червня — щодня.

За плечима вже другий вік

ОЛЕНІ Іванівні Малевській, що живе у селищі Затишшя Роздільнянського району, виповнилося 108 років. На кожен свій день народження вона причепурюється і чекає гостей із вітаннями та подарунками. Цього разу накинула пишну хустину, сплетену донькою Галиною. Настрою іменинниці додали відвідини рідних, сусідів, місцевого і районного начальства.

Працювати Олена Іванівна почала з 10 років — допомагала батькам по господарству і у степу. Наробилася і на польових роботах, і на фермі дояркою. Пережила два великі голодомори, війну, післявоєнну руїну. Все здолала, дітей та онуків на ноги поставила.

Останні роки живе біля доньки, неподалік мешкає одна з онук. Інші нащадки постійно відвідують, уже й праправнуки підростають. «Мабуть, гарний настрій віку додає!» — жартує довгожителька. Родичі та односельці дивуються світлому розуму й життєвій мудрості Олени Малевської і за приклад беруть її добру й позитиву енергетику.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зміна постачальника — безкоштовно
Читати
Земля під обліком. Буде
Читати
Iнструкція до розпродажу
Читати
Виборча епопея ще тягнеться
Читати
Доставлено нову партію вакцин
Читати
Тепер — легально?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове