Архів
П’ятниця,
28 травня 2021 року

№ 39 (19887)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Урожай-2021

Солодко, але мокро і холодно

Василь ГОРВАТ.

Закарпатська область.

При вході на виноградівський «малий» базар дві молоді жіночки продають свіжі полуниці — великі, красиві, упаковані у спеціальні кошички. Один кошичок ягід коштує 80 гривень, а кілограм продають за 150-160. Причому така ціна тримається стабільно ось уже другий тиждень, хоч у минулі роки полуниця повільно, але неухильно дешевшала з дня на день.

ЧОМУ Ж ягода залишається дорогою?

Причина очевидна, каже виноградівець Аттіла Собод, адже весна залишається холодною, достигання ягід затримується майже на місяць. На деяких плантаціях кущики тільки тепер цвітуть.

Закарпаття завше вигравало на полуницях за рахунок скорішого достигання врожаю. Як буде цього разу, ніхто не знає.

Аттіла Собод свого часу вирощував полуницю, з року в рік ягоди давали все меншу виручку, тому він зрештою продав свою плантацію іншому фермеру під садові культури. Проте особливості аграрного сезону продовжує відстежувати. Два роки тому, коли пан Аттіла шукав покупця на ягідне поле, наша газета писала про його досвід у матеріалі «Чому Аттіла розлучається з Альбою» (Альба — це сорт полуниці. — Ред.).

Холодна погода позначилась і на ягодах, і на садах, підтвердив цьогорічну ситуацію власник найбільшого на заході України персикового саду Дмитро Боднарюк. Крім персиків, у нього росте черешня, хурма, ті ж полуниці. Достигання ягід у себе він очікує наприкінці травня, садовина так само розвивається із запізненням. Але при цьому, зауважує садівник, урожайність всіх без винятку культур очікується пристойна. Холод був цілком «поблажливим» до цвіту дерев і до плодів. Хоча з надмірною вологою в повітрі треба рахуватись при догляді за деревами.

Пан Дмитро ревно виконує всі належні агрозаходи, обробляє дерева, проводить їх обрізку. Це дає змогу добиватися достигання повноцінних плодів.

Красуються розкішні черешні, оскільки їх він так само обрізає. Наче треба було б радіти, каже Дмитро, що деякі дерева на Чорній горі дуже-дуже густо вкриті черешневими плодами, але мене це не тішить: останні в пору достигання так і залишаться дрібними, далекими від бажаної кондиції. Чимало гілок у садах позасихали — наслідок захворювань.

На запитання, які ще плодові дерева ростуть на Чорній горі, пан Дмитро відповів, що останнім часом різко збільшив кількість дерев хурми. Хурма нині «трендова» культура, якою обзавелися майже всі, хто має на горі дачу. З’явилися фісташкові насадження. Але за ними треба буде пильно стежити — на горі розвелося багато білок. Лісові горіхи і фісташки — основа білячого меню.

…Полуниця у відкритому ґрунті справді трохи запізнюється, констатує досвідчений агроном Василь Яцканич. Але ті, хто застосував для вирощення ягід агроволокно, — у великому виграші. Господарі давно вже спродали перший урожай і збирають другий… До десятка зборів може сягнути!

Коли ж дозріє решта сортів солодких ягід, то ринок України буде переповнений закарпатськими садовими суницями. З кожним роком ця культура стає дедалі популярнішою не лише у Виноградові та навколишніх селах (Букове, Широке, Олешник, Дротинці, Черна), а й у всьому Берегівському районі, а також Мукачівському та Ужгородському. В цьому можна переконатись, їдучи трасою Мукачеве — Ужгород. Ягідні плантації вкривають і передгірські райони.

Агроном Василь Яцканич дуже сподівається, що червень буде сухіший, ніж травень. На це надіються і садівники, і ягідники, і хлібороби краю.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зміна постачальника — безкоштовно
Читати
Земля під обліком. Буде
Читати
Iнструкція до розпродажу
Читати
Виборча епопея ще тягнеться
Читати
Доставлено нову партію вакцин
Читати
Тепер — легально?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове