Архів
Вівторок,
25 травня 2021 року

№ 38 (19886)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Хто годив, той має

Марина ТІШКОВА.

Стук-грюк, аби з рук: за один тиждень «слуги» поміняли трьох міністрів. Загалом за два пленарні дні розглянуто двадцять п’ять проєктів законів та постанов, ухвалено
три закони.

НАГАДАЄМО, міністри економіки, торгівлі та сільського господарства І. Петрашко та інфраструктури В. Криклій напередодні подали заяви про відставку за власним бажанням. Уже колишнього главу МОЗ М. Степанова, за даними ЗМІ, «попросила» на вихід Банкова. Він не погодився, взяв час на роздуми, але Прем’єр Д. Шмигаль направив подання щодо його звільнення у парламент. У пропрезидентській фракції заявили, що офіційна причина потрапляння М. Степанова в опалу — зрив вакцинації. Хоча раніше влада запевняла українців, що все під контролем, зокрема Президент запевняв, що взяв, мовляв, під особисте патронування питання отримання вакцин.

Отже, минулого вівторка міністрів звільнили, а в четвер настала «година Х» для нових. Економічною гілкою тепер відатиме О. Любченко, який очолював Державну податкову службу і начебто показав зростання надходжень до бюджету «без драконівських заходів», що вподобала Банкова. До речі, його «підвищили» до посади першого віцепрем’єра. Вгодив таки. Наступником В. Криклія став керівник Укравтодору О. Кубраков, котрий активно займався «Великим будівництвом». Теж вгодив. Ну, а М. Степанова, якому в період пандемії дістався весь негатив, замінив колишній головний санлікар В. Ляшко. На засіданні профільного парламентського комітету він сказав, що за сто днів провакцинує 10 мільйонів громадян. Звісно, всі охнули від таких темпів. Однак В. Ляшко за мить заявив, що обмовився, насправді плани за кількістю вдвічі менші.

Експерти оцінили такі перестановки стримано, вважаючи переважно, що насправді вся відповідальність лежить на Банковій, де дуже люблять керувати, перекладаючи провали на виконавців або на всю країну («епоха бідності закінчиться тільки тоді, коли всі платитимуть податки», — В. Зеленський), та підбирати кадри за особистою лояльністю чи знайомством (глава СБУ І. Баканов, наприклад, товариш із дитинства). Що перший уряд О. Гончарука, що другий Д. Шмигаля — всіх набирали, можна сказати, одноосібно. Відтак і всі недоліки виключно на совісті найвищого керівництва, котрому, за великим рахунком, ніхто не заважає, бо воно дістало безпрецедентний кредит і довіри, і можливостей. Щодо М. Степанова, то найпоширеніші коментарі зводились до такого: Банковій потрібен був цап-відбувайло, от його й використали.

У п’ятницю в традиційну «Годину запитань до уряду» стосовно стану виконання парламентської постанови про боротьбу з коронавірусом, ухваленої торік у жовтні, поінформував Д. Шмигаль. Отже, національний штаб, як і передбачалося, створено, єдину багатоканальну телефонну лінію запущено, потужність тестування відповідає нормі (спроможність мала становити понад 100 тисяч на добу). Але найголовніше, вакцинація, — «дійсно одне з критичних питань». Щоправда, у постанові не було вказано кількості людей, яких треба щепити… Та Д. Шмигаль обнадіяв, що є прямі домовленості з виробниками про 34 мільйони доз вакцин, ще 8 мільйонів має надійти з ініціативи COVAX. Збираються щепити більшість дорослого населення до кінця цього року. З новим «обмовковим» главою МОЗ реалізація планів — у надійних руках…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Доводять до банкрутства?
Читати
Відреставрують чи розкрадуть
Читати
Уже не депутат
Читати
Вакцинація: повзучий наступ
Читати
Під «ударом» третина українців
Читати
Результат утішний
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове