Архів
П’ятниця,
28 травня 2021 року

№ 39 (19887)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну

Накочується дев’ятий вал — нищівний

Микола НЕЧИПОРЕНКО.

Дніпропетровська область.

Керівник Асоціації фермерів Дніпропетровщини Анатолій Гайворонський підрахував, що фермери, а разом із ними й агровиробники, одноосібники, власники селянських господарств та земельних паїв пережили мінімум вісім хвиль переслідувань: починаючи з бандитських нападів, захоплення ділянок та вирощених урожаїв до навмисного позбавлення пільг, прав і т. п. Не всі постраждалі, на жаль, витримали ці випробування. Лише за останні 3-4 роки понад третина фермерських господарств щезла. Особливо руйнівними були три передостанні хвилі — шоста, сьома і восьма.

СПЕРШУ під прихованим «патронатом» міліції-поліції свавільно діяли організовані бандитські формування. Схеми в них були відпрацьовані: або вимагали данину, погрожуючи відібрати чи й спалити в полі вирощене, або заїжджали ночами «своєю» технікою на фермерські вгіддя, оточували «вартою» і скошували збіжжя. Нерідко під прикриттям поліції.

— Всі ці розбої на полях швидко переросли у рейдерство, причому — з особистою участю ще й судів та державних реєстраторів, — говорить Анатолій Іванович. — Зловмисники отримували на руки «дозвільну документацію»: рішення судочинців і сфальшовані «узаконення» реєстраторів. Ця липова «документація» давала право косити вирощене на нахабно присвоєних братією полях (насамперед — соняшник). І поки фермер доб’ється правди (якщо ще зможе добитися!), злодії зникали з краденим. Ще років п’ять тому подібні розбої усе-таки зійшли нанівець. Не самі по собі, звісно.

— Ми, — продовжує Анатолій Гайворонський, — довгою наполегливою боротьбою припинили цей вид рейдерства. І що ж? Йому на зміну прийшов ще більш злочинний. Тепер масові пограбування фермерських осередків на місцях фактично очолили прокурорські працівники і поліцейські чини. Вони вишукували нібито «незаконно захоплені» земельні ділянки і бігцем «повертали» їх «державі», попередньо викрадаючи вирощені на них урожаї. Відкупитися при цьому можна було — за грубі гроші. Так от, уявіть собі, на Дніпропетровщині врешті-решт упорались і з цим свавіллям. Не дивом і не везінням, а безкомпромісним і наполегливим «порозумінням» із силовими органами.

— Одначе рейдерство, замішане на жахливо безпрецедентній корупції в державі, сьогодні живе і процвітає. Воно невмируще, як і будь-яка мафіозна злочинність, — підводить риску Анатолій Іванович. — Тепер це рейдерство перейшло до органів державної влади і місцевого самоврядування.

У чотирьох колишніх районах Дніпропетровщини і в одному — сусідньої Кіровоградщини орендує землі пайовиків підприємство, котре називає себе «Товариством об’єднаних громад «Добробут».

До цього новоствореного під гарною вивіскою сучасного «колгоспу» є принаймні два запитання: які саме громади його заснували; яким чином цей «Добробут» примудрився загребти у своє підпорядкування аж 10 тисяч гектарів ріллі?

Відповіді поки що нема. А виникають нові, ще складніші запитання.

У розпал весни, посеред квітня, директор «Добробуту» Андрій Силенко на всю «губернію» крик здійняв: «Грабують!»

Що ж сталося?

Як розповідають скривджені «колгоспники», «відразу в кількох районах на землі підприємства на власній сільгосптехніці заїхали невідомі особи і почали на них весняні польові роботи». Селяни гуртом до непрошених орачів: «За яким таким правом?!.»

Призвідці дійства у відповідь тицяли межи очі фактичним власникам-пайовикам і орендарям «дозвільні» папірці. Мовляв, оремо на ваших землях на законних підставах. Очманіла від самоуправства сторона знову на своєму: «На яких підставах?..»

Виявилося, що ті папірці-дозволи підписала якась Оксана Лобко. У жіночки начебто є на руках судом підтверджений документ, що вже не Андрій Силенко, а вона, Оксана Лобко (і, знову-таки, невідомо, якими громадами) призначена новим директором «Добробуту». Отакої!

А що далі? Є інформація, що до цієї земельної оборудки причетні аж три тамтешні підприємства — «Агро-Лідер», «Скорпіон-Агро» і «Агро-Максимум». Їхніми власниками (начебто за підробленими документами) значаться в минулому голова П’ятихатської райради Сергій Хіманич, а також його син Сергій і онук Михайло. Так чи перетак, а поголос пішов: «У Хіманича і його близької рідні на оті «добробутівські» 10 тисяч гектарів свої плани. А тут, Хомко, не зівай — всеукраїнський розпродаж землі на носі!»

Інше явище, яке спровокувало видозмінене земельне рейдерство, теж є похідним від децентралізації.

Кілька тижнів тому в Нікопольському районі була проведена спецоперація із залученням аж 60 правоохоронців! Люди в погонах і зі зброєю в руках знешкоджували ватагу чисельністю мало не три десятки чоловік.

Поки що затримали першу шістку, яка «спеціалізувалась» якраз на погромах фермерських осередків і господарств. Зібрав цю ватагу негідників поставлений кимсь зверху наглядач — «смотрящий» — у районі. Ким точно поставлений, поки що в інтересах слідства не розголошують. Але обіцяють назвати і затримати. Дай Бог!

А ось у випадку зі «здаванням в оренду» 370 заповідних гектарів навколо села Чернеччина Магдалинівського району все ясно, як на долоні. За документами територія заповідника ще 26 жовтня передана місцевій ОТГ. У той же час її статус змінили на пасовище і начебто роздали в оренду селянам.

Одначе достеменно відомо, що принаймні частина заповідника потрапила у розпорядження проєктно-виробничої фірми «Укрбудгеопроект». Її засновник — Олег Вишневський. Сьогодні він начальник одного з підрозділів Держгеокадастру України в Київській області, а на заповідні землі накинув професійним оком ще тоді, коли очолював кадастрове облуправління у Дніпрі. Як мовиться, земля кругла і нею навіть можна крутити…

Лідер дніпропетровських фермерів Анатолій Гайворонський звертає увагу ще на один суттєвий момент. Нинішні рейдерські атаки як на фермерські господарства, так і на приватних землевласників, чиї паї фермери орендують, ота гарячка з перерозподілом сільськогосподарських (і не тільки) вгідь пов’язані з поспішним стартом ринку землі. Охочих захопити її якомога більше і швидше — хоч відбавляй. От вони й активізувалися, плюючи на Закон.

Позиція Гайворонського, як і переважної більшості справжніх патріотів України, однозначна: ринок сільгоспугідь відкривати в жодному разі не можна, поки в державі не буде забезпечено дотримання верховенства права й законів і запроваджено надійні запобіжники від уседозволеності та спекуляцій. Якщо ні того, ні другого не буде, дев’ятий вал злочинності й свавілля здійметься і знищить і фермерський рух, і все українське селянство.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зміна постачальника — безкоштовно
Читати
Земля під обліком. Буде
Читати
Iнструкція до розпродажу
Читати
Виборча епопея ще тягнеться
Читати
Доставлено нову партію вакцин
Читати
Тепер — легально?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове