Архів
Вівторок,
25 травня 2021 року

№ 38 (19886)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Природа і ми

Таємниці лелечого життя

Василь ГОРВАТ.

Закарпатська область.

З року в рік у центрі Виноградова, у старому гнізді на стовпі, облаштовується пара лелек. Цьогоріч вони прилетіли наприкінці березня, тож приморозки їм не завадили. Чого не можна сказати про інших бузьків, які з’явилися в наших краях іще в лютому й могли загинути від холоду.

НА ДУМКУ директора Виноградівського лісгоспу науковця Василя Агія, причини подібних розбіжностей і збоїв можуть бути різні. У природі ще залишилося безліч нерозгаданих таємниць. Скажімо, в Угорщині з допомогою GPS-технологій спостерігають за перельотом диких гусей. Одні птахи долають 800 кілометрів шляху від Cередземномор’я до цієї країни ідеальною прямою, ніде не відхиляючись, а інші не поспішають, постійно змінюють маршрут, зупиняючись біля водойм. Чому так? Відповіді вчені поки що не знайшли.

Білі лелеки — постійні мешканці міст і сіл Закарпаття, хоча немало їх і в безлюдних лісах, і високо в горах. Скільки їх саме в населених пунктах, ніхто не підраховує, адже вони не червонокнижні.

Першими додому прилітають самці. Ремонтують свої старі гнізда або будують інші. За багато років їхні домівки розширюються завдяки новим гілкам, обростають травою, інколи навіть житні чи пшеничні колоски видно. Чорногузи живляться не лише рибою, жабами і зміями, а ще й мишами, дитинчатами птахів, чиї гнізда розташовані на полях чи поблизу боліт і річок. Лелеки звикли до сусідства з людьми, поблажливо ставляться до горобців та іншого дрібного птаства, що поселяється в їхніх порожніх домівках.

Білий лелека зазвичай живе 10-15 років, проте орнітологи виявили серед них і 33-35-літніх. Цих красивих птахів люди здавна вважають символом подружньої вірності, адже вони дотримуються моногамного шлюбу. Але якщо котрийсь із пари серйозно травмується чи захворіє, інший шукає заміну. Батьки вони, м’яко кажучи, суворі — найслабших лелечат викидають із гнізда.

У перші дні маленькі пташата отримують тільки подрібнену і ніжну їжу, «страва» готується з дощових черв’ячків. У липні молоді птахи починають «проби крила». Торік у згадуваному виноградівському гнізді виросло троє молодих лелек. Серпневого дня вся родина покинула оселю і полетіла на Балкани, а звідти — в долину річки Ніл і далі на узбережжя озера Чад. Саме такий маршрут перелітних птахів описують науковці. Нині до старого гнізда повернулися батьки без молоді. Статевозрілими лелеки стають у два-чотири роки. До того вони подорожують далеко від батьківського дому, декотрі у перші роки життя залишаються в Африці. Проте дорогу в Україну не забувають ніколи — через рік-два прилітають сюди, щоб створити свою сім’ю.

На Закарпатті мешкає ще один вид лелек, який за способом життя радикально відрізняється від звичних усім бузьків. Та й зовні вони є повною протилежністю білим. Ідеться про чорних лелек.

Ці птахи здавна намагаються жити подалі від людської цивілізації, не терплять сусідства інших пернатих. Чорний лелека належить до видів, які охороняються не тільки законодавством нашої держави, а й міжнародними конвенціями. Птахи занесені до Червоної книги України, за заподіяну їм шкоду визначено чималий штраф.

На території Виноградівського лісгоспу, каже Василь Агій, є щонайменше вісім гнізд чорних лелек. Торік вони всі разом відлетіли на Африканський континент. Загалом в Україні гніздиться близько тисячі пар, майже 200 з яких — у Карпатському ареалі.

Останніми роками чорні лелеки з’явилися в людних місцях, зокрема на річці Уж. Це випадковість чи нова екологічна закономірність? Час покаже. Але факт незаперечний: чорний лелека не просто заблукав на Ужі. Він спокійно ходив, ловив здобич, не звертаючи уваги ні на людей, ні на авто.

Що ж спричинило раптову сміливість чорних лелек? Кажуть, унаслідок наступу цивілізації на дику природу скорочується територія комфортного проживання цих птахів. А втім, попри це їхня популяція зростає!

Природа постійно підкидає нам загадки, відповіді на які не завжди під рукою.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Доводять до банкрутства?
Читати
Відреставрують чи розкрадуть
Читати
Уже не депутат
Читати
Вакцинація: повзучий наступ
Читати
Під «ударом» третина українців
Читати
Результат утішний
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове