Архів
Вівторок,
25 травня 2021 року

№ 38 (19886)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Хмельниччина

Майже впорались

Тетяна ПАНАСЮК.

АГРАРІЇ краю повністю завершили сівбу соняшнику на площі 180 тис. га. Продовжується сівба пізніх культур. Кукурудза на зерно посіяна на площі 210 тис. га (76% до запланованих 275 тис. га), соя — на площі 102 тис. га (68% — 150 тис. га). Картопля посаджена на 64 тис. га — це 99% до запланованих обсягів. Овочеві культури впорані на площі 9 тис. га (75%). Всього ярі культури поки що займають площу 757 тис. га (87%).

Загалом засіяли 120 тис. га, що становить 14% загальних обсягів сівби. Залишається посіяти ще близько 95 тис. га пізніх ярих культур, таких, як кукурудза, соя, гречка, овочі.

Для себе і нащадків

ВІД ПОЧАТКУ року лісівники регіону висадили понад півтора мільйона деревець різних порід. Площа нових насаджень становить 461 гектар. «Перевагу надаємо саджанцям сосни звичайної й дуба звичайного. Найбільше їх висадили на території Ізяславського, Ярмолинецького, Славутського та Шепетівського лісгоспів», — повідомили лісівники.

В основному заліснювали ділянки, де здійснювались вирубки, а у Летичівській і Хмельницькій тергромадах посадили 18 гектарів нового лісу на землях, де він раніше не ріс.

Рівні шанси на майбутнє

ЗГІДНО з розпорядженням Кабміну створений Кам’янець-Подільський державний інклюзивний інститут. До нового навчального закладу приєднається Подільський спеціальний навчально-реабілітаційний соціально-економічний коледж. Діти з особливими потребами, які у ньому навчаються, автоматично стають студентами новоствореного інституту за попередньо обраними спеціальностями і джерелами фінансування.

Інститут засновано з метою забезпечити інклюзивність у вищій освіті України та створити умови для навчання і соціалізації студентів з особливими освітніми потребами у змішаних навчальних групах.

Новий сорт гречки

ПОДІЛЬСЬКИЙ державний аграрно-технічний університет отримав свідоцтво на новий сорт гречки татарської Калина. Його створено індивідуальним добором із місцевої популяції. Рослина високоросла — заввишки 120 см і вище. Тривалість вегетаційного періоду — 87 днів, урожайність — 2,28 т/га. У нового сорту висока озерненість суцвіть, він характеризується вищою стійкістю до осипання плодів і має високу дружність достигання плодів. Калиною вже зацікавились місцеві аграрії.

Це гарна новина з огляду на те, що в Україні дефіцит власного виробництва цієї культури. З 2017 року Росія почала просувати свій продукт на український ринок.

Дорого і шкідливо

ЯК ПОВІДОМЛЯЄ обласне управління статистики, за даними вибіркового обстеження умов життя домогосподарств, звичку тютюнопаління має кожен п’ятий краянин віком від 12 років. Серед них 46% палять понад 20 років, кожен четвертий — від 11 до 20, майже третина — від року до 10. Понад половина курців випалює за добу по 11 цигарок і більше. Сільська родина на тютюнові вироби в середньому щомісяця протягом минулого року витрачала 216 грн, міська — 253 грн. Прикметно, що середньомісячні витрати пересічної хмельницької сім’ї на тютюн і алкоголь тільки на 39 грн менші, ніж на охорону здоров’я. А на освіту, відпочинок, культурні заходи витрачають щомісяця вдвічі менше, ніж на тютюн і алкоголь.

Чи будують, чи руйнують...

ВЕЛИКЕ будівництво, як кажуть краяни, «бульдозерами проїхалося» узбіччями, зрівнявши із землею автобусні зупинки області, багато з яких були дуже гарно розмальовані або оздоблені мозаїкою. Звісно, деякі з них мали занедбаний вигляд, але, наприклад, та, що у селі Самчики, була у цілком нормальному стані. Ба більше, її світлина висіла у новоствореному Хмельницькому туристично-інформаційному центрі як зразок самобутнього самчиківського розпису. Проте й решту зупинок за бажанням можна було довести до ладу, а не зносити. «Укравтодор учинив як варвар, — написала в соціальній мережі одна із краянок. — Поставили нові безликі бетонні зупинки, а старі, зокрема, й ті, котрі прикрашали смальтою художники з Вінниці, знесли з лиця землі». У коментарях обурені хмельничани також вимагають у влади оздоблені мозаїкою зупинки, до яких іще не дісталося руйнівне «Велике будівництво», віднести до переліку пам’яток місцевого значення. А деякі ОТГ навіть готові власними силами їх відремонтувати.

Тим часом у Службі автомобільних доріг на численні скарги щодо знищення зупинок відповіли, що ці конструкції «через занедбаний стан були небезпечні для людей та не відповідають новим вимогам нормативно-правових актів». Також, мовляв, немає прописаної процедури їх реставрації.

Музей на колесах

У ДУНАЇВЦЯХ, на базі будинку школяра, створюють мобільний музей-лабораторію з інтерактивними експонатами, який подорожуватиме населеними пунктами громади.

Головна мета — інтерактивні експонати мають доступно пояснювати фізичні, хімічні, біологічні та інші процеси, предмети та явища. У планах авторів проєкту не лише створити музей-лабораторію, а й організувати майстер-класи, цікаві лекції для дітей і дорослих, навчання для педагогів і обмін досвідом з іншими громадами краю.

«Iгри Героїв»

ВІЙСЬКОВІ ветерани із Хмельниччини посіли другу призову командну сходинку Всеукраїнських змагань «Ігри Героїв».

Регіон гідно представила команда у складі Олександра Маковея, Родіона Мацепи та Родіона Плугатаренка. В особистому заліку Олександр Маковей завоював «золото» у поштовху гирі та посів 6 місце у змаганнях із веслування на тренажері. Два «золота» на рахунку Родіона Мацепи у становій тязі та присіданні зі штангою. 5 та 10 місця виборов Родіон Плугатаренко у змаганнях із кросфіту.

«Ігри Героїв» — це спортивні змагання для ветеранів і ветеранок АТО/ООС. Стартували 2016 року. Цьогоріч, у зв’язку із пандемією, відбувались у режимі онлайн.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Доводять до банкрутства?
Читати
Відреставрують чи розкрадуть
Читати
Уже не депутат
Читати
Вакцинація: повзучий наступ
Читати
Під «ударом» третина українців
Читати
Результат утішний
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове