Архів
П’ятниця,
28 травня 2021 року

№ 39 (19887)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Бузок

Оксана СКИТАЛІНСЬКА,

дієтолог.

ФІОЛЕТОВИЙ, рожевий, синій, червоний, білий, жовтий — якими тільки кольорами не нагородила його природа! А ще запах! Його впізнаєш серед тисячі інших. Аромат квітів бузку рятує від туги, піднімає настрій, дарує свіжість духу і бадьорість. Проте не всі знають, що це ще й цінна лікарська і промислова рослина. Лікувальні властивості бузку звичайного використовуються в народній медицині дуже давно. До виразок і ран прив’язували свіже подрібнене листя рослини — результат був помітний уже через декілька годин.

Бузок містить ефірні олії, аскорбінову кислоту, смоли і флавоноїди. Може надавати жарознижувальну, протизапальну, сечогінну і знеболювальну дії. Лікувальною сировиною є квіти, листя і кора. Бруньки збирають навесні, суцвіття — під час бутонізації, листя — в червні, а кору — з молодих гілок. Сировину заготовлюють у суху теплу погоду і сушать в тіні за доб­рого провітрювання. Свої лікувальні властивості рослина не втрачає протягом двох років. Зберігати сировину краще в полотняних мішках. Пропоную деякі лікувальні рецепти на основі бузку.

Висока температура. Аби її знизити, приготуйте настій бузку: 2 столові ложки листя залити склянкою окропу. Дати настоятися протягом години. Приймати по склянці тричі на день.

Ревматизм, відкладення солей, остеохондроз. Взяти 1 частину квіток бузку та 10 частин горілки. Настоювати в темній ємності при кімнатній температурі два тижні. Всередину вживати по 20 крапель двічі на день. Зовнішньо використовувати, втираючи у хворі місця.

Забої. Тримайте вдома таку помічну настоянку. Столову ложку квітів бузку залити пляшкою горілки (0,5 л.). Настоювати два тижні. Застосовувати у вигляді компресів, оновлюючи пов’язку тричі на день.

Гнійні рани. 2 столові ложки листя залити столовою ложкою окропу. Дати настоятися 3 години і процідити. Настій використовувати для промивання ран.

Діарея. Столову ложку квіток залити склянкою окропу, настоювати 30 хвилин. Процідити і випити по столовій ложці протягом дня за п’ять-шість разів.

Ларингіт. 50 грамів квітів залити 100 мл горілки, настоювати 7 днів. Процідити і розбавити кип’яченою водою у співвідношенні 1:10. Полоскати горло 3-4 рази на день.

Запалення нирок. 2 столові ложки листя залити склянкою води, довести до кипіння, настоювати три години, процідити. Приймати по столовій ложці перед їдою. Курс — 14 днів.

Камені в нирках, цистит. Настій допомагає розчинити камені в нирках. Взяти столову ложку квіток, залити склянкою окропу. Потримати годину, процідити. Вживати по столовій ложці чотири рази на день.

Подагра. 2 столові ложки квіток залити склянкою 70-відсоткового спирту або двома склянками горілки. Настоювати в темному місці 14 днів. Процідити і приймати по 15-20 крапель перед їдою.

Епілепсія. Настоянка є допоміжним засобом до основного лікування при епілепсії, вживати її варто кілька років. Чайну ложку квіток залити склянкою окропу, настоювати 20-30 хвилин і пити тричі на день по пів склянки.

Синдром втомлених очей. Свіжі квіти бузку заварити як звичайний чай. Дати охолонути до теплого стану. Складену в кілька разів марлю або ватяні диски змочити в цьому настої і прикладати до очей. Достатньо тримати 5-10 хвилин. Процедуру необхідно повторювати щовечора.

Жіночі проблеми. При болях під час місячних спробуйте такий засіб. Чайну ложку насіння або квіток бузку кип’ятити у склянці води 15 хвилин. Процідити і приймати вранці протягом двох тижнів по 1/3 склянки.

Допомагають i ванни з бузку — їх роблять, коли кров у ногах погано циркулює. Треба взяти п’ять жмень квiтiв, залити 5-6 л води i кип’ятити 20 хвилин. Пiсля того дати настоятися не менш як двi години (вiдвар тодi трохи вистигне). Ванна для нiг на бузку повинна бути тепла, у жодному разi не гаряча, тримати ноги у вiдварi 10 хвилин.

Можна приготувати і мазь, взявши дві ложки сухих квітів, стільки ж вершкового масла, розтерти і втирати у запалені суглоби. Ця мазь буде корисна й при мігрені, тільки її необхідно втирати у скроні.

І ще маю дієвий рецепт для посилення чоловічої сили. 2 столові ложки свiжих (чи столову ложку сухих) квiтiв залити двома склянками окропу, настояти 30 хвилин, процiдити. Пити по третинi склянки наступного ж дня пiсля їди. Готувати настiй на два днi. Зберiгати в прохолодному мiсцi. Перед уживанням у третину склянки настою додати трохи окропу.

Бузок застосовується при багатьох інших захворюваннях. Проте можуть бути і протипоказання, тому використовувати препарати з цієї рослини варто під наглядом лікаря. У рослинi мiститься глiкозид сирингiн, який, розпадаючись, утворює синильну кислоту. Тому лiками з бузку, звичайно, зловживати не варто. А через те, що цей кущ чудово очищає повітря від пилу та різних шкідливих домішок, його висаджують біля вікон наших домівок.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зміна постачальника — безкоштовно
Читати
Земля під обліком. Буде
Читати
Iнструкція до розпродажу
Читати
Виборча епопея ще тягнеться
Читати
Доставлено нову партію вакцин
Читати
Тепер — легально?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове