Архів
П’ятниця,
28 травня 2021 року

№ 39 (19887)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • З приводу

У рідній країні в приймах

Олена КОЩЕНКО.

Шукаючи заробіток, Україну полишили 4,5 мільйона наших співвітчизників. Сьогодні де тільки їх не зустрінеш. Найчастіше українці торують заробітчанські стежки до Польщі. Бо, по-перше, близько, а по-друге, там їхні професійні навички та роботящі руки цінують більше, ніж у рідній країні.

У ПОЛЬЩІ, за даними її національного статистичного управління, на постійній основі офіційно працюють, тобто сплачують до тамтешньої держскарбниці внески соціального страхування, 533 тисячі наших заробітчан. Однак насправді їх значно більше: чимало українців трудяться за короткостроковими угодами на виконання певного виду робіт, які не передбачають відрахувань у фонд соцстрахування. Вистачає також і нелегалів, «осілих» у Польщі ще до епідемії. Тож, за припущеннями експертів, у цій сусідній країні загалом набереться близько 1,8 мільйона наших одноплемінників.

Директорка департаменту рекрутизації польської компанії з працевлаштування Gremi PersonaАнна Джоболда оприлюднила статистику щодо того, в яких царинах найчастіше знаходять роботу вихідці з України. Так, у часи епідемії найвищий попит на робочу силу сформувавсь у галузі промислового виробництва. Особливо на підприємствах харчової промисловості — рибзаводах, м’ясокомбінатах, фабриках заморожених продуктів, а також на підприємствах електроніки, меблевої галузі та на логістичних складах.

А заробити в Польщі можна ось які гроші. За словами представниці рекрутингової компанії, українці, зайняті на виробництві або на логістичних складах, сьогодні мають 2,5-4 тисячі злотих на місяць (18,5-30 тис. грн) — залежно від того, працюють вони 8 чи 12 годин на добу. У той час як висококваліфіковані робітники, як-от електрогазозварники, сантехніки, червонодеревники, наладчики різного обладнання, елект-рики, отримують більше — 3,5-4,5 тисячі злотих на місяць (26-33 тис. грн). Хай це й не такі високі заробітки, як і в інших країнах, а все ж вищі, ніж удома, ще й стабільні.

Тим часом іще до пандемії у Польщі найбільше українців працевлаштовувалося не на виробництві, а на фермах та у так званій сфері гостинності (у готелях, ресторанах і кафе). Проте, втративши таку роботу в період карантину, але не бажаючи повертатися додому, де економічна ситуація значно гірша, перевлаштувалися на промислових виробництвах. Найвірогідніше, незабаром більшість їх повернеться на старі робочі місця, адже польські фермерські господарства, а також готелі та заклади громадського харчування вже почали відчувати брак робочої сили. «У Польщі сезон збирання врожаю ягід починається вже наприкінці травня. У пік його наші фермери щорічно потребують 100 тисяч сезонних робітників і більшість із них — українці, — наголошує представниця польської рекрутингової компанії. — Половина врожаю може бути втрачена, якщо іноземці не повернуться до сезонної роботи».

Сприяти залученню трудових мігрантів нині взялася польська влада, ухваливши низку нових лояльних до заробітчан законів і держпрограм із їх підтримки. Так, днями стало відомо, що українці, які їдуть до Польщі на заробітки, неодмінно проходитимуть вакцинацію від COVID-19 на українсько-польському кордоні. Щеплення робитимуть препаратом Johnson&Johnson. Здебільшого ці витрати братимуть на себе роботодавці. Про це повідомив онлайнпортал польського видання Gazeta Wyborcza, що-правда, точної дати, коли розпочнеться вакцинація, поки що не назвав.

Водночас на сайті польського міністерства охорони здоров’я опубліковано таку інформацію, продубльовану українською і російською мовами. Вакцинація в Польщі доступна кожному. Дозвіл на постійне проживання не потрібен. Щеплення можуть зробити застраховані й незастраховані особи, польські громадяни та іноземці, які перебувають у країні легально: чи то студенти, чи люди з дозволом на роботу, а також їхні дружини і діти. «Лікар первинної медичної допомоги має право і повинен видати направлення на вакцинацію. Пацієнт повинен мати при собі паспорт або інший документ, що засвідчує особу», — йдеться у повідомленні.

Зрозуміло, що не лише представники робітничих спеціальностей, а й наші дипломовані фахівці з вищою освітою через низькі зарплати вдома теж масово протоптують заробітчанські доріжки за кордон. І це не тільки вчені, спеціалісти ІТ-сфери, «технарі» різних профілів, а й медики, які у Польщі, залежно від фаху і досвіду, мають змогу заробляти на місяць від 55 тисяч гривень на наші гроші. А добре підготовлені лікарі — головний підмурівок кожної національної системи охорони здоров’я. Якщо в Україні найближчим часом ситуація із зарплатами та умовами праці медичних працівників не зміниться, то ця основа зруйнується остаточно, а з нею впаде і вся наша медицина…

Втім, хіба лише стосовно медиків наші соціально безвідповідальні можновладці проводять таку політику? Давно вже «повноводною рікою» відбувається витік тямущих «мізків» і надзвичайно працьовитих рук із України за кордон по всьому світові. Отже, ми стаємо не тільки сировинним придатком цивілізованого світу, а й донором робочої сили.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зміна постачальника — безкоштовно
Читати
Земля під обліком. Буде
Читати
Iнструкція до розпродажу
Читати
Виборча епопея ще тягнеться
Читати
Доставлено нову партію вакцин
Читати
Тепер — легально?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове