Архів
Вівторок,
25 травня 2021 року

№ 38 (19886)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Вузли реформ

У Пологах пологів не буде

Ганна Кліковка.

Запорізька область.

Прикру новину оприлюднили журналісти регіонального видання «Районка» не лише для мешканців Пологівського району, а й довколишніх населених пунктів, які користуються послугами КНП «Пологівська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування». Пологове відділення закладу більше не приймає вагітних жінок. На медперсонал чекає звільнення, а майбутні породіллі шукатимуть інші лікарні.

З’ЯСУВАЛОСЯ, що причина такого непопулярного рішення, до якого вдається керівництво лікувальної установи, — кадрова. Завідувач акушерсько-гінекологічного відділення звільнився, за ним із роботи пішла лікарка, ще одна збирається на пенсію.

Та й у сусідніх районах — Гуляйпільському, Більмацькому, Розівському — ситуація не краща. Пологові відділення закрились тут раніше, при цьому Пологівське стало міжрайонним і єдиним для цих районів.

І ось тепер жінки величезної території, які планують материнство, змушені іще до вагітності думати, де з’явиться на світ їхнє немовля, як діяти у разі гострої необхідності невідкладно потрапити до профільних спеціалістів. Крім того, через закриття акушерсько-гінекологічного відділення у лікарні автоматично припинять проводити спостереження та лікування породіль із патологіями.

Головний лікар Пологівської БЛІЛ Роман Кравченко пояснює ситуацію загальнодержавною кадровою кризою.

«Слід зауважити, що посаду завідувача має обіймати досвідчений лікар, готовий працювати цілодобово. Через відсутність таких лікарів медперсонал пологового не може сьогодні приймати навіть звичайних пологів. Неможливо передбачити ускладнення, які можуть виникнути у процесі. Ризикувати життям жінок, які бажають народити в нашій лікарні, ми не готові, тому вимушено скеровуємо мешканок Пологів народжувати до лікарень сусідніх міст — Токмака, Оріхова чи Запоріжжя. Гінекологічне відділення, як варіант, приєднаємо до хірургії», — коментує Роман Кравченко.

До такого невтішного фіналу велося поступово. Навіть за наявності спеціалістів кількість пологів не відповідала нормам, встановленим Національною службою здоров’я України. Фінансів не вистачало навіть на покриття заробітного фонду для медиків. Аби вони стабільно отримували платню, потрібно було щомісяця приймати близько 60 пологів, натомість упродовж останнього року із чотирьох районів у відділенні народжувало ледь більше двох десятків жінок. Тож і грошей, які «йшли за пацієнтом», було катастрофічно мало.

Певна річ, медиків, особливо кваліфікованих акушерок, не влаштовувала платня фактично на рівні «мінімалки», тому скорочення штату почалося вже з першими кроками реформування — із 48 лишилось 36 співробітників. Зараз близько сорока медичних працівників дістали попередження про можливе звільнення.

Від Пологів до обласного центру приблизно сотня кілометрів. Доброю машиною та гарною дорогою не так уже й проблемно дістатися. Та якби ж ті машини були в кожній сім’ї та ті дороги із віддалених сіл стелились скатертиною!

Якби ж ота медицина, як декларовано владою, та наближалась до людей, особливо до селян.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Доводять до банкрутства?
Читати
Відреставрують чи розкрадуть
Читати
Уже не депутат
Читати
Вакцинація: повзучий наступ
Читати
Під «ударом» третина українців
Читати
Результат утішний
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове