Архів
Вівторок,
25 травня 2021 року

№ 38 (19886)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Кросворд

Рідна мова

Склав
Василь ВЕРБЕЦЬКИЙ.

Вінницька область.

По горизонталі. 5. Точний, дослівний уривок з якого-небудь тексту. 6. Художнє означення, що підкреслює характерну рису, визначальну якість явища, предмета, поняття, дії. 8. Членороздільний елемент людської мови, утворюваний з допомогою органів мовлення. 11. Одиниця ритмізованої, поетичної мови, що складається з певної кількості стоп, із чергуванням наголошених і ненаголошених складів. 12. Письмова робота, вправа для засвоєння або перевірки грамотності, що полягає у записуванні тексту, який диктується. 17. Літературний художній розповідний твір, що займає проміжне місце між оповіданням і романом. 18. Другорядний член речення, який перебуває в об’єктних відношеннях із підпорядковуючим членом і виражається формами непрямих відмінків іменників та їх еквівалентів. 19. Спеціальна позначка у словнику, що містить у собі граматичну, стилістичну або іншу характеристику слова. 20. Слово, зовнішньою формою близьке до іншого слова. 23. Слово, близьке або тотожне за значенням до іншого, але відмінне від нього за звучанням. 25. Певна група наук, дисциплін, об’єднаних за яким-небудь загальним принципом. 26. Народна ліро-епічна пісня, що виконується сольним співом-декламацією у супроводі кобзи, бандури або ліри і має нерівномірну будову вірша. 29. Художній прийом у творах літератури або мистецтва, заснований на різкому, дошкульному висміюванні пороків, хиб, негативних явищ дійсності. 30. Граматична категорія дієслів, що виражає відношення дії (або стану) до дійсності, встановлюване мовцем.

По вертикалі. 1. Незмінна частина мови, яка служить для безпосереднього виявлення почуттів і вольових виявів. 2. Граматична категорія, що виражає відношення дії чи стану до моменту мовлення. 3. Граматична категорія, властива іменникові багатьох мов. 4. Знак переносу частини слова з одного рядка у другий. 7. Рівномірне чергування впорядкованих елементів (звукових, мовних, зображальних тощо), циклів, фаз, тих чи інших процесів і явищ. 9. Розділ граматики, який вивчає способи поєднання й розміщення слів у мові. 10. Ритміко-мелодійний лад мови, послідовна зміна висоти тону, сили й часу звучання голосу, що відбиває інтелектуальний та емоційно-вольовий зміст мовлення. 13. Кмітливий влучний вислів із сатиричним або жартівливим відтінком. 14. У переносному значенні — той, хто поширює що-небудь серед людей (знання, досвід). 15. Почуття пристрасного запалу, піднесеності, натхнення. 16. Звучання розмови. 21. Розділовий знак, що уживається для відокремлення слів, словосполук і речень. 22. Відрізок звукового потоку мови, що складається з одного або кількох звуків і визначається зміною наростання і спаду звучності. 24. Український письменник, фольклорист, етнограф, мовознавець, перекладач, критик, редактор, видавець, автор першої фонетичної абетки для української мови, яка лежить в основі сучасного українського правопису. 27. Граматична категорія в слов’янських і деяких інших мовах, що характеризує дію і стан з погляду їх тривання, становлення, розгортання або цілісності, результативності, завершеності в часі. 28. Характер звучання голосу людини за висотою та силою під час мовлення.

Відповіді на кросворд, надрукований 18 травня

По горизонталі. 4. «Бандурист». 7. Тасін. 8. Жанен. 11. Тираж. 14. Аркас. 15. Каратау. 16. Громека. 17. Олійник. 19. «Гамалія». 22. Єнсен. 23. «Косар». 26. Божій. 27. Хітон. 28. Мордовцев.

По вертикалі. 1. Канів. 2. «Русалка». 3. Устав. 5. Назар. 6. Петро. 9. «Титарівна». 10. Мангишлак. 12. Галаган. 13. «Заповіт». 18. Нерон. 20. Акбаров. 21. Попов. 24. Мілон. 25. «Лілея».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Доводять до банкрутства?
Читати
Відреставрують чи розкрадуть
Читати
Уже не депутат
Читати
Вакцинація: повзучий наступ
Читати
Під «ударом» третина українців
Читати
Результат утішний
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове