Архів
Вівторок,
25 травня 2021 року

№ 38 (19886)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Світ захоплень

Олександрова
конструкторська наука

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Олександр Бундя із Сиволожа, що у Борзнянському районі, власноруч склав електробайк, здатний проїхати на одному заряді 125 кілометрів. Свій винахід він назвав «Пантерою».

ЕЛЕКТРОБАЙК — це щось середнє між велосипедом і мотоциклом. На засобі пересування стоять велосипедні колеса, однак педалей на рамі немає. Власне, вони й не потрібні: натиснув кнопку, витиснув гашетку — і вперед!

«До цього в мене був електровелосипед, який я переобладнав із гірського, — каже конструктор-самоучка. — Захотілося зробити щось комфортніше, і ось з’явилася «Пантера».

Конструкторську науку Олександр освоював із книжок та Інтернету. На спеціалізованих форумах консультувався із такими ж любителями техніки, як і сам.

«Раму зварив зі старої велосипедної та металевого профілю, сидіння зробив із дошки, поролону та старої замшевої куртки, — розповідає чоловік. — Переднє колесо, заднє мотор-колесо, контролер і батарею взяв зі старого електровелосипеда. Встановив прилад, який показує швидкість, відстань, температуру повітря, час».

Коли ж сільський винахідник поставив «Пантеру» на колеса, виявилось, що однієї батареї замало. «Поїхав до Борзни, — пригадує Олександр, — а дорогою назад акумулятор розрядився. Тягнув байк кілька кілометрів».

Відтак замовив і поставив додатковий акумулятор. Для повної зарядки обох батарей від звичайної розетки з допомогою спеціального блока живлення потрібно 3-4 години.

За словами Олександра Бунді, при повній зарядці його електробайк здатен здолати шлях протяжністю 125 кілометрів. Цього достатньо, щоб з’їздити до Борзни чи Ніжина і повернутись назад.

«Якщо їхати в режимі, як то кажуть, «педаль у підлогу», то проїде близько 110 кілометрів. Максимальна швидкість, яку розвиває байк, — 50 кілометрів за годину. Односельці часто зупиняють, цікавляться що воно таке, — усміхається Олександр. — Дивуються, хвалять, запитують, чи можна і собі таке зробити. Коли розповідаю, у скільки мені це обійшлося, бажання швидко відпадає».

За словами Олександра, загалом витратив близько 30 тисяч гривень. Звісно, це чимала сума. Але, скажімо, просто велосипед на електричному заряді — підйомніша річ. Молодик змайстрував такий для свого батька.

«Впорався за кілька годин. Поставив «ручку газу», акумулятор, мотор потужністю 230 ват, привід на переднє колесо, — каже сиволозький кулібін. — Уклався у 8 тисяч гривень. Дальність поїздки на такому велосипеді — 20 кілометрів, швидкість — до 30 кілометрів за годину. Якщо раптом розрядився акумулятор, можна крутити педалі і доїхати в потрібне місце своїм ходом».

Ринок електротранспорту активно розвивається не лише в світі, а й в Україні. Олександр Бундя переконаний, що за ним майбутнє. Питання лише в тому, коли винайдуть і запустять на ринок потужні екологічно безпечні батареї.

Тепер Олександр хоче переобладнати китайський мопед «Дельта», поставивши туди потужніші двигун і батарею. Мріє власноруч скласти і свій перший електромобіль. Та це поки що не на часі, бо потребує суттєвих капіталовкладень.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Доводять до банкрутства?
Читати
Відреставрують чи розкрадуть
Читати
Уже не депутат
Читати
Вакцинація: повзучий наступ
Читати
Під «ударом» третина українців
Читати
Результат утішний
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове