Архів
Вівторок,
25 травня 2021 року

№ 38 (19886)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

Знову зростуть тарифи

Олена БЕГМА.

ІЗ 20 травня НАК «Нафтогаз» припинив постачати газ за режимом спеціальних зобов’язань виробникам тепла для потреб населення. Тож відтепер усі теплокомуненерго, більшість із яких належить місцевій владі, повинні самі шукати, у кого і за якою ціною купувати блакитне паливо. А оскільки, як відомо, газопостачальні компанії (багато яких належать олігархам) завжди мають хороші грошові апетити, то газ тепловикам доведеться закуповувати дорожче, ніж раніше.

Для споживачів це означає, що до осені в Україні знову зростуть тарифи на опалення і гарячу воду. Як вважають експерти, теплокомуненерго піднімуть вартість теплоносіїв приблизно на 57%. Тобто якщо взяти двокімнатну квартиру на 50 квадратів, мешканці якої досі платили пересічно 2 000 за опалення на місяць, то невдовзі обігрів помешкання для них коштуватиме щонайменше 3 000 грн.

Платити нічим

МИНУЛОГО опалювального сезону рахунки за послуги житлово-комунального господарства становили в середньому 42% від сукупного доходу української сім’ї. І лише 35% українців оплачували комірне у повному обсязі і вчасно. Про це свідчать результати опитування в регіонах, проведеного соціологічною компанією Research & Branding Group. При цьому найбільш «відповідальними» платниками (тобто такими, які платили за послуги ЖКГ вчасно і в повному обсязі) є жителі сіл, а також мешканці західних областей України. У той час як найменш «відповідальними» стосовно оплати комірного виявилися мешканці обласних центрів, а ще — південного і східного регіонів, які значно частіше оплачували його із затримкою і не в повному обсязі.

До відома: в Україні для боржників за тепло, газ і світло хочуть запровадити штрафи, заборонити їм виїзд за кордон. Такі чергові ініціативи влади. Про це йдеться у законопроєкті №3613, схваленому профільним комітетом і внесеним до порядку денного Верховної Ради.

Народжуваність падає

УПРОДОВЖ десяти років кількість абортів в Україні скоротилась більш як удвічі. Здавалось би, позитивний для суспільства показник. Втім, на тлі стрімкого скорочення населення впродовж цього ж десятиліття він не вселяє особливого оптимізму. Бо все одно народжуваність у країні невпинно падає. Так, від початку поточного року народилося 67,5 тисячі нових громадян, тоді як торік за аналогічний період було 70,5 тисячі.

Водночас за неповні п’ять місяців року смертність у країні зросла майже на 17%.

Потрібні водії, електрики, продавці, кур’єри...

ЯК свідчать бази даних компаній із пошуку роботи, сьогодні в Україні роботодавці найбільше потребують водіїв таксі, електрозварників, токарів, будівельників, продавців-консультантів, надто в інтернет-магазини, операторів кол-центрів, кур’єрів, наладчиків технічного обладнання та ІТ-спеціалістів. Тільки в березні-травні число таких пропозицій зросло практично на 40%. Чимало вакансій по змозі передбачають віддалену роботу. При цьому зарплати для робітничих спеціальностей коливаються в межах 7,5-14 тисяч гривень. Негусто з огляду на вельми дороге життя у наші дні.

Розлучитися стане простіше

У ПАРЛАМЕНТІ зареєстровано законопроєкт №5492 про внесення змін до статті 110-ї та 111-ї Сімейного кодексу України. Як сказано у пояснювальній записці, метою цього документа є «усунення перешкод у праві на розірвання шлюбу». Наприклад, пропонується видалити із Сімейного кодексу норми щодо неможливості пред’явлення позову про розірвання шлюбу протягом вагітності дружини та протягом одного року після народження дитини. Також законопроєктом пропонується доповнити статтю 111-ю СК України (заходи суду щодо примирення подружжя) частиною другою: «У випадку, коли причиною розірвання шлюбу є ознаки вчинення домашнього насильства, незалежно від результатів розгляду цивільних, кримінальних чи адміністративних справ щодо домашнього насильства, заходи, передбачені частиною першою цієї статті, судом не застосовуються». Тобто якщо законопроєкт ухвалять, то за таких обставин розлучення суди вже не миритимуть подружжя, даючи їм час «на роздуми».

Скільки є учасників бойових дій

СЬОГОДНІ в нашій країні 787 тисяч громадян наділені статусом «учасник бойових дій». Серед них близько 407 тисяч (вважаймо, кожний другий) є учасником бойових дій на Донбасі. І понад дві третини таких співвітчизників і надалі проходять військову службу в різних силових структурах держави…

Як повідомив перший заступник міністра у справах ветеранів Олександр Порхун, в Україні зараз працюють над створенням електронного реєстру учасників бойових дій. До нього будуть імплементовані 16 електронних реєстрів інших органів центральної виконавчої влади. «Ми будемо точково зв’язуватися з кожним військовослужбовцем і питати у нього, ким він себе бачить у цивільному житті», — наголосив чиновник.

Здебільшого купуємо старі автомобілі

ІМПОРТНІ та вже вживані автомобілі в Україні популярні. Що засвідчує звітність про кількість куплених транспортних засобів. Зокрема, у квітні нинішнього року українці придбали 38,8 тисячі автівок, і це на 11% більше проти куплених у березні. Але при цьому частка вживаних серед них становила близько 80%. Порівняння з квітнем 2020 року зробити неможливо, оскільки тоді сервісні центри МВС призупинили реєстрацію автомобілів через карантин. Серед усіх моделей машин найбільшою популярністю користувалася Renault Megane, слідом за нею йшли дві моделі Volkswagen — Golf і Passat. На четвертому місці — Skoda Octavia, на п’ятому — Ford Focus.

Іще інформація до відома автолюбителів: італійсько-американська компанія «Фіат-Крайслер» та французька «Пі-Ес-Ей Груп» («Пежо») заявили про завершення процедури злиття в один автомобільний концерн.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Доводять до банкрутства?
Читати
Відреставрують чи розкрадуть
Читати
Уже не депутат
Читати
Вакцинація: повзучий наступ
Читати
Під «ударом» третина українців
Читати
Результат утішний
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове